Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, son 30 yıldır ülkemizde ve dünyada yaşanan neo liberal politikalar sonucu yaşanan özelleştirme, taşeronlaştırma, esnekleştirme, kuralsızlaştırma ve denetimsizleştirme uygulamalarının toplumun tüm kesiminde olduğu gibi maden mühendisliği mesleğinde de önemli sorunların yaşanmasına neden olduğunu belirtti.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanlığı’nın birlikte düzenlediği 9. Maden Mühendisliği Eğitim Çalıştayı Adana’daki Seyhan Oteli’nde gerçekleşti.
SORUNLAR ARTTI!
Çalıştayın açılışında konuşan Ayhan Yüksel, küresel politikaların kalkınma modellerinin ucuz emek gücüne dayanmasına, istihdam politikalarının örgütsüzleştirme üzerinden kuralsızlaşmasına ve mühendis emeğinin değersizleştirilmesine neden olduğunu kaydetti. Yüksel, “Son günlerde ülkemizde yaşanan iş cinayetleri ve sonuçları yaşadığımız bu sorunların somut bir göstergesidir. Soma Faciası göstermiştir ki; maden mühendisleri de artık işçileşmiş ve sömürülen emek kesimi içerisindeki yerini almıştır” dedi.

KAZALAR KADER OLMAMALI
Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahatdin Sakatoğlu ise sorunlara çözüm aramak için Türkiye’deki tüm paydaşları Adana’da buluşturarak düzenledikleri eğitim çalıştayının ülkemiz adına önemli kazanımlar doğurmasını diledi.

Çukurova Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr.  Ahmet Mahmut Kılıç da tüm mühendislik bölümlerinde sorun yaşandığını, acil önlem alınmaması durumunda sorunun kalıcı boyutlara ulaşacağını söyledi. Şirvan’daki maden kazasında 16 kişinin şehit olduğunu anımsatan Kılıç, “Kazalar kader olmamalı ancak bu kazalar ders çıkarmadığımızı da gösteriyor. Maden kazalarında tesadüf eseri hayatta kalıyoruz” diye konuştu.
MESLEK DİSİPLİNİ DETAYLARIYLA ELE ALINDI
Konuşmaların ardından Yard. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, daha önceki sekiz çalıştayı değerlendirdi, maden mühendisliğinin çalışma alanları ve sorunlarını içeren sunum yaptı. Doç. Dr. Ümit Özer de ‘Maden Mühendisliğinin Mevcut ve Gelişen Çalışma Alanları’nı irdeledi. Hürriyet Demirhan ise ‘Maden Mühendisliğinde İstihdam, Ücret ve Sosyal Haklar’ konusuna değindi. Oturum Başkanlığını Yard. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı ve Doç. Dr. Ümit Özer’in yaptığı ‘Maden Mühendisliği Eğitimi’ başlıklı bölümde Prof. Dr. Ahmet Mahmut Kılıç ve Arş. Gör. Dr. Mahmut Altıner, ‘Maden Mühendisliği Bölümlerinin Uygulanan Kontenjan, Akademik Personel ve Tercih Edilebilirliği Açısından Değerlendirilmesi’ konulu sunum yaptı. Son bölümde de Prof. Dr. Ahmet Mahmut Kılıç ile Arş.Gör. Zehra Altınçelep, ‘Maden Mühendisliği Eğitiminde Ders Programlarının ve Laboratuvar Olanaklarının Değerlendirilmesi’ konusunu anlattı.