Kervansaray Restorasyonu ile Lokman Hekim Cami Rekonstrüksiyon çalışmaları devam ederken Roma dönemine ait 2. ve 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve 1970 yılına kadar kullanılan 2 su değirmeni restore edilip çevre düzenlemesi yapılarak eski özgün yapısına kavuşturulacak.
 İki ay sürecek çalışmalar Prof Dr D'Agata tarafından yürütülüyor. 2016 İlkbahar döneminde yapılan kazılarda, höyüğün 10 metre altında Geç Hitit Dönemi'nde  büyük önem taşıyan bir kale yapısı bulunmuştu. Bu yıl yapılacak çalışmalarda o dönemin insanlarının günlük yaşamlarına dair detaylar araştırılacak. 

Kazılara yılda iki dönem (ilkbahar ve sonbahar) devam edildiğini belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan Misis'in yapılan kazılar sonucu önemli bir turizm merkezi olacağını belirtti.  Misis'te kazı çalışmalarının 2012 yılından bu yana devam ettiğini dile getiren Başkan Çelikcan, Havraniye Kervansaray restorasyonu ve Lokman Hekim Cami rekonstrüksiyon çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Ceyhan nehri üzerinde bulunan tarihi su değirmenlerinin de restorasyonunun başladığını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bölgenin önemli bir turizm merkezi olacağını belirtti. 
Bölgenin şu anda sit alanı olduğunu ve kaçak yapılaşmaya asla izin vermeyeceklerinin altını çizen Başkan Çelikcan; 'Misis önemli bir yaşam merkezi. Devam eden çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ortaya çok güzel eserler çıkacaktır. Bunun için bölgeye ayrı bir önem veriyoruz. Çevre estetiğini bozacak kaçak yapılara kesinlikle izin verilmeyecektir.' şeklinde konuştu.

KAZILARA 2012 YILINDA BAŞLANDI 
Proje başlarken hükümetin desteğinin alındığını belirten Başkan Çelikcan 'Proje ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gerekli izinler alınmış ve 24 Eylül 2012 tarihinden itibaren Adana Müzesi başkanlığında, arkeolojik kazılara başlandı. Çalışmalarımız belirli bir program dâhilinde devam etmektedir.' diyerek çalışmaların sürdüğünü söyledi.

 HAVRANİYE KERVANSARAY RESTORASYONU VE LOKMAN HEKİM CAMİ REKONSTRÜKSİYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Misis'te çok değişik ve farklı dönemlere ait arkeolojik yapıların bulunduğunu belirten Başkan Çelikcan 'Günümüzde gözlemlenebilen mozaikler, antik taş köprü, yer yer görülen surlar, su kemerleri, stadyum, su değirmenleri, tiyatro, hamam, şehrin kuzeyinde bulunan antik kaya mezarları, Geçitli yakasında yer alan ve büyük bölümü yıkılmış olan Havraniye Kervansarayı ve cami gibi yapılar kenti ayrıca önemli kılmaktadır. Yapılan görüşmeler sonucunda Kervansaray Restorasyonu ve Lokman Ekip Cami Rekonstrüksiyon çalışmaları başlamış durumda.' diyerek Misis'in çok zengin tarihi yapılara sahip olduğunu belirtti.

BAŞKAN ÇELİKCAN ANADOLU'DA KAYBOLMAKTA 
OLAN SU DEĞİRMENLERİNİ TURİZME KAZANDIRIYOR

Yüreğir Belediyesi tarihi yeniden yaşatmak, su değirmenlerinin nasıl çalıştığını göstermek amacıyla, Misis'te bulunan Roma dönemine ait 2. ve 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve 1970'li yıllara kadar kullanılan 2 su değirmenini restore edip çevre düzenlemesini yaparak eski özgün yapısına kavuşturacak. 
Anadolu'da su değirmenlerinin 20. yüzyılın son çeyreğine kadar işlevsel olarak varlığını sürdürdüğünü ve insanoğlunun sahip olduğu ilk teknolojilerden bir olduğunu belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan "Ceyhan nehri üzerinde bulunan, Roma döneminde M.S. 2. ve 3. yüzyılda yapılan ve 1970 yıllara kadar kullanılmaya devam eden 2 su değirmeninin restorasyonlarını ve çevre düzenlemesini yaparak turizme kazandıracağız.  
İşlevsel değerini geçen zaman içerisinde yitiren ve bu nedenle yok olmaya yüz tutan su değirmenlerini, otantik yapısıyla toplum hayatına tekrar kazandıracağız." şeklinde konuştu. 

MİSİS ÇOK YÖNLÜ BİR PROJE

'Ölümsüzlük Şehri Misis' projesinin sosyal, turizm ve ekonomik boyutuyla çok yönlü bir proje olduğunu belirten Başkan Çelikcan 'Misis projesi, dünya kültürel mirasına kazandırılması yönüyle kültürel, vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması yönüyle sosyal, Çukurova turizmine yeni bir odak kazandırılması yönü ile turizm ve kültür, tarım-köy mantığıyla ekonomik girdilerin sağlanması yönüyle ekonomik boyutu olan özel bir projedir. Belediyemiz 'Ölümsüzlük Şehri Misis' projesi ile adeta bölgemiz ve ülkemiz için model teşkil edecek nitelikli ve çok yönlü bir çalışmaya imza atmaktadır.