Haber : M.Ömer ÜNEY

23 Temmuz 1923’de İsviçre’nin Lozan şehrinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) temsilen İsmet Paşa başkanlığındaki bir heyetle İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB, Yugoslavya ve Japonya arasında 8 ay süren çetin mücadeleler sonunda yapılan anlaşmanın 91. Yıldönümü kutlanıyor.

Bugünkü Türkiye’nin sınırlarının çizildiği anlaşmanın yıldönümü törenleri Adana’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Atatürk Parkı’ndaki Atatürk anıtına çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu. Buradaki törenlere CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, CHP İl Başkanı Orhan Sümer, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin,  Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Mehmet Göl, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, CHP Adana Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, CHP İlçe Başkanları, İlçe Kadın Kolları Başkanları, belediye meclis üyeleri, Eğitim-İş üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
ADD Şube Başkanı Mehmet Göl, Türkiye sınırlarının çizildiği anlaşmanın önemine değindi. CHP İl Başkanı Orhan Sümer ise “Lozan Anlaşması’nın doksanbirinci yılını kutlarken CHP Adana İl Örgütü olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Lozan Anlaşmasının mimarı İsmet İnönü’yü ve bu büyük zaferi bizlere armağan eden bütün kahraman şehit ve gazilerimizi saygıyla ve minnetle anıyor, ayrıca başta Gazze olmak üzere tüm Ortadoğu’da bir an önce ateşkesin sağlanarak bölgemizde barışın egemen olmasını diliyoruz” dedi.

Kurtuluş savaşının iyi analiz edilmesi gereğine değinen Orhan Sümer, “Emperyalist sömürgeci güçlere karşı kazanılan bu mücadeleyi yok sayan Sevr Antlaşmasının hedeflerini de bugünkü koşullarda iyi değerlendirmeliyiz. Bugün Irak’ta, Suriye’de, Mısır’da, Yemen ve Filistin’de her gün çocuklar öldürülüyor. Dünyanın en zengin petrol yatakları üzerinde yıllardır acı, gözyaşı ve kan içinde yaşayan insanların çocuklarıdır onlar” diye konuştu.

ADD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Levent Cemal Güngör ise Lozan Anlaşması’nın 8 ay sürmesinin nedeninin Türk tarafının kayıtsız şartsız bağımsızlık talebi olduğunu söyledi. Lozan Antlaşması’nın Türk ulusuna karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir yok etme eyleminin çökertildiğini anlatan belge olduğunu ifade eden Güngör, “Uçurumun kıyısına getirilmiş, parçalanmış orduları dağıtılmış, yetişmiş insan gücü kalmamış, yoksul, yıkıntı bir ülkeden ulusal egemenliğe dayalı tam bağımsız, onurlu ve çağdaş bir devlet yaratan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bize bıraktığı emanetlere sahip çıkmak, daha da ileri götürmek onurlu bir Türk vatandaşı olarak hepimizin görevi olmalıdır” dedi.