TMMOB Makina Mühendisleri Odası(MMO) Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, her gün on binlerce kişinin kullandığı asansörlerin; aylık bakımları ve yıllık muayenelerinin düzenli yetkili ve ehil ellerde yaptırıldığı sürece en güvenli ulaşım araçlarından biri olduğunu söyledi.

“Evlerimizde, iş yerlerimizde her gün hayatımızı kolaylaştırmak için kullandığımız asansörler tehlike saçıyor; kırmızı ve sarı etiketli asansörlere özellikle dikkat!” diyen MMO Adana Şube Başkan Hasan Emir Kavi, asansörlerin bakım ve muayenelerine dikkat çekti. “Bir kez daha uyarıyoruz..!” diyen Kavi, yazılı açıklamasında şöyle dedi:

“Ülkemizde her geçen gün asansör kullanımı artmaktadır. Ancak asansörlerin yapım ve kullanımı sırasında yeterli denetimler ne yazık ki şimdiye kadar gerçekleşmemiştir. Denetimler konusunda meslek odaları devre dışı bırakılmamalı, tasarım ve uygulama süreçlerinde gerekli kontroller meslek odaları tarafından yapılmalıdır. Asansörlerin avan ve uygulama projelerine uygun olarak yapılması, denetleme ve yapı kullanımı izinlerini verme ve tescil alacak asansörlerin tescil öncesi kontrol yetkisi; Ticari kaygılar ve istismara açık bir alan olmaktan çıkarılmalı ve kamu kurumu niteliği bulunan meslek odalarımıza verilmelidir.

Herkesi üzen asansör kazalarının yaşanmaması için kaderci yaklaşımlardan vazgeçilmesi ve "kamusal denetim" in işletilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor ve bu sürecin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.

ASANSÖRLERDE RENKLER NE ANLAMA GELİYOR?

Eğer asansörünüz “Yeşil Etiket”e sahip ise güvenli, “Mavi Etiket”e sahip ise hafif kusurlu ama kullanılabilir anlamına gelmektedir. Asansörünüzde; “Sarı” ya da “Kırmızı” etiket olması halinde ise kusurlu ve kullanılmaması gerektiğini anlayarak, can ve mal güvenliğiniz için acilen asansörün eksiklerinin giderilmesi ve etiket renginin yeşil veya maviye döndükten sonra kullanıma açılması gerekmektedir.

2015 yılında protokol yaptığımız Belediyelerin sınırları içerisinde bulunan asansörlerin yıllık muayeneleri sonucunda, Mavi ve Yeşil etiket oranı % 30’larda iken 2019 başı itibariyle bu oran % 80’ın üzerine çıkmış bulunmaktadır.

Unutulmaması gerekir ki; her gün on binlerce kişinin kullandığı asansörlerimiz; aylık bakımları ve yıllık muayeneleri düzenli yetkili ve ehil ellerde yaptırıldığı sürece en güvenli ulaşım araçlarımızdan birisidir.

Sonuç olarak; Çözüm, Kamusal Denetim ve Kamusal Hizmet Perspektifinin Benimsenmesidir!”