Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binası Ahi Evran Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Serdar Koç ve Hırsızlık Büro Amiri M.Remzi Köpüklü ile Adana Kuyumcular Esnaf Odası Başkanı Oğuz Başman, Adana Ticaret Odası Meclis Üyesi Salih Talay ile çok sayıda Adana’nın tanınmış kuyumcuları ve çalışanları katıldı.

 

Seminerde konuşan Hırsızlık Büro Amiri Köpüklü, hırsızlığın temel sebebinin “Kolay para kazanma” olduğuna işaret ederken, bu suçu işleyenlerin, olaydan çok önce belirledikleri yerde defalarca keşif yaptıklarını, faillerin bulunması için de geriye dönük kamera kayıtlarının mümkün olduğunca uzun süreli saklanmasını istedi.

 

Sivas’ta yapılan ve 80 kg altının çalındığı bir hırsızlık olayı için faillerin, aylarca çalışıp, işyerinin altından geçen kapalı eski dere yatağını kullanıp, 8,5 metrede tünel kazdıklarına dikkat çeken Köpüklü, “Hırsızlar artık profesyonelce çalışıyor. Gözlerine kestirdikleri işyerlerini günlerce, haftalarca, hatta aylarca izlemeye alıyorlar. İnanılmaz planlar yapıyorlar. En zayıf noktaları tespit ediyor, öyle işe koyuluyorlar Adana’da son aylarda yaşanan 10 ayrı kuyumcu soygununda cam kırma yöntemi kullanıldı. Yağmurlu günler, hafta sonu tatil günleri hırsızlar için fırsattır. Bu açıdan, siz siz olan işyerinize rahat girilmesini önlemek için duvarlarınızı perde beton yaptırın, darbe sensörü kullanın,  kasalarınızı oksijen kaynağından koruyucu krom metallerle güçlendirin, güvenlik kameralarında, bulanık görüntülü değil,  çözünürlüğü yüksek olanı tercih edin, vitrinlerinizi de kırılmaz camlarla donatın. Güvenlik kamerası bulunan olayları yüzde 90 çözüyoruz”dedi.

 

Oda Başkanı Oğuz Başman da, verdiği kıymetli bilgiler nedeniyle Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Serdar Koç ve Hırsızlık Büro Amiri Mehmet Remzi Köpüklü’ye ve toplantıya iştirak eden yönetim kurulu ve üyelerine ayrı ayrı teşekkür ederken, “Başımıza gelmesin, geldiği zaman ateş düştüğü yakar. Özellikle Aralık ayında meydana gelen olaylarda canı yanan arkadaşlarımız var. Bizim mesleki anlamda, kuyumculuğun açma kapama saatlerinde, yumuşak karnımız o zaman. O zaman kepenkler,  kapılar kilitli olmalı.  Mümkün olduğunca, geriye dönük kamera görüntülerimizi, sık sık inceleyelim, şüpheli gördüklerimizi emniyete bildirelim. Emniyete yapacağımız başvurular onları zahmete sokmak değil, işlerini kolaylaştırmak anlamına gelir”diye konuştu