Adana'nın Kozan ilçesinde, belediye ile Kozan ve Çevresi Sosyal ve Kültür Vakfı (KOZVAK) işbirliği ile Horzum Yayla Şenliği ve 4.Geleneksel Yemek Yarışması ödül töreni düzenlendi.

Horzum  Orman İşletme Şefliği'nde gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Belediye Başkanı Musa Öztürk, gelenek, görenek ve törelerin kanunlardan önce toplum hayatına girdiğini, dolayısıyla yemeklerin de geleneklerin bir devamı olduğunu ifade ederek," Bunları tatmak, göstermek, teşvik etmek, genç kuşaklara nakletmek biz büyüklerin görevidir. Bu güzelliklerimizi devam ettirmemiz gerekir. Böyle bir konuda öncülük ettiği  için KOZVAK Başkanı Duru Çiftçi'ye teşekkür ediyorum" dedi.

Öztürk, şöyle devam etti:

"Folklorumuzu, geleneklerimizi unutuyoruz. Birileri hep bizimle oynuyor. Oynatmaya müsaade etmeyelim. Bu yemek kültürü de bunlardan birisidir. Bizim toplumumuz Amerikan tipli, Avrupa tipli beslenmeye hazır değil. Sağlıklı olan kendi kültürümüzdeki yemeklerimizi tüketelim. Bu sebeple bugün olduğu bundan sonrada bu tür etkinliklere destek olacağız. O eli öpülecek, anneler, kızkardeşler bu yemekleri gelsinler teşhir etsinler. Birileri bunları öğretecek ki; gelecek kuşaklar, şu çocuklar gelenekleri görenekleri devam ettirecekler. Şenliğe emeği geçen belediyemiz personeli ve vakıf üyelerine, yarışmacılara ve şenliğe katılan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum"

KOZVAK Başkanı Duru Çiftçi ise gelişen teknolojinin toplum hayatından bir çok güzellikleri alıp götürdüğünü, güzel tatların da kaybolduğunu, bu yemek yarışması ile kaybolan tatları, güzellikleri yeniden hatırlatmayı ve yaşatmayı amaçladıklarını söyledi.

Daha sonra, 4. Geleneksel Yöresel Yemek Yarışması'nda dereceye giren yarışmacılara ödülleri verildi.

Kozan 1. Noter temsilcileri Yasemin Evsen ve Ülkü Şahince'nin gözetiminde gerçekleştirilen yarışmada juri üyeleri Nilüfer Gedik Güvendik, Sabri Mahmat, Kutlu Kılıç, Yasemin Aylin Arıkan, Mehmet Yılmaz, Kenan Yılmaz, Süleyman Güney ve Metin Kozan'ın 33 yarışmacı için kullandığı puanlar açıklandı.

Ana yemek kategorisinde Züleyha Atcıoğlu birinci, Nagihan Memiş ikinci, Mediha Çağlar üçüncü oldu.

Çorbalar kategorisinde birinciliği Emine Gürlen, ikinciliği Meryem Çiftçi, üçüncülüğü Ayşe Atçıoğlu elde etti.

Tatlılar  kategorisinin birincisi ise Aylin Parlak, ikincisi Ayşe Yaşar, üçüncüsü Zeynep Özer olarak açıklandı.

Bu yıl ilk kez verilen KOZVAK Yalın Kılıç Özel Ödülleri ise en küçük yarışmacı dalında 12 yaşındaki Doğa Gürtaş'a, erkek yarışmacı dalında Onur Şaş'a ve en yöresel yemek dalında Ayşe Yaşar'a verildi.

Yarışmada dereceye girenler  tam, yarım ve çeyrek altın ile, tüm yarışmacılar ise sponsorlardan sağlanan hediye çeki ile ödüllendirildi.

Yarışmacılara ödüllerini Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk, Saimbeyli Belediye Başkanı Mustafa Şehin Gökçe, Feke Belediye Başkan Vekili Mehmet Yasa, KOZVAK Başkanı Duru Çiftçi, Vakıf Mütevelli Heyeti Üyesi Nilüfer Gedik Güvendik  ve Kutlu Kılıç sundu.

Ödül töreni sonrası sahne alan sanatçılar konser verdi. Seslendirilen şarkılarla piste çıkarak oynayan vatandaşlar doyasıya eğlendi.

Belediyece, şenlik alanında toplanan vatandaşlara yöresel bir içecek olan nar şurubu ikram edildi.

Etkinliğe Belediye Başkan yardımcıları ve belediye meclis üyeleri, vakıf üyeleri ile vatandaşlar katıldı.