Yeni eğitim dönemi kıyafet skandallarıyla başladı. Daha önce kendilerine bildirilen kıyafetleri satın alan kız öğrenciler okullara girişlerde okul yönetiminin keyfi uygulamaları ile karşılaştılar. Etekli kız öğrenciler okullara alınmadı. İşte iki örnek:

İstanbul Kadıköy İntaş Lisesi’nde okula etekle gelen kız öğrenciler okula alınmadı. Okul yönetimi, gerekçe olarak daha önce velilere mesaj atıp toplantıya çağırdıklarını, yeni kılık-kıyafet yönetmeliğinin duyurulduğunu gösterdi. Konuyla ilgili görüştüğümüz öğrenciler velilerine böyle bir mesaj gelmediğini, okulun sitesinde etek giyilmemesine dair bir bildirim olmadığını, okulun anlaşmalı olduğu mağazalarda da böyle bir bilginin olmadığını söylediler. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da etek giyilmeyeceğine dair bir kural açıklamadığını belirten öğrenciler okula girmek isteyen yüzlerce kız öğrencinin derslere alınmadığı bilgisini verdiler.

Öğrencileri kapıya koyan yönetimin yaptıkları bununla da kalmıyor. Geçtiğimiz sene değişen okul kıyafetlerinin giyilmesini yine haber vermeden birdenbire yasaklayan yönetimin, yeni kıyafetleri maddi yükünü karşılayamadıkları için alamayan ve bu nedenle eski formayla okula gelen öğrencileri okula almadığı iddia ediliyor.

Müdür "kısa eteklileri" fişlemiş!

Benzer bir başka olay da Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi’nde yaşandı. Okulun öğrencilerinden biri ile yaptığımız görüşmede etek boyları bahane edilerek kız öğrencilere hakaretler edildiği ve öğrencilerin isimleri not edilerek tehdit edildiği belirtildi.

Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi’nde eğitim gören kız öğrenci sorularımıza şu yanıtları verdi:

Öncelikle yaşadığınız olayı bize kısaca anlatır mısın?

Sabahları yapılan tören konuşmalarından birinde müdür yardımcısı kız öğrencilerin etek boyundan bahsetmeye başladı. Kısa etek giyen kız öğrencilerin artık okula alınmayacağını söyledi. Kısa etek diye bahsettiği de diz üstü hizasındaki etekler. Daha da ileri giderek bu öğrencilere hakaret etmeye başladı. “Kısa etek giyen kız öğrenciler yol kenarında iş bekleyen kadınlara benziyor” dedi. Biz hep bir ağızdan yuhalamaya başladık. Törenin ardından o beğenmediği boyda eteklerden giyen kız öğrencileri toplayıp isimlerini aldılar.

Daha önce de benzer olaylar yaşanmış mıydı okulunuzda?

Evet, geçen sene de aynı müdür yardımcısı etek boylarımıza takmıştı. Diz üstü hizada etek giyen kız öğrencilerin velilerini çağırıp konuşuyordu. Ama gerici müdürümüzün icraatları bununla sınırlı değil tabi ki. Geçtiğimiz sene iki arkadaşımız sevgili oldukları için ceza almış, bir tanesi okuldan atılmıştı. Zaten tören konuşmalarında “Bu yaşlarda âşık olmak yasak, aşk mektubu yazmak yasak” gibi cümleleri ağzından düşürmüyor. Eşi de kara çarşaflı olan müdürümüz plaket törenlerinde erkek öğrencileri öpüyor ama kız öğrencilerin şöyle bir elini sıkıyor sadece.

sol.org.tr