Erkekler arasında yapılan küfürlerin özellikle kadınları hedef alan cinsel içerikli sözcükler içermesinin küçük kız çocukları ve ergenlerin ‘kendilerini cinsel bir meta’ görmelerine neden olduğunu bildiren Dr. Ejder, sağlıklı nesiller yetişmesi için erkeklerin bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerektiğini söyledi.

Açıklamasına Türkiye’de kadına yönelik şiddetin ürkütücü boyutlara ulaştığına da dikkati çeken Dr. Ejder, “Kadınların cinsel taciz, tecavüz, şiddet ve cinayet hedefi olmaktan kurtarılması için elbette tek bir gün yeterli değildir, bunun için topyekûn bir toplumsal mücadele gereklidir. Dünya Kadınlar Günü de bu anlamda ülkemizde kadınların sorunlarına yönelik eylem planlarının hazırlanması ve harekete geçilmesi için bir başlangıç noktası ve bir tetikleyici olması açısından önemlidir.” dedi.

“Kadına Yönelik Şiddet Normalleştirilemez.”

Ülkemizde kadınların psikolojik, ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel sorunlarının saymakla bitmeyeceğini ifade eden Dr. Ejder, en öncelikli ve en acil çözülmesi gereken kadın sorunlarının fiziksel ve cinsel şiddet olduğunun altını çizerek şöyle söyledi:

“Kadınların bedensel ve ruhsal bütünlüğünü tehdit eden her türlü şiddet kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Toplumsal yaşamın her alanında; evde, işte, okulda, sokakta kadınlara uygulanan şiddetten daha da kabul edilemez olanı, bu durumu normal görmeye başlayan toplumsal algıdır. Oysa bu konu en çok duyarlı olunması gereken, en fazla tepki gösterilmesi ve mücadele edilmesi gereken toplumsal sorunlardan biridir ve yapılması gereken çok şey vardır.”

“Kız Çocuklarına Tecavüzden Korunmayı Öğretmek Yerine, Erkek Çocuklara Tecavüz Etmemeyi Öğretmek Gereklidir.”

CİSED Çukurova Şube Başkanı Dr. Ejder, öncelikle kadınları cinsel nesneye indirgeyen anlayışın toplumsal hafızadan tamamen kazınabilmesine yönelik farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarının yürütülmesi gerektiğine de dikkati çekerek, “Kız çocuklarına tecavüzden korunmayı öğretmek yerine, erkek çocuklara tecavüz etmemeyi öğretmek gereklidir” dedi.