Yüksek Mimar Ufuk Önder ile Mimar Fethi Dağlık’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta öğrencilere, Mimarlık Sanatı, Mimar nerelerde çalışır, Ne tür hizmet üretir, Gelişen Teknoloji ve Yapı Anlayışındaki Değişiklikler hakkında bilgi verildi.

Açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar Ufuk Önder,”  Bu gün burada, geleceğimize ışık tutacak siz gençlere mimarlığı anlatmaya geldik. İçinde bulunduğumuz Mimarlık Haftası etkinlikleri çerçevesinde, hayata yeni atılacak gençlere meslek sahibi olabilme konusunda mesleğimizi tanıtabilmek adına böyle bir program düzenledik. Mimarlık,  yaşam biçimimizin fonksiyonel ve estetik bir kimlik arayışımızın ifadesidir. Bu bağlamda barınma, eğitim gibi temel ihtiyaçlarımızın karşılanması için projeler üretilmesinde rol alırız. Bu çalışmalarımıza konuşmacı olarak katılan meslektaşlarımıza çok teşekkür ediyor, tahsil hayatınızda sizlere başarılar diliyorum” dedi.

Mimar kavramının sözcük olarak Mimar-İmar-Bayındır-Mamur=Yapı-Yapıcı anlamına geldiğini belirten 50 yıllık Mimar Fethi Dağlık,” Mimarlık sanatı dünyanın en eski mesleğidir. İnsan neslinin doğa şartlarından korunmak için önceleri sığındığı dağ kovukları-mağaralar yetersiz kalmış ve insanlar taşlardan korunaklar yaparak barınma ihtiyaçlarını gidermeye çalışmışlar. İlk insanlar önceleri avcılık ile beslenmeye çalışmış iseler de zamanla tarımı keşfetmişler ve de kendilerine kalıcı barınaklar yaparak toplu yaşamaya başlamışlar. İnsanlar toplu yaşamda birbirlerinin yardımına ihtiyaç duydukça, meslek çeşitliliği artmış. Bu durumda şehirleşme ön plana çıktığından yapılaşma önem kazanmış, bu güne kadar da devam etmiştir. Ancak, gelişen kültür ve teknoloji mimarlığı daima ayakta tutmuş ve gelişmesine yardımcı olmuştur” diye konuştu.

TASARIMDA MÜKEMMELLİK, DİĞER MÜHENDİSLİKLERLE BİRLİKTELİKTE

Dağlık,” Mimarlık hizmetleri bir tasarım sürecidir. Tasarımda uygulamaya geçişte İnşaat, Makine, Elektrik, Harita Mühendisliği,  Peyzaj Mimarlığı, İç Mimarlık ve Dekorasyon disiplinlerinden yararlanılır. Mimarlık uygulandığı kentlerin kimliğini, kişiliğini, genel kültürünü, sanat anlayışını, genel olarak yaşam tarzını ve refah düzeyini yansıtırlar. Değişik ülke insanları, diğer ülkeleri gezerek birbirlerinden yapı kültürü olarak etkilenir ve esinlenirler. Mimarlar, her türlü konut, müze, tiyatro-eğlence yerleri, fuarlar, oteller-moteller, okullar, iş ve ticaret merkezleri, fabrikalar, spor tesisleri, kültür merkezleri, köprü tasarımları, kamuya ait tüm yapı çeşitleri, tarımla ilgili açık ve kapalı alanlar, limanlar, havaalanları, dini tesisler(cami-kilise vb.) gibi akla gelebilecek her türlü teknoloji ve toplu konut gereksimi olabilecek tasarımlar ve yapılar üretir” dedi.

MİMAR, DİĞER ÜLKELERDE DE ÇALIŞABİLİR

Mimarların nerelerde çalışabileceğine ve ne tür hizmetler üretebileceğine değinen Dağlık,“ Mimarlar kendi özel bürolarında sipariş projeler yaparlar, yarışmalar yolu ile derece alarak proje yaparlar, davet üzerine proje teklifi alırlar, proje ihalelerine katılırlar, inşaat firmalarında görev alırlar, devlet hizmetlerinde görev alırlar, yapı malzemeleri üretiminde görev alırlar, kariyer yaparak eğitim-öğretim hizmetinde bulunurlar, diğer ülkelerde mimarlık hizmetinde bulunurlar, şantiyelerde mimarlık hizmeti verirler, danışmanlık hizmeti verirler, emlak alım-satım-tanıtım hizmeti verirler, yapı denetim firmalarında görev alırlar” dedi.