Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda gereken hazırlığı yapmadığını belirtip, temmuz ayında gerçekleştirilen çalışmaların hiçbir anlamı olmadığını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ise, ilçe belediyelerin bu konuda çalışma yapması önünde herhangi bir engel olmadığının altını çizdi.
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı. Zihni Aldırmaz'ın başkanlığında gerçekleştirilen oturumda 'sivrisinek ve haşereler' ile mücadele konusu ele alındı. Toplantıda söz alarak kürsüye çıkan Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, konuyla ilgili olarak Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne gerekli yazışmaları yaptıklarını ifade ederek, 'sinekle mücadele' konusunda yetkinin Büyükşehir Belediyesi'nde olduğu yönünde bir cevap aldıklarını hatırlattı. Arıkan, bu konuda Türkiye genelinde dava açan birçok ilçe belediyesi olduğuna dikkat çekerek, kendilerinin de Adana Büyükşehir Belediyesi'ne yazı yazarak, konuyla ilgili olarak herhangi bir çalışma yapıp yapmayacaklarını sorduklarını anlattı.

“TEMMUZ AYINDA SİVRİSİNEKLE MÜCADELENİN HİÇBİR ANLAMI YOK”
Büyükşehir'in 'sivrisinek' ile mücadele konusunda gerekli çalışmaları yapacağı ancak zamana ihtiyaçları olacağı ve bunun ta ancak temmuz ayında yapılabileceği yönünde yanıt aldıklarını dile getiren Arıkan, “Temmuz ayında bu tür bir çalışma yapılmasının hiçbir anlamı yok. Biz, konuyla ilgili olarak Adana Valiliği'nden gerekli izni alarak, sivrisinek ve haşereyle gereken mücadeleyi kendi imkanlarımızla yaptık. Geçen yıl ve bu yıl aldığımız şikayet telefonlarının neredeyse yüzde 99.9'u sivrisinekle ilgili şikayetler oluşturuyor” dedi.
Büyükşehir Belediyesi'nin, 2009 yılında 'sivrisinekle mücadele' konusunda hazırlıklı olması gerektiğini, ancak aradan 2 yıllık bir zaman dilimi geçmesine rağmen hala atılması gereken adımların atılmadığını öne süren Arıkan, bu konuda Adana'nın muzdarip olduğunu, sorunununsa tüm ilçelerin ortak sorunu olduğunun altını çizdi. Arıkan, “Büyükşehir Belediyesi'ne; 'Biz bu işi biliyoruz ve bunu Türkiye'de en başarılı şekilde yerine getiren belediyeyiz. Size sivrisinek konusunda lojistik destek verelim' dedik. Bizzat başkan yardımcımı bu konuyu takip etmesi için görevlendirdim” ifadesini kullandı.

“SORUNU MUTLAKA ÇÖZÜME KAVUŞTURMAMIZ LAZIM”
Sivrisinek ve haşereyle mücadelede yetkinin Büyükşehir Belediyeleri'ne verilmesiyle ilgili hukuki sürecin devam ettiğine dikkat çeken Arıkan, “Yargı süreci devam ediyor diye sivrisinekle mücadele edilmeyecek mi? Çukurova'da 60 personel ve 15 araçla ancak bu işi yapabiliyorum. Ancak Büyükşehir Belediyesi'nin bugünkü mevcut personel ve araç sayısıyla bunu yapması mümkün değil. Sadece geçtiğimiz yıl 80 bin noktada larva mücadelesi yaptık ve hepsi belediyenin kayıtlarında mevcut. Bazı belediye meclis üyesi arkadaşlarımızın bizi dava etmesine rağmen bu çalışmaları sürdürecektik, çünkü biz bunu Adana için yapıyoruz. Ama ne yazık ki bu görevi biz şikayet üzerine bırakmak zorunda kaldık. Buradan Adana kamuoyuna basın aracılığıyla duyurmak istiyorum. Sorunun mutlaka çözülmesi lazım” diye konuştu.
Sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğinin altını çizen Yıldıray Arıkan, kentteki 'çöp sorunu'na da dikkat çekti. Özellikle Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisinde olan ana arterlerdeki çöplerin toplanması konusunda sıkıntılar yaşandığını belirterek, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Ana caddelerdeki ağaç diplerinin temizlenmesi noktasında Çukurova'da sürekli temizlik kampanyaları düzenliyoruz. Artık bu sorunun çözüme kavuşturulması lazım. Eğer biz ortak akılla Adana'yı yöneteceksek eğer, bu konuları sık sık görüşmemiz lazım. Ortak akılın mantığı da budur.”

“İLÇE BELEDİYELERİN SİNEKLE MÜCADELE YAPMASINDA ENGEL YOK”
Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Aldırmaz ise, geçmişte ana arterlerde çöp toplama araçlarının saatinde bölgedeki çöpleri topladığını, ancak şimdiyse aradan yarım saat ya da bir saatlik zaman geçtikten sonra çöp toplayıcı çocukların mevcut çöp konteynerlerini karıştırıp, işine yarayan materyalleri aldığını, bunu yaparken de çöpleri etrafa saçtığını anlattı. Sorunun ancak ortak hareket edilmesi ve bir koordinasyonun sağlanmasıyla çözülebileceğinin altını çizen Aldırmaz, “Aksi takdirde bu sorunu hiçbir belediye çözemez. Öncelikle çöp toplama araçları zamanında çöple konteynerlerden toplamalı. Bu hazırlanacak bir program dahilinde yürütülmeli” açıklamasında bulundu.
Sivrisinekle mücadele konusunda Seyhan Belediyesi'nin dava açtığını ve bunun sonucunda da söz konusu davayı kazanmasına rağmen, hala Danıştay 8. Dairesi'nin vereceği kararın beklendiğini hatırlatan Aldırmaz, Danıştay'ın vereceği karara göre yetkinin kimde olacağının da açıklığa kavuşacağını dile getirdi. Bugüne kadar sivrisinekle mücadele konusunda gereken özveriyi gösterdiklerini belirten Aldırmaz, ilçe belediyelerinin bu konuda çalışma yapmaları noktasında önlerinde de herhangi bir engel olmadığını savundu. Bu konuda kesinleşmiş bir yargı kararı da olmadığını vurgulayan Aldırmaz, belediye olarak yoğun bir çaba ve çalışma içinde olduklarını da sözlerine ekledi.