Proje ortağı Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce tespit edilen okullarda düzenlenen eğitim çalışmaları kapsamında, Kiremithane Endüstri Meslek Lisesi’nde düzenlenen etkinlikte öğrencilere yönelik olarak sigara, alkol ve madde kullanımının yanısıra bilgisayar bağımlılığı da anlatılıp, uyarılar yapıldı.

 

Adana SAMEDER Üyesi ve Aile Hekimi Dr. Mehmet Kartal, seminerdeki konuşmasında, Türkiye’de madde kullananların yüzde 43’ünün 16-20 yaş grubunda olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde madde bağımlılığı yaşı gün geçtikçe düşüyor. ‘Bir defandan bir şey olmaz’diyerek, başlanan bağımlılık yapıcı maddelerle gençler sağlığını kaybediyor” dedi.

 

“BU TUZAĞA ASLA KANMAYIN”

“Bir defa diyip bu tuzağa asla kanmayın” uyarısında bulunan Kartal, madde bağımlısı olan kişinin, tıbbi yardım alması gerektiğinin altınıçizdi. Kartal, “Madde bağımlıları kendi kendine maddeden uzaklaşması güç. Mutlaka tıbbi yardım almalı gerekli kuruluşlarla irtibata geçip, kendini kurtarması gerekiyor. Aksi halde bu kısa süreli zevkler kişinin hayatınıkaybetmesi ile sonuçlanabilir” ifadesini kullandı.

 

“SİGARADAN 100 BİN KİŞİ ÖLÜYOR”

Türkiye’de her yıl sigaradan 100 bin kişinin öldüğüne dikkat çeken Dr. Mehmet Kartal, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Türkiye’de terör nedeniyle her yıl 2-3 bin insanımızı kaybederken, trafik teröründe yılda 8-9 bin insanımız hayatını kaybediyor. Zararları bilinmesine rağmen sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal oluyor. Eğer gereken önlemler alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250 bine çıkacak” diye konuştu.