Adanahabermerkezi.com
41 Bin Metrekare toplan alanda gerçekleştirilecek ve içinde sosyo-kültürel tesis, yol ve kent meydanı gibi alanların bulunacağı Seyhan Belediyesi’nin 1/1000’lik uygulama planı için ilk olarak CHP’li Meclis üyesi Yusuf Akıncı söz aldı.


CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ AKINCI,  SEYHAN’IN EN ÖNEMLİ PROJESİNİ ELEŞTİRDİ
Akıncı Maddeyle ilgili söz alırken projenin içeriğini sert dille eleştirdi ve yoğunluğun 1.2’den çok olmaması gerektiğini söyledi.  Yusuf Akıncı, bu maddenin kendisinin meclis üyeliği yaptığı partinin mensubu olduğu belediyenin yapmış olduğu bir karar olduğunu hatırlatarak, “Bu madde gerçekten de ilk geldiğim zamanlar da Sayın Belediye Başkanımız bunu dile getirdi ve dedi ki çok önemli bir kent meydanı yapacağız. Yapacağımız kent meydana ile buradaki mezbeleliği kaldıracağız. Burada kent meydana yapılacak diye kent meydanı yapıldı. Kent meydanı sosyo ekonomik alanlar olarak değerlendirilerek değerlendirmeler yapıldı. Hatta bazı görüşler burası rekreasyon alanıdır, ‘binde 3’ten başka orada bir yapılaşma olmaz’ gibi bir takım görüşler de oldu. Ancak biz orayı istimlak ederken, kent meydanı olarak sosyokültürel alan olarak değerlendirme yaptık ve bu şekilde de kamulaştırmalar yapıldı.” dedi.   
Kent Meydanı konusunun komisyona alelacele getirilerek hemen gündeme alındığını ileri süren Akıncı “Kamulaştırmalar yapılırken bir amaç ortaya konur ve o amaçla yapılır. Kent meydanı olarak değerlendirilen yere yapılaşmalar eğer çok yoğun bir şekilde yapılıyorsa ki buna kendi ilçemde bende evet oy vermiştim, ama sonradan baktım ki ciddi bilgi eksikliğimiz var. Bu bilgi eksikliği doğrultusunda bir önceki mecliste tartışıldı ve komisyona iade edilme kararı verildi. Komisyonda da bu konu tekrar bir tartışma konusu olmadı. Buraya alelacele geldi ve biz tekrar gündeme aldık. Oranın kent meydanı olarak değerlendirile bilmesi için sosyokültürel alan olarak değerlendirilmesinin dışında, bir değerlendirilmeye tabi tutulması ticari merkezlerin, ticari binaların orada yapılması her şeyden önce kamulaştırma amacına uygun değil. Bu konunun komisyonda enine boyuna tartışılmasını beklerken, 5 dakika içerisinde nasıl olduysa tekrardan kucağımızda bulduk. Bu doğru bir şey değil. Ben mensubu olmadığım bir belediye ile ilgili konuşsaydım, ‘ya sen siyaset yapıyorsun’ diye bilirdiniz. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, hukukun üstünlüğüne sıkı sıkıya bağlı bir partiyiz. Bu nedenle gerek yöneticilerimiz, gerekse mensuplarımızın tamamı bu anlayış içindedir. Bizim kendi belediyemiz bile olsa, kurallara, ilkelere her hangi bir ayrılık söz konusu olursa, biz kişisel olarak da, parti olarak da karşı çıkabilmeyi becermekteyiz. Bu nedenle aykırı bir teklif sunmak istiyorum. Kent meydanı dışında kalanlarında sadece sosyokültürel alan olarak değerlendirilmesi, bir onda iki yoğunlukla verilmesini teklif ediyorum” diye konuştu.



MHPLİ MECLİS ÜYESİ AKYOL "KAMU ZARARI VAR"
MHP Meclis üyesi Yalçın Akyol ise projede kamu yararı olmadığını öne sürdü ve kamu zararı olduğunu savladı. Valiliği ve Kaymakamlığa yanlış bilgiler sunularak izin alındığını iddia eden Akyol, “ Valiliğe ve kaymakamlığa bana göre yanlış bilgiler verilerek, bu izinler alındı ve kamulaştırmalar yapıldı. Bunlar niye yapılır, kamu yararı için. Burada kamu yararı değil, tam tersi geldiğimiz nokta da kamu zararı söz konusu. Seyhan’da çok güzel yapılabilinecek bir şeyi en kötü şekle nasıl dönüştürülecek diye çalışsak, bundan kötüsünü yapamazdık. Balıkçıların ayrı yerde, oradaki işyerleri için ayrı kent meydanının dışında alanlar oluşturulacağı söylenmişti.  Daha önce bununla ilgili komisyon kararı da aldık, ama bu gün aniden komisyondan geçip gündeme alınmış. Bu maddeyle ilgili aldığımız kararları tekrar komisyona iade ettik. Yasal olarak da doğru değil. Belediyeler rant oluşturur, rant kişilerle ilgili değildir. Bir yerin değer kazanmasıdır. Burada bir metre karenin yeri bir yerine 50 katına çıkıyor. 50 kat rant artışı oluyorsa burası rant meydanı oluyor. Efendim buranın 19 Bin metrekaresi meydan diye kalacak. Real’i hepiniz biliyorsunuz. Real’in etrafındaki boş alanlara kent meydanı diye bilir misiniz. Orası kent meydanı olmaz iş merkezlerinin dolaşım alanı olur. Eğer iş merkezi yapılacaksa o zaman bize gelirdi başka işyerlerinde nasıl tadilat yapıldıysa burada tadilat yapılırdı. Bu uygulamanın doğru olmadığını söylüyorum.” dedi.

ZEYDAN KARALAR “İŞİMİZİ SAĞLAM YAPIYORUZ”
Açıklamara yanıt veren Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise Belediye olarak işlerini sağlam yaptıklarını belirterek “Şuana kadar istimlak döneminde  biz mahkemeye verildiğimiz tüm davaları kazandık. İşimizi sağlam yapıyoruz” dedi.


Adana’nın iki önemli ayıbının olduğunu ve bunların Balıkçılar Pazarı ile Kasaplar Çarşısı olduğunu anımsatan Başkan Karalar şöyle devam etti;
“40 bin metre kare yapacağımız inşaat ve bunun 20 bin metrekare alanı da sosyo kültürel alan, yani kültür merkezi, Seyhan Belediyesi Eğitim Merkezi, öğrenci yurdu, bir otel yapıyorduk, bunu iptal ettik. Bunun yanında esnaflar içinde bir bölüm yapmak istedik.  Biz dedik ki yıllardır burası bir ticaret merkezi olmuştur Adana’nın. Bu nedenle Obalar ve Saydam esnafına yer yapacağımı ve onlara vereceğimi söyledim. Elbette bu kardeşiniz kendi babasının parasını harcamıyor. Sizlerin vergilerinden kaynaklanan devlet bütçesini harcıyor. Ben oraya yeni yapacaksam bununda bedelini vatandaştan tahsil etmeliyim. Adana’nın iki tane ayıbı var. Geldiğimden beni bunu söylüyorum. Birisi Balıkçılar Pazarı, diğeri de kasaplar çarşısı. Kasaplar için yer şimdi yapılıyor. Bunun yerinin yarısı Seyhan Belediyesi’nindir. Biz verdik feda olsun. Çünkü bu milletin yararına bir iş yapılacak. Gözümüzü kırpmadan verdik, orası tertemiz bir yer olacak. Burası oradaki mahallelerin tamamının gelişmesini sağlayacaktır.”

KARALAR "GETİRİLEN TEKLİF 1/5000/LİĞE UYUYOR"
Başkan Karalar, daha sonra şöyle devam etti;
"Büyük bir mutlulukla ifade edeyim ki Seyhan gelişiyor, niye bizim sayemizde verdiğimiz imar sayesinde kendiliğinden gelişiyor. Burası zaten 3 sene, 5 sene sonra modern bir kent olacak. Gücümüz bütün kenti dönüştürmeye yetmez. Yapacağımız projelerle 4, 5 mahalle dönüşecek ve böyle devam edecek tüm kente dönüşüm yansıyacak.  80 Bin metre karelik yer aldım ben Küçükdikili’den. Şantiyeleri oraya taşıdım. Asfalt şantiyesini oraya taşıdım. Şimdi bana 50 trilyon verseler vermem. Elbette yeni bir şeyler yaparsanız kentin değeri artacaktır. Bunlarla belediye başkanı, meclis üyeleri övünecek. Ben iyi şey yaptım kent değerlendi. Oradaki vatandaşlar, “Biz burayı 50 Liraya satamıyorduk. Şimdi elimizi öpene 300 Liraya veriyoruz” diyorlar. Kamulaştırdığımız alandan fazla alanı kent meydanı yapıyoruz.Getirilen teklif 1/5000’lik plana uyuyor”


Yapılan münazaraların ardından, madde ile ilgili ilk olarak Yusuf Akıncı’nın aykırı teklifi oylandı. Teklif oy çokluğu ile red edildi.
Daha sonra Komisyon raporu oylandı. Rapora Ak Parti grubu çekimser oy verdi.  MHP’li Yalçın Akyol, CHP’li Meclis Üyeleri Yusuf Akıncı ve Askeri Dağlı’nın red oyuna karşı, rapor, MHP ve CHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.


ZEYDAN KARALAR TEŞEKKÜR ETTİ
Daha sonra yeniden kürsüye gelen Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar Kent Meydanı projesinin kentin en önemli projelerinden biri olduğunu anımsatarak, konuyla ilgili farklı görüş olmasının normal olduğunu söyledi. Karalar karar nedeniyle meclis üyelerine teşekkür etti.
Bu arada, Yusuf Akıncı maddenin oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından oturum sonunda çevresine “konuyu mahkemeye taşıyacağını”  söyledi.