Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Adana Şube Başkanlığı, ‘Harita Mühendisliğinin Dünü, Bugünü, Yarını’ konulu panel düzenledi.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren HKMO Adana Şube Başkanı Yaşar Tanrıverdi, mühendis ve mimarların bir ülkenin kalkınmasında,  gelişmesinde, aydınlık yarınlara ulaşılmasında, vazgeçilemez meslek disiplinleri olduğunu kaydetti. Tanrıverdi,  “Meslek alanına yönelik, Anayasadan başlayarak, medeni kanun, kadastro, tapu, Orman, Mera, Kamulaştırma, Toplulaştırma, İmar, Kentsel Dönüşüm, Yapı Denetim Kanunlarına ve daha birçok kanun ve ikincil mevzuatlarda geniş yetki ve sorumluluklara yönelik düzenlemeler yer aldığını kaydeden Tanrıverdi,   “Gelinen süreçte, mülkiyete olan ilgi hiç azalmamış sadece, mühendislik anlamında mülkiyete müdahale biçimi değişmiştir. Teknolojinin akıl almaz boyutta ilerlemesi, doğrudan mesleğimize yansımış Coğrafi bilgi sistemi, büyük mühendislik projeleri,  uzaktan algılama, günümüzde yoğun olarak uygulanan kentsel dönüşüm mesleğimizin ana uygulama alanlarına eklenmiştir. Meslek alanlarımızın bu denli geniş olması, alanların korunmasını da zorlaştırmaktadır” diye konuştu.

HARİTACILIK 10 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ilk sözü alan İstanbul Teknik Üniversitesi E.Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aksoy, haritacılığın günümüzden yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayandığını kaydetti. Modern haritacılığın temelinin mekansal bilgi sistemine dayanması gerektiğini söyleyen Aksoy, “Mekansal bilgi, ulusal ve uluslar arası ağlara dayanmak zorundadır” dedi.

“İNSANLIĞIN 3 İLKESİ VAR”
Boğaziçi Üniversitesi E.Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Gürkan ise insanlığın yazılı olmayan ‘Doğayı tanıma, doğayı insan ve canlıların yaşayacağı şekilde düzenleme ve insanın yaşamsal faaliyetleri’ olarak 3 ilkesi olduğunu anlatan Gürkan, haritacılık mesleğinin doğayı tanımanın en önemli disiplinlerden birini oluşturduğunu vurguladı. Sorunun değil çözümün bir parçası olduklarını ifade eden Gürkan, “İnsan, canlı ve doğa ilişkisinin bağlantısını kuran mühendislerdir” diye konuştu.

“HARİTA YAPMAK, BİLİMDİR”
İstanbul’da kurulan Harita Tapu Kadastro Müzesi Derneği kurucusu ve Yıldız Teknik Üniversitesi E.Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Mehmet Selçuk da harita yapmanın bilim dalı olduğuna işaret etti. Haritanın, mülkiyet bilgisini içeren, toprak ile insan ilişkisini düzenleyen en önemli bilim ürünü olduğunu söyleyen Selçuk, “Harita, yaşadığımız doğanın konumlandırılarak insana anlatılmasıdır” dedi. Türkiye’de 150 yıldan bu yana modern harita bilimi uygulamalarının gerçekleştiğini söyleyen Selçuk, kuruluşunu gerçekleştirdikleri derneğin İstanbul’da müze çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

AKILLI KENTLER
İstanbul Teknik Üniversitesi Geoteknik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Güney ise harita mühendisliğinin geleceğinin Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile şekilleneceğini kaydetti. CBS sayesinde bilgilerin konumla ilişkilendirilebildiğini ve akıllı kentler kurmanın mümkün olduğunu ifade eden Güney, şehircilik hizmetlerini teknolojiyi kullanarak otomasyon şeklinde yürüten ve etkin bir biçimde kentlilere sunan şehirlerin akıllı şehirler olarak adlandırılabileceğini söyledi. Kaliteli hizmetlerin kentin bütünü tarafından kolay ve ucuz alınabilmesine olanak tanıyan akıllı şehirlerde önceliğin elektrik, iletişim, su ve doğalgaz gibi altyapı olduğuna işaret etti.

KİMLER KATILDI?

Panele CHP Adana Milletvekilleri Elif Doğan Türkmen, Zülfikar İnönü Tümer, TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu, HKMO Genel Merkez 2. Başkanı Turgay Erkan, TMMOB’ye bağlı odaların şube temsilcileri, çeşitli kurumların daire başkanları ve müdürleri, çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.