Adana ESOB’a bağlı Esnaf Odası Başkanlarıyla makamında bir istişare toplantısı yapan Birlik Başkanı Barışık,  hırsızlık amaçlı saldırı sonucu hayatını kaybeden esnaflara Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Adana Kuyumcular Esnaf Odası Başkanı Oğuz Başman’a da başsağlığı dileklerini yinelerken, Birlik olarak Adana'da giderek artan ve ölümle neticelenen kuyumcu soygunlarını görmezden gelemeyeceklerini, esnafa destek için de ne gibi tedbir alınması gerekiyorsa hepsinin yapılacağını söyledi.

 

Barışık, toplantıya katılan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlarının görüşlerini alarak buna göre bir strateji hazırlayacaklarını bildirdi.

 

Kuyumcular Esnaf Odası Başkanı Oğuz Başman da, kuyumcu soygunlarıyla ilgili olarak yaptığı konuşmada,"Bir silahlı soygunu tek başına gerçekleştirmek çok zordur, bu soygunlar organizedir" dedi.

 

Başman yaptığı açıklamada, kuyumcu soygunlarının son günlerde artan bir tempoyla hız kazandığını dikkat çekerken,  Ocak ayından bu yana genellikle taşla vitrin camı kırılarak yapılan soygunların yaşandığını, ancak son 15 günde silahlı soygunların arttığını söyledi.

 

 Başman, "Son 10 günde 5 soygun olayı yaşandı. Bütün bu silahlı soygunlarda yaşadığımız mal kaybımızın yanı sıra can kaybı korkusu da vardı. Maalesef bir soygunda masum bir baba ile oğul öldü. Bu da bizi derinden üzdü. Bu bir asayiş sorunu mu, kanunlarla ilgili bir şey mi bilemiyoruz" diye konuştu.

 

Adana Emniyet Müdürlüğü’nün kuyumcu soygunlarıyla ilgili gösterdiği çabanın takdire şayan olduğunu anlatan Başman, şöyle devam etti:

 

 “Bizim gerek devlete gerek güvenlik güçlerimize güvenimiz tamdır. Ancak yasalardan kaynaklanan bir sıkıntı varsa; burada değerli Valimiz, bürokratlarımız özellikle parlamenterlerimiz ve bakanlık seviyesinde görev yapanlardan istirham ediyoruz.  Biz de bu vatanın evlatlarıyız. Milletvekilleriyle görüşmelerimiz oldu. Bu meseleye kalıcı çözüm için geniş kapsamla bir toplantı düzenlemeyi de düşünüyoruz"

 

Toplantı sonucunda Başkan Barışık, olayın artık adi bir hırsızlık olayı olmaktan çıkarak, seri soygunlar haline geldiğinin altını çizdi ve sonuçlarının da masum insanların öldürülmesine kadar vardığını belirterek şunları söyledi:

“Bizler mağdur esnafımızı korumak adına elimizden gelen her şeyi yapacağız.  Yasa değişikliği gerekiyorsa bunun yapılması için ilgilileri ve yetkilileri zorlayacağız. Adana'da yaşanan bu soygunları yapanlara,  eğer ağır cezalar verilmemesi halinde,  bir takım kötü niyetli insanları da harekete geçirerek diğer şehirleri de kapsayacak hale geleceği endişesini taşıyoruz. Bu nedenle başkanlarımızın imzalayacakları bir imza kampanyası ile durum yetkililere iletileceğiz. Birlik olarak bu kampanyanın takipçisi olacağız. Hatta bunun bir an ele alınması için diğer illerdeki birlik başkanları ve esnaf oda başkanlarının da desteğini isteyeceğiz”

 

Yapılan değerlendirmelerin ardından çıkan ortak görüşe göre, cezaların yetersiz kaldığı bunun için yetkililerle temasa geçilmesi ve kanun değişikliği için imza kampanyası düzenlemesi kabul gördü.