Çukurova Kalkınma Ajansı, AB Destekli Startejik yerel yönetişim projesi, Türkiye Mimar Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Adana Kent sorunları sempozyumu raporu ve TÜİK verilerinden derlenen araştırmayı değerlendiren Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Kuleli, yapılan çalışmalar karşısında Adana kent yöneticilerinin gerekli ilgiyi gösteremediğini söyledi.

KENT SORUNLARININ TESPİTİ İÇİN ÖNEMLİ ARAŞTIRMALAR YAPILDI

Adana'nın kent sorunlarının tespitine değinen Kuleli “ Makro ölçekte, Adana ilinin tamamını içeren bir vizyon çalışması 2013 yılı Ağustos ayında Çukurova Kalkınma ajansı tarafından tamamlanmıştır. Adana merkez ilçeleri kapsayan ve mahalle bazındaki sorunlara değinen mikro ölçekli bir çalışma ise 2012 yılı Ekim ayında Avrupa Birliği Destekli Stratejik Yerel Yönetişim Projesi kapsamında gerçekleştirildi. Adana ilçelerinin sorunlarını ve potansiyellerini belirlemeye yönelik olan Adana Bölgesel Vizyon araştırmasında da ilçelerimizin gelecekteki vizyonları ile ilgili tespitler ortaya kondu. Diğer taraftan, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından 2008 Mayıs ayında Adana Kent Sorunları simpozyumu ve 2009 Şubat ayında Adana Kent Sorunları Raporu, aynı kurum tarafından 2011 Şubat ayında ikinci Adana Kent Sorunları sempozyumu yapılmış ve bu sempozyumlarda konusunda uzman araştırmacılar tarafından sorunlar ve çözüm önerileri ortaya konmuştur” dedi.

KENTİ YÖNETMEYE TALİP OLANLAR BU ÇALIŞMALARDAN FAYDALANMALI

Bu araştırmaların yayınlandığını ifade eden Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Kuleli,  “Biz, dağınık haldeki bu araştırmaların büyük bir bölümünü toplayarak bir arşiv ve sentez oluşturmaya çalıştık. Umarım, kenti yönetenler ve yönetmeye talip olanlar tenezzül edip de bunlardan faydalanmaya çalışır” diye konuştu.

2012 yılında yapılan Adana Kamu Hizmetleri Performansı araştırmasındaki “Adana’nın kentsel durumundaki en önemli sorunlar nelerdir” sorusuna sırasıyla İşsizlik, Trafik-Ulaşım, Altyapı -Kanalizasyon ve Yol ve kaldırım yanıtları verildiğini hatırlatan Kuleli şöyle konuştu;

“Aynı araştırmada “Mahallenizin en büyük sorunu nedir?” sorusuna vatandaşın verdiği cevaplar sırasıyla; Altyapı ve kanalizasyon, Yol kaldırım yapım ve bakımı, Park bahçe yapım ve bakım, Güvenlik ile Çöp ve Temizlik hizmeti olmuştur.  Bu durum son derece şaşırtıcıdır. Çünkü, belediyelere yasa ile verilmiş görev ve sorumluluk kapsamındaki en temel hizmetler ya yerine getirilememiş yada vatandaşın sorununu giderecek biçimde yerine getirilmemiştir. Mart 2014 yerel seçimlerine yaklaştığımız şu günlerde, birçok farklı partinin birçok farklı adayı ya da aday adayı ne yazık ki seçim programlarını veya seçim bildirgelerini belediyelerin asli görevi olan bu temel sorunlar üzerine kurgulamakta ve bu sorunları çözmenin sanki bir lütuf olacağı gibi izlenim vermektedir. Oysa Adana, illerin gelişmişlik sıralamasında kan kaybetmeye devam etmektedir. TÜİK tarafından 2012’de yayınlanan İllerin Gelişmişlik raporunda Adana, 2005'e göre Genel Ekonomik Sıralama'da 7.'inci olarak yerinde saymış, Sosyal Gelişmişlik sıralamasında 2005'e göre 14.'üncü sıradan 2012'de 24.'üncü sıraya gerilemiştir. Adana, asosyal, durağan bir il olma yolunda mı ilerlemektedir acaba?”

BU PLANLAR ADAYLARIN PROGRAMLARINDA VAR MI?

“Kenti yönetmeye aday yada aday adayı olanların programlarında, hedeflerinde, vizyonlarında acaba Adana'yı bölge planlarına nasıl entegre edeceklerine dair somut öngörüleri var mı?” sorusunu soran Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Kuleli daha sonra şöyle konuştu;

“Bunca yapılmış bölge planı, araştırma, sorun ve çözüm önerileri, programlarında ne kadar yer alıyor? Ekiplerinde bu yönde çalışma yapan uzmanları yer alıyor mu veya uzmanlardan görüş alıyorlar mı? Yoksa halâ isimleriyle kafiyeli sloganlar, temel belediyecilik sorunlarını çözeceklerine dair vaatler ile mi avunuyor ve avutuyorlar?  Yerel seçim öncesi çeşitli anketler yapılmakta. Anketlerin büyük bir bölümü vatandaşın kime oy vereceğini belirlemeye yönelik. Küçük bir bölümü ise vatandaşın sorunlarının tespitine yönelik. Oysa, yapılan çalışmalar ortaya koyuyor ve açıkça gösteriyor ki, sorun vatandaşta değil, vatandaşın kime oy vereceğinde de değil. Anketleri tersine çevirip vatandaşın, kent yöneticilerine veya yönetici aday yada aday adaylarına sorması gerek, asıl sizin sorununuz ne? Neden Adana Türkiye'nin 4.'üncü ili iken 9.'uncu sıraya geriledi? Bir zamanlar sosyal faaliyetleri ile filmlere konu olan Adana neden 24'üncü sıraya geriledi? Belediyenin asli görevi olan, Altyapı ve kanalizasyon, Yol kaldırım yapım ve bakımı, Park bahçe yapım ve bakımı, Güvenlik, Çöp ve Temizlik hizmetleri sorunları neden hala çözülmedi ve ilk sırada? Asıl vatandaşın anket yapması lazım, ey Adana'yı yönetenler, sizin sorununuz ne?”