TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, 16 Nisan’da yapılacak referandum oylamasının bir parti seçimi olmadığını belirterek, “Biz bu seçimde herhangi bir siyasi partiye oy vermeyeceğiz. Bu seçim bir rejim değişikliği oylamasıdır. Anayasa değişikliği referandumunda, memleketimiz, mesleğimiz ve meslek örgütlülüklerimiz İçin “HAYIR” diyeceğiz.” dedi.

MMO Adana Şubesi Demokrat Mühendisler Danışma Kurulu 16 Nisan’da yapılacak Anayasaya değişikliği referandum oylamasını görüşmek için Şube binasında toplandı. Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi danışma kurulunda yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliği adı altında Ülkemizin geleceğinin oylanacağı bir referandum sürecine girildiğini belirtti. Kavi şöyle konuştu:

“Halkımızı evet-hayır kıskacına alan, siyasal iktidar ve yandaşları dışında düşünce ve görüş beyan edenlerin “vatan hainliği” ile suçlandığı bir dönemde yapılacak referanduma sunulan Anayasa değişikliği, hazırlanış usulü ve içeriği bakımından da birçok sorunu ve yanlışı içinde barındırmaktadır.

Anayasalar toplumsal sözleşmelerdir.

Toplumun mümkün olan en geniş kesimlerinin uzlaşı içerisinde olduğu metinler olması toplumun refahı için önem taşır. Özgürlüklerin sınırlandırıldığı, meclisin işlevsiz hale getirildiği OHAL koşullarında hazırlanan Anayasa, içeriği hakkında toplumun sağlıklı bir bilgi dahi edinemediği, demokratik ortamlarda özgürce tartışılmadan; Sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, meslek odalarının, sendikaların, derneklerin ve siyasi partilerin görüşü alınmaksızın hazırlanmıştır. Mecliste bulunan siyasi partilerin bile uzlaşamadığı, sadece iki partinin kapalı kapılar arkasında görüşerek hazırladığı teklif metni, hızla komisyondan geçirilerek TBMM Genel Kuruluna sunulmuş ve hızla kabul edilmiştir.

Anayasa hukukunun en temel özelliği olan iktidarların yetkilerinin sınırlandırılması gerekliliğinden yoksun, Anayasa değişikliği teklifi, iktidar olanaklarının Cumhurbaşkanı, Hükümet ve iktidar partisi tarafından sonuna kadar kullanılacağı baskı ve sindirme politikalarının uygulama aracına dönüşen OHAL sürecinde referanduma sunulacaktır.

Cumhurbaşkanı’nın parti genel başkanı da olabildiği, bakanlıklar üzerinde her türlü düzenlemeyi yapabildiği, yetki yasasına gerek olmaksızın tıpkı OHAL KHK’ları gibi “Cumhurbaşkanı kararnamesi” adı altında kararname çıkarabildiği, Cumhurbaşkanına meclisi feshetme yetkisi de dahil olmak üzere, bütçe hazırlama, kararname çıkartma, HSYK ve AYM üyelerinin tamamına yakınını, büyükelçileri, tüm üst düzey kamu yöneticilerini atama, milli güvenlik politikalarını belirleme yetkileri tanıyan Anayasa değişiklik teklifi, Ülkemizde yaşanmakta olan “yasa tanımazlık” anlayışının sür-git devamını sağlamaya yönelik  olarak “tek adam” şahsında yasalaştırma teklifidir. Karşı karşıya bulunduğumuz acil sorunların çözümü tek adama, tek partiye dayalı bir dikta rejiminde değil; çoğulcu, katılımcı parlamenter rejimde, demokratik bir anayasada, temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesinde, farklı inanç ve düşüncelerin, farklı yaşam tarzlarının herhangi bir kaygı ve korkuya kapılmadan eşit ve özgürce bir arada yaşayabilmesinde, emekçilerin hak ve çıkarlarının önündeki engellerin kaldırılmasında içte ve dışta savaş konseptinde değil barışçıl politikalardadır.

Bilim ve tekniği Ülkemizin ve Halkımızın yararı doğrultusunda kullanmayı şiar edinmiş TMMOB’ye bağlı Odalardan biri olarak bu referandumda; Ülkemizin ve halkımızın aydınlık  geleceği için,  eşit, özgür, demokratik ve barışçıl bir ortamda birlikte yaşamı savunanları, tercihlerini “HAYIR”dan yana kullanmaya çağırıyoruz.

Ülkenin dört bir yanında Başkanlık anayasasına karşı HAYIR sesini yükseltecek, ‘Dikta Anayasasına Hayır’ diyen tüm yurttaşlarımızla birlikte memleket için yeni bir yol açacağız. HAYIR diyen milyonlarla birlikte hep beraber omuz omuza yürüyeceğiz. Biliyoruz ki sonunda HAYIR kazanacak, Halk kazanacak! Biz kazanacağız!”