Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Eğitimi, Adana Barosu mensubu meslektaşlarımızdan oluşan 21 katılımcıyla Kozan Ticaret Odası Toplantı Salonunda gerçekleşti.

65  saatlik programda Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ömer Korkut, Yrd. Doç. Dr. Hakan Albayrak, Prof. Dr. Asım Yapıcı, Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök, Arabuluculuk Daire Başkanlığı, Arabuluculuk Kurulu Üyesi Arb. Av.Yurdagül Gündoğan katılımcılara 'arabuluculuk hukuku, iletişim becerileri, toplantı ve müzakere yönetimi, öfke kontrolü, arabuluculuk süreci ve etik kurallar ' gibi teorik derslerin yanı sıra, 'müzakere taktikleri ve arabuluculuk senaryoları' gibi uygulamalı eğitim de verildi.

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu uyarınca, hukuk fakültesi mezunu ve mesleğinde en az beş yıllık kıdem sahibi hukukçular, arabuluculuk sertifika programına katıldı.

Eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ömer Korkut,  Arabuluculuk Daire Başkanlığı, Arabuluculuk Kurulu Üyesi Arb. Av. Yurdagül Gündoğan, Baro Yönetim Kurulu Üyesi ve Arabulucu Komisyonu Koordinatörü Av. Özge Doğan İşcan, Kozan Adliye Müzeharat Temsilcisi Av. Nebi Ocak'ın katıldığı törenle sertifikaları verildi.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, törende yaptığı konuşmada emeği geçen, katkı sunan başta Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bilgili'ye, Arabuluculuk sisteminin uygulanmaya başladığı ilk günden beri tüm eğitimlerde görev alan Av. Yurdagül Gündoğan'a, Baro Yönetim Kurulu Üyemiz ve Arabuluculuk Komisyonu Koordinatörümüz Av. Özge Doğan İşcan'a, programın tüm aşamalarını takip ve organize eden Av. Hatice Özdemir'e, Kozan Adliye Müzeharatı Temsilcimiz Av. Nebi Ocak'a teşekkür etti.


Av. Küçük, "Kozan'da böyle bir programı yapmanın keyfini ve mutluluğunu yaşıyorum. Böylesine yoğun bir programı Adana yerine şartları zorlayarak ikamet ettiğiniz yerde düzenlemenin de mutluluğu içerisindeyim. Arabuluculuk hukuk dünyamıza yeni giren uzlaştırmayla beraber alternatif çözüm yollarından birisidir. Önümüzdeki günlerde bu sistemi arabuluculuk yapan meslektaşlarım boyutuyla, İş Hukukunda yürürlüğe giren arabulucu olmasa dahi tüm hukukçuların, meslektaşlarımızın öz itibariyle bilmesi ve hukukçuların bu alana hakim olması gerekir.  Baromuz iki yıl önce de Kozan'da düzenlediği eğitim programıyla tarihinde bir ilki gerçekleştirmişti.

Eğitime katılıp sertifikalarını alan meslektaşlarımız uygulama sınavında da başarılı olduklarında avukatlığın yanı sıra arabulucu da olacaklar. Kendilerine keyifli, başarılı bir arabuluculuk dönemi diliyorum" şeklinde konuştu.

Arabuluculuk Daire Başkanlığı, Arabuluculuk Kurulu Üyesi Arb. Av.Yurdagül Gündoğan da konuşmasında; “Ülkemizde yeterli sayıda arabulucu faaliyet gösterdiğinde yargının iş yükünün hafifleyeceği ve birçok uyuşmazlığın hızlı ve ekonomik bir şekilde çözülme imkânının ortaya çıkacağını düşünüyoruz.

"MAYIS AYINDA SINAV OLABİLİR"

Yeni arabulucu meslektaşlarımızın sisteme katılması bizleri çok daha güçlendirecektir. Süreç avukatlığı duruşma avukatlığı gibi değil; Daha başka bir dil, profesyonel bir hizmeti gerektiren bir durumdur.  Hem arabuluculuktan hem de dava vekilliğinden daha kısa sürede sonuç alıp hem de müvekkilinizin menfaatine daha kısa sürede kavuşmasını sağlayabiliriz.

Başvuru çok fazla olduğundan mülakat yöntemi kaldırıldı ve sınav sistemi konuldu ve en yakın Mayıs ayında bir sınav görülmektedir.

Arabuluculuk eğitimi aldım, sadece arabuluculuk yapacağım diye bakılmasın. Çünkü arabuluculuk eğitimi alan arkadaşlarım süreçte avukatlıklarına bir de arabuluculuk eğitimini ekleyerek yaptıklarından ayrı ve keyifli bir çalışma alanımız oluyor. Hem de arabuluculuk sürecinin sağlıklı yürümesi için bu sürece avukatların vekil olarak dahil olmasını biz arabulucular hem teşvik etmesi gerekir hem de avukat arkadaşlarımızın müvekkillerinin menfaati gereği bu sürece girmeleri ve süreci yürütmelerini  öneriyoruz. Bende sizlerle burada buluştuğu ve bilgiler paylaştığım için çok memnun oldum" dedi.