Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun karşı çıktığı ancak, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından devam eden projeler arasında bulunan 9,5 kilometrelik 2. Etap Raylı Taşıma sistemi ile ilgili güzergah koridorunun belirlendiği bildirildi. Projenin yaklaşık 210 milyon dolara tamamlanması öngörülüyor.

Adana İl Koordinasyon Kurulu'na bu konuda rapor sunan Adana Büyükşehir Belediyesi, raporunda şu görüşlere yer verdi:
"Ön etütler sırasında farklı güzergah koridorları değerlendirilmiş, yolculuk talep noktalarına olan yakınlık, raylı sistem yolcu erişiminin ve diğer toplu taşım araçlarına aktarmaların kolaylıkla sağlanabilmesi, yüksek işletme hızına ulaşılabilmesi, kamulaştırma imkanları ve arazinin en ekonomik şekilde kullanılabilmesi prensipleri doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda güzergah koridoru belirlenmiştir. Bahsi geçen güzergah koridoru, Akıncılar İstasyonu, Kozan Caddesi, Ege Bagatur Bulvarı, Manolya Caddesi, Yasemin ve Yıldız Caddeleri, TOKİ Konutları, Fevzi Çakmak Yurdu, Teknokent, Kongre Merkezi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarım alanı bölgesi ve Balcalı hastanesi üzerinde yer almaktadır.

Güzergah, Adana 1. Etap Raylı Sistem hattı Akıncılar istasyonu kuyruk hattından viyadük olarak başlamakta, Kozan Caddesi ekseninde viyadük olarak devam ederek, Seyhan Un Fabrikası tesisi arazisinden geçerek kanal geçişi sonrası Ege Bagatur Bulvarı üzerine oturmaktadır. Mevcut orta refüj üzerinde viyadük olarak devam ederek İstasyon 1 teşkil edilmiştir. Bu noktadan sonra hat, Ege Bagatur Bulvarı üzerinden orta refüjden kanala paralel bir doğrultuda ilerleyerek TCDD hattını geçtikten sonra Manolya Caddesi üzerinden Mustafa Kemal Paşa Bulvarını dik keserek Çukurova Üniversitesi Tarım Araştırma Alanına ulaşmaktadır.

Bu bölgede iki adet hemzemin istasyon teşkil edilmiştir. Hemzemin olarak devam eden hat Yüreğir Belediyesi Fen İşleri Şantiyesinin yanından geçerek Adana-Gaziantep Otoyolunu alttan kesmekte ve devamındaki sulama kanalını verev geçtikten sonra Yeşil Bulvar'ın sağ tarafında kalan üniversiteye ait araziye hemzemin olacak şekilde oturmaktadır. TOKİ konutları karşısında bir hemzemin istasyon teşkil edilerek, hat Adana Ticaret Odası Anadolu Lisesinin doğusundan hemzemin devam etmekte ve Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu'na ulaşmaktadır. Burada da bir hemzemin istasyon teşkil edilerek Teknokent yanında yeni açılacak olan bulvar üzerine hemzemin olarak oturacaktır. Kongre Merkezi bölgesinde de bir hemzemin istasyon teşkil edilecektir. Bulvar boyunca hemzemin olarak devam eden hat kampus girişine yakın bölgeden yarma ile aç-kapaya girerek Balcalı Hastanesi ve Çukurova Üniversitesi'ne hizmet etmesi planlanan ve yarı gömülü teşkil edilen istasyon ile son bulacaktır. Adana 2. Etap Raylı Sistem Hattı ilk yatırım maliyetleri, inşaat toplamı 118 milyon dolar, donanım toplamı 60 milyon dolar ve araç toplamı da 32 milyon olmak üzere yaklaşık 210 milyon dolar olarak planlanmaktadır."

2. Etap Raylı Sistem Hattının, mevcut Adana 1. Etap Raylı sistem Hattı'nın, kentin kuzey-doğu istikametinde Çukurova Üniversitesi ve Balcalı Hastanesi bölgesine kadar uzatılmasıyla oluşturulacağı belirtilen raporda 1.Etap Raylı Sistemde 13 adet istasyona ve bir adet araç depolama-bakım-onarım tesisine sahip yaklaşık 14 km.lik bir hafif raylı sistem olduğu kaydedilerek, "2. Etap Raylı Sistem'in ise 7 adet istasyona sahip yaklaşık 9,5km'lik bir uzatma hattı olması öngörülmüştür. Bu doğrultuda tüm sistemler 1. etaba uygun hazırlanacaktır. Mevcut araç depolama-bakım-onarım tesisi, diğer bir ifadeyle depo sahası, yeni uzatma hattına da hizmet edecektir."denildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi ile Çukurova Üniversitesi'nin karşı karşıya getiren bu proje ile ilgili olarak Adana Valisi İlhan Atış, son yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ÇÜ. Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ve Adana Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek bu konuda toplantı yapacağını söylemişti.