Seyhan Otelindeki Kent Sorunları Sempozyumunun açılışına Vali Yardımcısı Fikret Deniz ve Çevre ve Orman Müdürü Nebi Erol Metin de katıldı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Seyhan, Çukurova, Yüreğir ve Sarıçam Belediye Başkanları sempozyuma katılmadı.
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, bu sempozyumlarda bilim insanlarının ve uzmanların yoğun emek harcayarak oluşturduğu bilgilerin erişilebilir ve ulaşabilir hale geldiğini belirterek, “Bizce paylaşılan bilgi en değerli bilgi oluyor. TMMOB ve bağlı odaları iki yıllık çalışma dönemlerinde iki yüzü aşkın etkinlikle kamuoyu önüne çıkıyor. İşte bugün de bu anlayışla oluşturduğumuz bu sempozyumda bir aradayız” dedi.
TMMOB’nun kuruluşundan bu yana gerek meslek alanlarına ve gerekse tematik konulara ilişkin olarak düzenlediği etkinliklerde kamuoyuna açılımlar, çözüm önerileri ve modeller sunduğunu da ifade eden Mehmet Soğancı, şöyle konuştu:
"TMMOB kent sorunlarına ilişkin olarak özellikle son yirmi yıldır yerel yönetimler, kamu kaynaklarının dağılımı, afetler, çevre, altyapı, ulaşım, konut, turizm, kentsel koruma ve kentsel dönüşüm temalarında sorun tespitlerini ve çözüm önerilerini kamuoyuna sunmaktadır.
TMMOB kent yaşamını ilgilendiren imar, kültür ve turizm, çevre, kamu yönetimi ve yerel yönetim sistemini düzenleyen yasaların eksiklik ve yetersizliklerinden bahsederken insan sağlığı, doğal çevre, insan hakları-kentli hakları, katılım, yaşanabilirlik gibi kavramlara referans vermektedir."

"KENTLERİMİZ ÇAĞDAŞ TOPLUMLARA YAKIŞIR BİÇİMDE YÖNETİLMİYOR"
Kentlerin çağdaş toplumlara yakışır biçimde yönetilmediğini ifade eden Soğancı, "Kentlerde; sağlık, çevre, altyapı, ulaşım, barınma, ısınma, eğitim, kültür ve benzeri birçok konuda sorunlar yaşanmaktadır. Diğer yandan kentlerimiz; deprem, sel, heyelan ve yangın gibi afetlere hazırlıklı değildir. Ülkemizde yerel yönetimler alanında, özellikle 12 Eylül 1980 askeri darbesi ve takip eden yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle yerel idarelerce yürütülen hizmetlerde kamu yararı önceliği sürekli ihmal edilmiştir. Yıllar içinde, kentlerin imar, planlama, altyapı, ulaşım, çöp, su gibi konulardaki sorunları çeşitlenmiş ve derinleşmiştir. Yerel yönetimler ekonomik ve toplumsal politikaların önemli bir uygulama alanını oluşturmaktadır. Siyaset ve sermaye kesimlerinin bu ilgisi, maalesef kent mekânına ve kentsel yaşama olumlu yönde yansımamaktadır. Kentlerde yaşayanlar, eğitim, sağlık, barınma ve beslenme gibi temel haklardan yoksun bırakılırken, sosyal donatı ve teknik altyapı hizmetlerinin sağlanmasında kullanılması gereken hazine arazileri gibi kamusal varlıklarımız özelleştirmelerle birilerinin hizmetine sunulmaktadır. Bununla birlikte kentsel altyapı, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık, çevre vb. alanlarda temel kamu hizmetleri ticarileştirilmekte, kamusal kaynaklarımız bir avuç azınlığa aktarılmaktadır. Emekçilerin, yoksulların ve tüm ezilenlerin sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamdan tümüyle dışlandığı yıkıcı bir ortamda yoksulluk ve açlık derinleşerek sürmektedir" diye konuştu.

"BELEDİYELERİN İLGİSİZLİĞİ ÇOK ACI"
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Altıokka da, Adana Kent Sorunları Sempozyumu'na 6 aydır hazırlandıklarını, bu süreçte akademisyenlerin, kamu kurumların temsilcilerinden oluşan 45 kişilik bir komisyon oluşturduklarını ifade ederek, şöyle konuştu
"Bu düzenleme kurulu, 6 aydır düzenli olarak toplantılar yaptı ve 12 kişilik bir yürütme kurulu oluşturdu. Yürütme kurulu esas olarak, kentimizde öne çıkan pek çok sorunu masaya yatırdı. Çeşitli bildirilerle bunu bir program haline getirdi. 6 aylık çalışma içinde yüzlerce insana, belediye başkanlarına çağrı yaptık. Kentte olan birçok sorunu masaya yatırmak istediğimizi söyledik. Bununla ilgili ziyaretlerde bulunduk, bunun için bir forum yaptık. Forumda herkese söz hakkı verdik. Arkasından 'Gördüğüm Adana' konulu bir fotoğraf yarışmamsı yaptık. Gerek forumda, gerek fotoğraf yarışmasında içinde hiçbir belediye başkanını olmaması düşündürücüdür. Bu kenti yönetenlerin, 'Ortak Akıl'la neyi kastettiklerini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bırakın bu sürece katılmayı, pasif olarak bizi dinleyen, eleştiren, 'Dedikleriniz doğru değil' bile demeyen bir anlayışla karşı karşıyayız Adana'da.
Adana'nın sorunlarını çeşitli başlıklar halinde, değerli bilim insanlarıyla uzmanlarla masaya yatıracağız. Belediyelerin buna ilgisiz olması çok acı. Belediyeler ne yapıyor, belediyeler bu sorunlar için hangi çalışmayı yapıyor? Kentte en çok söz söylemesi gereken mühendis, mimar ve şehir plancılarının görüşlerini almaktan, dinlemekten aciz bir durumdalar. Kendilerini kınıyorum. Bu sempozyumlarda ısrarla biz Adana'nın sorunlarını masaya yatırmaya devam edeceğiz. Sonuçlarını aktaracağız. Ama kendilerine kırıldığımızı, kendilerini aramızda görmek istediğimizi bu çalışmamızı en azından emek boyutuna saygılı olmalarını bekliyorduk."

"HİÇBİR ŞEKİLDE UMUTSUZLUĞA KAPILMAMALIYIZ"
Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz de konuşmasında, Adana'nın yüzde 75'inin kentte yaşadığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Sorunlar bizim sorunlarımız. Bu sorunları mutlak surette çözmeliyiz. Şu veya bu şekilde. Yılmamak lazım. Dün çelenk koyma töreninden sonra, Osmaniye'den biri, askerliğini yapmış, lise mezunu onunla görüşmem gerekiyordu. Turgut Özal üzerinde buluştuk, çocuk buralara bayıldı, 'Ne muhteşem bir kent' dedi. Kozan'ın, Osmaniye'nin, Andırın'ın köyünden biri gelsin, 'Burası ne muhteşem bir yer' der ama azıcık dünyayı görmüş biri çok farklı bir gözle bakar. Sorunların birikmiş olabilir. Hiçbir sorunun çözülmeyeceğine kesinlikle inanmıyorum. İçinde yaşadığımız sorunlara hep birlikte sahip çıkalım, tartışalım, eleştirelim ve toplumun kendisi karar versin. Bu sorunların hepsi çözülür. Hiçbir şekilde umutsuzluğa kapılmamalıyız diye düşünüyorum.”
Sempozyum Yürütme Kurulu üyesi MMO Adana Şubesi eski Başkanlarından Selçuk Göndermez ise, “Bana göre Adana'yı yönettiğini iddia edenlerin bu sempozyuma katılmaya yüzleri yok. Çünkü, Adana bazıları tarafından sadece Merkez Park ve çevresi olarak biliniyor. Adana dışından gelen, devleti temsil eden, yabancılar Adana'ya gelince oralar gezdiriliyor, her kıyısında birkaç parktan ibaret olduğu imajı verilmeye çalışıyor. Bu yaptığımız çalışmayla gösterdik ki, Adana dar bir yeşil alandan ibaret değil. Bugün Adana'yı yönettiğini zannettiğini iddia edenlerin burada söyleyecekleri lafları yoktu, onun için burada değiller" diye konuştu.