Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılan Sağlık-Sen Adana Şubesi Olağan Kurulu’na;
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Memur-Sen Konfedarasyonu Adana İl Temsilcisi Ali Uslu, Sağlık-Sen Konya, Niğde, Aksaray ve Hatay Şube Başkanları, bazı siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve çok sayıda sendika üyesi katıldı. Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Recep Kurum, bu kongreyi yeni bir başlangıç ve yeni bir heyecan olarak gördüğünü belirterek, “Geçen yıl 7 olan yetkili sendika sayımızı bu sene 8’e çıkardık. Bu güç, bu potansiyel bizim elimizde olduğu sürece ülke genelindeki yetkiye 2011’de Adana’yı da eklemeye Allah’ın izni ve inayetiyle sizlerin huzurunuzda yönetim kurulu adına söz veriyorum” dedi. Ücret sendikacılığı yerine hizmet sendikacılığını, sorunlu sendikacılık yerine çözüme yönelik sendikacılık anlayışını benimseyerek sendikal örgütlenme ve sivil toplum kuruluşlarına eğreti bakanlara Sağlık-Sen’in önemini hissettirdiklerini ifade eden Kurum, Memur-Sen ve Sağlık-Sen’in bağımsız ama tarafsız olmadığını vurguladı. “Bizim tarafımız, demokrasinin, milletin ve milli iradenin tarafıdır. Milletin egemenlik iradesini önemsediğimiz için demokrasiyi askıya alma girişimleri yapanlara, darbe çığırtkanlığına soyunanlara ortak akıl mitingleri ve basın açıklamaları yaparak gerekli tepkiyi gösterdik. Bu ülkenin sahip olmadığını tüm Türkiye’ye haykırdık” diye konuşan Kurum, Anayasa Değişikliği referandumu sürecinde halkın isteklerine tam olarak cevap vermese de dünden daha iyi olduğu için anayasa değişikliklerine destek verdiklerini söyledi. Kurum, “Biz misyonumuz ve vizyonumuzun temelini oluşturan ‘insanı öncelemek ve insana dair her şeyi önemsemek’ anlayışıyla genel merkezimizin 2 yıldır hükümetle yapmış olduğu başarılı toplu mutabakat görüşme sonuçlarının da vermiş olduğu rüzgar ile Sağlık-Sen’in ülke genelindeki büyüme hızına paralel olarak kamu çalışanlarımızın teveccühüne sahip olarak Türkiye’nin en büyük sendikası olduk. Bundan sonra da aynı inanç ve kararlılıkla faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

KAÇAR: ÖNEMLİ KAZANIMLAR ELDE ETTİK
Türkiye’nin zenginleşmesi için çalıştıklarını ve sendikal alanda hak mücadelesi verdiklerini dile getiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar ise yaptığı konuşmada, 2010 yılı toplu görüşmelerinde, toplu görüşme tarihi içindeki en iyi sonucun elde edildiğini söyledi. 400 bin sağlık çalışanı ile 73 milyona hizmet etmeye çalıştıklarını bildiren Kaçar, milli iradenin sözcülüğünü yaptıklarını dile getirdi. Türkiye’nin zenginleşmesi için demokratikleşmenin şart olduğuna inandıklarını belirten Kaçar, 12 Eyül referandumu ile Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren tarihi nitelikte değişimlerin önünün açıldığını, ortaya çıkan yeni durumun, hem kamu çalışanlarının hem de tüm milletin geleceği açısından bir ilk olduğunu kaydetti. Anayasa Değişikliğiyle kamu çalışanları açısından elde edilen haklardan en önemlisinin, yıllardır mücadelesi verilen toplu sözleşme hakkı olduğuna dikkat çeken Kaçar, “Toplu sözleşme hakkının mimarı olan Konfederasyonumuz, son toplu görüşmeye fiili toplu sözleşme talebiyle oturmuş ve istediğini önemli ölçüde almıştır. Kamu sendikacılığının iktidarla müzakere ettiği yıllar itibariyle gücünü en fazla hissettirdiği yıllar Memur-Sen'in ve Sağlık-Sen'in yetkili olduğu 2009 ve 2010 yılı olmuştur. Sağlık-Sen, bu yıl hükümetle yapılan toplu görüşmeler neticesinde başta sözleşmeli personele getirilen haklar olmak üzere, sağlık çalışanları atamalarından yer değiştirmeye, ücret zammından sosyal yardımlara kadar bir çok konuda çok önemli kazanımlar elde etmiştir” diye konuştu.


‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI İHMAL EDİLMEMELİ’
Hükümetin temel politikalarından biri olan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık alanında
birçok yenilik getirilirken beraberinde birçok sorunun da ortaya çıktığını ve sağlık çalışanlarının ihmal edildiğini vurgulayan Kurum, hasta haklarının yanında sağlık çalışanlarının da haklarının gözetilmesinin gerektiğine dikkat çekerek, “Sağlıkta oluşan bu baş döndürücü değişimin yaşanmasında en büyük katkıyı sunan şüphesiz iş yükü artan hekimler ve sağlık çalışanlarıdır. Söz konusu programın tam anlamıyla başarıya ulaşmasının yolu, hükümetin ve Sağlık Bakanlığının gerekli düzenlemeleri yaparak, sağlık çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesinden geçmektedir” dedi.
Memurun toplu sözleşmeyi hak ettiğini ifade eden Kurum, hükümete çağrı yaparak memurun hak ettiği bu kazanıma kavuşabilmesi için bir an önce çalışmalara başlanılması gerektiğini belirtti ve şunları söyledi: “Anayasa değişiklik paketinde, toplu sözleşme hakkının verilmiş olmasını önemsiyoruz. Ancak, eksik bırakılan grev hakkının verilmesi ve siyaset yasağının kaldırılması konularının vazgeçilmez taleplerimiz olduğunun bilinmesini istiyoruz. Daha iyisi ancak toplu sözleşmeyle mümkün olacaktır. Dolayısıyla artık bundan sonra toplu görüşme değil, toplu sözleşme yapmak istiyoruz”