Karaisalı Kızıldağ Güreş alanında gerçekleşen müsabakalarda Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü adına güreşen Kocaeli Bölgesinden Ali Rıza Kaya Başpehlivan oldu.

Türkiye’nin çeşitli illerinden değişik spor kulüplerinden ve ferdi olarak katılan güreşçiler, 12 sıklette mücadele ettiler. Sabah erken saatte başlayan tartının ardından Tarihi Kızıldağ Güreşleri’nin açılışı başta Ulu Önder ve Silah arkadaşları, Tüm şehitler ve Güreş camiasından ebediyete intikal edenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Okunan Kuran- Kerim tilaveti’nin ardından dualar edildi. Onbinlerin güreş alanını doldurmasından dolayı birçok güreşsever müsabakaları dağda çam ağaçlarının altından izledi.


BAŞKAN SÖZLÜ: KIZILDAĞ GÜREŞLERİNE SİYASET BULAŞMASIN

Kızıldağ Güreşlerinin yaklaşık üç asırdan buyana yapıldığını söyleyen Başkan Sözlü, “İnşallah önümüzdeki yıl bu gibi yaşananlar olmaz. Adı gibi Babacan olan Babacan Durak Bey, nezaketen Valiliğe Davetiye götürmüş ama yaklaşık yarım gün bekletilmiştir. Demokrasi sadece Mısır’a lazım değildir. Bugün burada çeşitli siyasi partilere mensup aday adayları var. Hepimiz bir birimizle hizmet yarışında olmalıyız. Demokrasi’nin gereği de budur. Onlar kendi işlerini yapacaklar biz de kendi işimizi yapacağız. Ancak, yaklaşık üç asırdır ev sahipliğini Karaisalı Belediyesi’nin yaptığı ve gecen yıl Güreş Ağası olan sayın vekilin, sadece ve sadece MHP’li bir belediye Başkanı’nın güreşlere katkı koymasından rahatsızlık duyarak alternatif bir güreş tertip etmesi doğru değildir. Üstelik bizim sporu siyasete bulaştırdığımızı iddia etmiş. Oysa ben, Ceyhan’da göreve geldiğim günün akabinde Güreş takımı kurdum, hali hazırda Grekoromen ve Serbestte birinci ligde iki takımı bulunan yetiştirdiği sporcuları Avrupa’da Ülkemize madalyalar kazandıran bir belediye başkanıyım. sporu siyasete bulaştırmayın demek ne kadar doğrudur. Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün kurduğu kulübün yetiştirdiği başta İşitme Engelliler olmak üzere birçok güreşçileri Dünya Şampiyonu olur, Avrupa Şampiyonu olur ve ülkesini en iyi şekilde temsil eder. Bundan sonra da böyle olacaktır. Çünkü biz ata sporuna gönül veren bir siyaset adamıyız.” dedi.

Bir Balkan Türk’ü olan ve Türk güreşinin unutulmaz ismi Koca Yusuf’a ahde vefayı göstermek adına onun evini aslına uygun olarak restore ettirmek için girişimlerde bulunduk inşallah bunu da gerçekleştiriyoruz. İki dönem öncesinde Türkiye Güreş Federasyonu As Başkanlığı yaptım. Halı hazırda Güreş Federasyonu Başkanımız Hamza Yerlikaya’nın başkanlığındaki yönetim kurulu üyesiyim. Bizim buradaki güreşlere katkı koymamız sizi niye rahatsız ediyor bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Biz, geçtiğimiz günlerde Aladağ’da yapılan Güreş Festivali’ne de katkı koyduk. Bizim derdimiz sporcu yetiştirmek. Ata sporumuzu yeniden eski günlerine getirmek ve sevdirmek. İnşallah önümüzdeki yıl bu yanlıştan dönülür ve tarihi Kızıldağ güreşleri yine eskisi gibi yapılır. Geçen yılın ağası olanlara sormak lazım ‘Ceyhan Belediyesi ve Belediyesporlu güreşçiler geçen yıl da buradaydı. Niye rahatsızlık duymadınız da şimdi duyuyor sunuz?’ “ şeklinde konuştu.

Pink Organizasyon tarafından misafirlere sıkma, ayran, çay ve kahve ikramı yapılırken, gün boyu sebil olarak haşlama ve limonata dağıtıldı.

Programda bu yılki güreşlerin ağası seçilen Başkan Hüseyin Sözlü’ye İşitme Engelliler Dünya Şampiyonu Dursun Gözel tarafından bir plaket verildi. Bengütürk Tv, Adana Tv ve İçel Tv’nin tüm dünyaya izlettikleri güreşler nefesleri kesti. Bir birinden güzel ve çekişmeli müsabakaları heyecanla izleyen yayla sakinleri, alanı hıca hınç doldurdu. Zaman zaman tuttukları gürerşçiler lehine tezahürat yapan izleyenler Türkiye’nin önemli sporcularını buraya davet eden Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teşekkür ettiler.

25 Hakem’in görev yaptığı güreşlerde, Cazgırlığı ise Bursa ‘dan İznikli Pele Memed’in oğlu Pele Bülent ve Samsunlu Kazım yaptı. Güreşler öncesi Ceyhan Belediyesi Halk oyunları ekibi Türkiye’nin değişik yörelerine ait oyunları sergilediler. Ev sahibi Karaisalı Belediye Başkanı Babacan Durak misafirlere Vardar Köprüsü’nün fotoğrafını hediye etti. Baş Pehlivanlığı Ali Rıza Kaya’nın kazandığı güreşlerde, sıkletlerinde birinci olan sporcular ve kiloları ise şu şekilde oluştu:

"30 kilo Ahmet Gizir (Kahramanmaraş), 35 kilo Furkan Gizir (Kahramanmaraş), 38 kilo Hamza Alaca (Mersin Orman), 42 kilo Kazım Güllü (Mersin Orman), 47 kilo Mehmet Turaç (Mersin Güreş Eğitim Merkezi), 53 kilo Burak Sevgili (Adana Güreş Eğitim Merkezi), 55 kilo Can Köfteci (Ceyhan Belediyespor), 60 kilo Nebi Uzun (Ankara Şeker), 66 kilo Yusuf Benekli (Ankara),74 kilo Aziz Bolat (Ceyhan Belediyespor), 84 Kilo Fatih Karataş (Ceyhan Belediyespor).

Programa: MHP Adana Milletvekilleri Ali Halaman ile Seyfettin Yılmaz, Eski Orman Bakanı ve CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan A. Adayı Arif Sezer, Ceyhan Belediye Başkanı ve MHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan A. Adayı Hüseyin Sözlü, Aladağ Belediye Başkanı Yusuf Baş, Karaisalı Belediye Başkanı Babacan Durak, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Cay, MHP adana İl Başkanı Mustafa İzgioğlu, MHP Mardin İl Başkanı Mehmet Veysi Oğuz, Adana Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Ali Arslan, il genel ve belediye meclis üyeleri, köy muhtarları, vakıf ve dernek başkanları ile binlerce güreşsever katıldı.