Saimbeyli’nin 97. Kurtuluş Yıldönümü nedeniyle ilçede iki gün boyunca düzenlenen etkinlikler son derece coşkulu geçti. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün de iştirak ettiği kutlamalara, Saimbeyli Kaymakamı Hakan Keskin, Feke Kaymakamı Hasan Kurt, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ramazan Akyürek, , İlçe Belediye Başkanları, Garnizon Komutanı, Kurum Amirleri, Belediye Meclis Üyeleri, Saimbeylililer ve konuklar katıldı.

Turgay Başyayla ve Gül Ahmet konserleri ile sonlanan kutlama programının ilk günü Saimbeyli’de fener alayı düzenlendi.
18 Ekim Çarşamba günü ise şehitlik ziyareti gerçekleştirildi. Çelenk koyma,. saygı duruşu ve İstiklal marşı okunmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapıldı.

GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN GELECEĞİNİ TAYİN EDEMEZ

 97 yıl önce Saimbeyli’de ve ülke genelinde  çok acılar çekildiğini belirten  Saimbeyli Belediye Başkanı Mustafa Şahin Gökçe, “Atalarımız bizler için, geleceğimiz için canlarını seve seve feda etmekten çekinmediler. O kahramanların torunları bugün de vatanın dört bir yanında bayrak ve vatan için canlarını feda ediyorlar. Hepsini saygı ve minnetle anıyoruz.  Geçmişini bilmeyen toplumlar geleceğini tayin edemez. Bayramlar milletçe kutladığımız birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz sevinçli günlerdir. Millet olarak tasada ve sevinçte birlikteliğimizi böyle günlerde ortaya koyarız.

Başta tarihimiz ve kültür değerlerimiz olmak üzere milli ve manevi değerlerimizi gençlerimize aktarmalıyız. Çocuklarımız ve gençlerimiz acdadımızın kahramanlıklarını, fedakarlıklarını öğrenmeli, bilmeli. Onlar ancak bu şekilde geleceklerini başkalarının eline bırakmadan tayin edebileceklerdir. Onlar ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendilerinde kuvvet bulacaklardır. Bu yüzden bayramlarımızın coşkusunu azaltmamalı, aksine artırmalıyız. Çünkü tarihimizdeki azim ve kararlılığa bugün de ihtiyacımız vardır, yarın da ihtiyacımız olacaktır. Bağımsızlığımızı sürdürmek, başı dik insanlar olarak huzur içinde yaşamak,  ecdadımızın 97 yıl önce ve daha evvelinde defalarca gösterdiği kahramanlığı kuşanmakla mümkündür” dedi.

15 TEMMUZLARI BİR DAHA YAŞAMAYALIM

Çok değil 1 yıl önce dünyadaki emperyalistlerin yerli uşaklarının Türkiye’yi manda yapmak için ülke içinde nasıl yuvalandıklarının görüldüğünü belirten Mustafa Şahin Gökçe, “Milli coşkumuzu kabetmeden yaşamaya devam etmeliyiz. Evlatlarımıza geçmişimizi, hainlikleri, kahramanlıklarımızı anlatmamız, onlara unutturmamamız lazım. 97 yıl önce emperyalistler, Haçlılar; Müslüman Türk milletini yok etmak için Ermeni vatandaşlarımızı oyuna getirip, kışkırtmışlar. Bunun sonucu insanlarımız katledilmiş.
Emperyalistlerin, Haçlıların tek hedefi Müslüman Türkleri yok etmektir. Yoksa Müslümanlığı yok edemeyeceklerini biliyorlar. 15 Temmuzları bir daha yaşatmayalım” diye konuştu.


TOPRAK KANLA SULANINCA VATAN OLUYOR

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek de toprakların kolay vatan olmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Vatan kolay kazanılmıyor. Kanla sulanarak vatan oluyor topraklar. 97 yıl önce Saimbeylililer Ermeni ve Fransız işgaline karşı bir olup, yöneticileriyle ve halkıyla birlikte kahramanlık destanı yazdılar. Türk Milleti’ne kast eden emperyalist güçleri bu topraklardan söküp attılar. Bu toprakların ne kadar değerli olduğunu hatırlamak için yapılıyor böyle törenler. Devletimize, ülkemize, topraklarımıza daha fazla sahip çıkalım diye yapılıyor. Saimbeyli her şeyiyle güzel bir ilçemiz. Mavi kelebeklerin, obruk şelalesinin, tarihi yapılarının güzelliklerini ruhunda hisseden insanların yaşadığı bir bölge.  Saimbeyli; Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği gibi, ilelebet payidar kalacak ve muasır milletler seviyesine çıkacaktır.

Biliyoruz ki bir milletin kurtuluşu düşmanı defetmekle bitmiyor. Kültürel- ekonomik ve kentsel olarak muasır milletlerin seviyesine çıkmalı ve diğer milletleri alt edecek seviyeye ulaşmalıdır. Adana Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olarak insanımızın ihtiyaçlarını karşılamak için üzerimize düşeni yapıyor ve çalışıyoruz. Hüseyin Sözlü Bey sizlerin coşkusuna ortak.”


DÜŞMANLARIMIZA ATALARIMIZIN KARARLILIĞIYLA CEVAP VERECEĞİZ

Saimbeyli Kaymakamı Hakan Keskin de “Bu topraklar üzerinde kirli hesaplar yapanlara karşı vatanımı ezdirmem, bayrağımı çiğnetmem diyenlerin bayramıdır bugün. 19 mayıs 1919’da Samsun’da yakılan özgürlük ateşi dalga dalga yurda yayılmış ve milli mücadele başarıyla verilmiştir. 100 yıl önce oynanan oyun bugün de sahneye konulmak istenmektedir. İç ve dış düşmanlara geçmişte nasıl cevap vermişsek bundan sonra aynı kararlılıkla cevap vereceğiz” diyerek düşüncelerini açıkladı.

Konuşmaların ardından bando takımı, folklor ekipleri ve mehteran takımı gösteri yaptı.

KONSERLER

Akşam saatlerinde ise ünlü sanatçı Turgay Başyayla ve Gül Ahmet Saimbeylililerle buluştu. Akşam etkinliklerine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de katıldı.