Kazılarda yeni ve ilginç Arkeolojik eserler bulunduğunu belirten Başkan Çelikcan ' 9 bin yıllık yaşam gün yüzüne çıkıyor. Kazı ekibi Eylül ayında çalışmalarına tekrar başlayacak. Eylül ayında başlanacak kazıda daha ilginç Arkeolojik buluntulara ulaşılması beklenilmektedir.' dedi. Başkan Çelikcan kazı evinin ve kazı alanını gezip yetkililerden bilgi aldı.

Proje ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gerekli izinler alınmış ve 24 Eylül 2012 tarihinden itibaren Adana Müzesi başkanlığında, İtalya Roma Ulusal Araştırma Konseyi Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata, Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumunda arkeolojik kazılara başlandığını belirten Başkan Çelikcan 2013-2014 yıllarında bahar ve güz dönemleri olmak üzere, yılda ortalama 5 ay gibi bir süreyle Pisa Üniversitesi ve Roma Ulusal Araştırma Konseyi ile kazılara devam edildiğini belirtti.

Höyük Kazılarında Ortaya Çıkan Buluntular

Kazılar devam ettikçe çok ilginç buluntuların ortaya çıktığını belirten Başkan Çelikcan sözlerini şöyle sürdürdü: '2012’ den günümüze kadar 1100 m2 alan kazılmıştır. Farklı dönemlere ait buluntularla Misis’in oldukça önemli bir kent olduğu net bir şekilde anlaşılmıştır. A açmasında M.S. 7.- 9. yy a ait erken İslami dönem kale kalıntıları ile birlikte yine aynı döneme ait bir cami olduğuna inandığımız bulgular söz konusudur. O dönemde Misis’in adı Al-Masisa olup, Ceyhan Ovası’nın tüm kontrolü buradan yapılmaktaydı. Ardından Bizans ve öncesi döneme ait bazilika ve su sarnıcı bulunmuştur. Yine kazılar ışığında en büyük antik abide ise yağmalanan ve sonraki dönemlerde kullanılmış olan Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait çok büyük bir bina bulunmuştur. Kazı heyetine göre söz konusu yer bir tapınaktır. Çünkü bu alanda çok sayıda heykelcik ele geçirilmiştir.

B açmasında ise yine birden fazla döneme ait savunma binası kalıntılarına rastlandı. Erken İslami Dönem (7.-9. yy) ve Geç Antik Dönem’e ait sur ve savunma duvarları ortaya çıkartıldı (4.-5. yy). Roma İmparatorluk dönemi’ne ait surlar üzerinde sıralı platformlar yer almakta ve bu platformlar yerleşim bölgesini ayırmaktadır. M.Ö. 1.-2. yy a ait yüksek kalitede çanak çömlekler bulunan iki odalı bir bina da bulunmuştur. Demir Çağı’na ait yüksek kalitede materyallerin olması Misis’in oldukça önemli bir bölge olduğunun kanıtıdır. En ilginç buluntulardan biri, büyük bir vazo içerisinde bir sığıra ait uzun kemiklere rastlanması arkeoloji dünyası açısından oldukça önemlidir. Yine bu alanda tandır ve sarnıca ulaşılmıştır. Ayrıca Grek ve Kıbrıs kökenli M.Ö. 7. ve 8. yy ait karakteristik resimlerle bezenmiş yüksek kalite çanak ve çömlekler, heybetli oranlardaki hayvan kemiklerinin bulunması Neo-Hitit Dönemi’nde de Misis’in çok önemli olduğunun tüm sinyallerini vermektedir. Kazı heyeti bu buluntuların çok önemli olduğunu belirtmektedir. ' şeklinde konuştu.

Misis Projesi Çok Yönlü Bir Projedir

Misis Kazılarının çok yönlü bir proje olduğunu belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan projede sosyal, kültürel, turizm ve ekonomik alanlar göz önüne alınmış ve ona göre planlama yapıldığını belirterek 'Dünya kültürel mirasına kazandırılması yönüyle kültürel boyutu, vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması yönüyle sosyal boyutu, Çukurova turizmine yeni bir odak kazandırılması yönü ile turizm ve kültür boyutu, tarım-köy mantığıyla ekonomik girdilerin sağlanması yönüyle ekonomik boyutu olan ve özel olduğuna inandığımız birprojedir. Belediyemiz “Ölümsüzlük Şehri Misis” Projesi ile adeta bölgemiz ve ülkemiz için model teşkil edecek nitelikli ve çok yönlü bir çalışmaya imza atmaktadır.