Adana Barosu tarafından 25 Mayıs 2015 Pazartesi günü düzenlenen "Termik Santreller-Nükleer Santral HES'ler ve Küresel Sermayenin Doğu Akdeniz'i işgali" konulu konferansta; çevreye, insan sağlığına etkileri, tarım arazilerine zararları masaya yatırıldı.

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık'ın açılış konuşmasıyla konferans başladı.  Av. Çıtırık, şunları söyledi:

"Daha yaşanabilir bir çevre sorunu artık ulusal boyutları aşarak , dünya sorunu haline gelmiştir. Dünyadaki doğal kaynaklar, her geçen gün daha da azalmaktadır. Bu nedenle ; toplumsal çıkarlarla kaynak kullanımı arasındaki ilişkinin rasyonelliği önem taşımaktadır. Sağlıklı , yaşanabilir ve temiz bir çevrede yaşanılması Anayasa ile güvence altına alınmış bir haktır. Ülkemiz enerji yatırımlarında ciddi hazırlanmış, insanı ön plana alan  bilimsel politikalar yerine , kamu ve doğa yararını gözetmeyen rant ve ihale odaklı politikalar esas alınmaktadır.

Elektriğin insan yaşamındaki yeri ve vazgeçilmezliği karşısında artık elektrik kullanımı en temel insan haklarından biri haline gelmiştir. Ancak elektrik enerjisi sektöründe kamuya tahsis edilmesi, bu sektörün piyasalaşması ve sektörde yaşanan özelleştirmeler sonrasında dünyada halen kamu hizmeti olarak nitelenen enerji üretimi, kaynakların planlanması ve kamu hizmeti yönünü ön plana çıkarmak yerine uluslararası sermayenin baskılaması ve tercihleri ön plana alınarak enerji politikamız belirlenmektedir. Ucuz, sağlığa, çevreye ve doğaya zararları az olan ve yenilenebilir kaynakları tercih etmek yerine maliyeti yüksek, doğaya ve insan sağlığına zararlı enerji politikaları dışa bağımlılığımız maalesef her geçen gün artmaktadır. Bugün ülkemizde üretimin 8 katına çıkan enerji tüketimi vardır. Yerli ve yenilebilinir enerji kaynaklarını kullanarak enerji açığımızı kapatmalıyız. Çernobil ve Fukuşima'da yaşananları unutmamak gerekir. ''

Av. Çıtırık, yapılan konferansın verimli geçeceğine inandığını belirterek, konularında etkin ve yetkin konuşmacılara ayrıca teşekkürlerini sundu.

 

 Konferansa TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yurdagül Gündoğan, çok sayıda avukat, stajyer avukatlar, sivil toplum temsilcileri ve konuya ilgi duyan vatandaşlar katıldı.

 

KONUŞMACILAR VE KONULAR

1. Oturumda; Slayt sunumu (Çevre Mücadelesi ve Enerji Kartellerinin Verdiği Fiili Zararlarla ilgili) Dr. Sadun Bölükbaşı (Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği)- Termik Santraller başta olmak üzere Doğu Akdeniz'de planlanan Kirletici Teknoloji Transferi Hakkında Genel Bilgilendirme", Doğu Akdeniz'de Sivil Toplum Örgütlerinin Çevre-Termik Santral Mücadelesine Kısa Bakış",  Prof. Dr. Ali Osman Karababa (Ege Üniversitesi Halk Sağlığı ve Anabilim Dalı Başkanı) (Termik Santrallerin İnsan Sağlığına Etkileri), Şahin Yeter (TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube eski Başkanı ve Onur Kurulu Üyesi) (Enerji Yatırımlarının Doğu Akdeniz'de Tarım ve Çevreye Etkileri), Prof. Dr. Ali Kocabaş (Ç.Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hatalıkları Anabilim Dalı-Türk Toraks Derneği) (Küreselleşmenin İnsan Sağlığına Etkileri)

Saat: 14:00

2. Oturum: Av.Deniz Bayram (Greenpace) "Enerji Politikası ile Birlikte son 5 yılda Çevre Mevzuatı Tahribatı, "Yasal Yollar" ile Çevresel Yıkım"

Gazeteci-Yazar Çetin Yiğenoğlu, "Doğu Akdeniz'de Küresel Sermaye işgalinin jeopolitik açıdan değerlendirilmesi-KUMPAS"

Adana Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Av. Ümit Arif Özsoy "Doğu Akdeniz'de Termik Santrallere Karşı Hukuk Mücadelesi"

Av. İsmail Hakkı Atal (Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı-TBB Çevre Komisyon üyesi)

21. yüzyılda Çevre, Enerji, Tarım, Sağlık, Turizm, Su Politikalarının bütüncül değerlendirilmesi zorunluluğu"

"Doğu Akdeniz'de kirletici teknoloji (Termik -Nükleer -HES) karşıtı Hukuk Mücadelesine Genel Bakış"  konularında görüşlerini ifade ettiler.