Kısa adı ÇEKSAY olan Çevre Kültür Sağlık ve Yardımlaşma Derneği’nin geleneksel olarak düzenlediği “Çanakkale Geçilmez” konferansının daimi konuğu Çanakkale Savaş Alanları Kılavuzu Selahi Tutmaz Adanalılara hitap etti. Şehit Aileleri Lokali’nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını ÇEKSAY Başkanı Dr. Emin Zümrütdal yaptı. Konferansa geçilmeden önce, 28 Şubat’ta hayatını kaybeden ancak organlarıyla çok sayıda hayatı kurtaran Mavi Çocuk Ali Utku Yücel’in anısına, annesiyle birlikte organ bağışı kararı alan babası Kemal Yücel’e plaket verildi.

OĞLUMUN KALBİNİ TAŞIYAN MELEK’İ GÖRDÜM

“Aramızdan sevgi saçarak ayrılan, ayrılırken de bir çok kişiye can olan Ali Utku Yücel’e ve organ bağışıyla da bu onurlu, insancıl davranışı sergileyen ailesine şükranlarımızı sunuyor, Mavi Çocuğu her an kalbimizde taşıyacağımızı bilmelerini istiyoruz” yazılı plaketi alan Kemal Yücel, oğlunun kalbini taşıyan 2 buçuk yaşındaki Melek’i İzmir’e görmeye gittiğini ve oğlunun bir başka bedende yaşadığını hissettiğini söyledi. Yücel, böylece onun ölmediğini ve başka hasta çocukların kurtulmasıyla acısının hafiflediğini vurguladı.

ORGAN BAĞIŞI ÖNEMLİ

ÇEKSAY’ın kendisine ilettiği plaket için teşekkürlerini ileten Yücel,”Oğlum Ali Utku Yücel’in anısını yaşatmak ve organ bağışının önemine dikkat çekmek için yapılan bu girişimi gerçekleştirenlere şükranlarımı sunuyorum. Plaketi de Ali Utku adına alıyorum” dedi.

Başkent Üniversitesi Nefroloji Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Zümrütdal da hastanelerinde Ali Utku’nun organlarıyla hayat bulan insanları ve çocukları tedavi ettiklerini anlattı ve organ bağışı yapan Kemal Yücel ve Ali Utku’nun annesine şükranlarını iletti. Doç. Zümrütdal şöyle konuştu: “Anne ve baba olarak yaptıkları bu davranışla topluma çok önemli mesajlar verdiler. Bu mesajı herkese duyurmak ve yaymak gerekiyor. Çünkü organ bekleyen çok fazla insan var. Allah herkese böyle yüce bir görevi nasip etsin diyorum. Ali Utku böylece başka bedenlerde, canlarda hayat buldu. Şu anda yaşadığını ve sonsuza dek yaşayacağını düşünüyorum. Toplum adına size çok teşekkür ediyorum.”

ÇANAKKALE KONFERANSI

Plaket töreninin ardından Çanakkale Zaferi’nin önemine vurgu yapılan konferansa geçildi. Çanakkale Savaşı’ndaki ruhun, Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan milli bilincin meydana gelmesinde büyük önem taşıdığını belirten Dr. Zümrütdal, Çanakkale Zaferi’nin fedakarlık, kararlılık ve insanlık abidesi olarak tarihten günümüze uzanan bir ışık tüneli olduğunu ifade etti.

Selahi Tutmaz da 1. Dünya Savaşı’nın başlaması, Osmanlı’nın savaşa girişiyle ilgili bilgi vererek, Çanakkale Savaşı’nın ayrıntılarını anlattı. Dünyanın en büyük savaş filosunun 18’i dev savaş gemisi olmak üzere, 103 gemi ve denizaltıyla Çanakkale Boğazı’nı geçmek üzere geldiğini hatırlatan Tutmaz, “Bu filo Çanakkale Boğazı’na saldırdı. Mayınlar ve topçularımız o gün Çanakkale Geçilmez dedirten bir destan yazdı” diyerek katılımcıları savaşın ayrıntılarıyla ilgili bilgilendirdi.