Programa; Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Başkan Yardımcısı Av. Sabahattin Gümüş, Genel Sekreter Av. Semih Gökayaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Abbas Bilgil ve Av. Özge Doğan İşcan da katıldı.

Açılış konuşmasını Baro Başkanı Av. Veli Küçük yaptı.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, konuşmasına sempozyumun yapılmasında emeği geçen ve katkı sunan aynı zaman komisyon üyesi olan Adana Barosunun önceki dönem Başkanlarımızdan Av. Necati Erdem’e, TBB Emek Komisyonu Başkanı Av.Ali Çetin Akgün’e, komisyon üyelerine ve TBB’ye teşekkür ederek başladı.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Ortadoğu, Afrika ve özellikle Suriye'deki iç savaş sonrası ülkemizde sayıları gittikçe artan mülteciler hakkında şaşırtıcı istatistikler sundu.

Türkiye’deki Suriyeli sayısı 2012 yılında 14 bin 237 iken bu sayının 9 Kasım 2017 itibariyle 3 milyon 303 bine ulaştığını, 2017’de Suriyeli sayısındaki artışın 468 bin 672 olduğunu vurguladı. Günde ortalama bin ila bin 500 Suriyelinin kayıt altına alındığının altını çizdi.

Ülkemizde geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin 234 bin 315’i “geçici barınma merkezlerinde”, geri kalanları ise Türkiye’nin çeşitli illerine dağılmış durumda olduğunu belirten Av. Küçük, "Buna göre Şanlıurfa’da 442 bin 124, Hatay’da 408 bin 95, Gaziantep’te 340 bin 514, Adana'da 400 bin, Mersin'de 300 bin Suriyeli mülteci bulunmaktadır.” diye konuştu

Av. Küçük, mülteci sorununu Adana ve bölgemizin en yakıcı şekilde hissettiğini ifade ederek, "Siyasi iktidarın komşularımızla sıfır sorun söylemi yaşama geçmediği gibi Suriye’deki iç savaşın yarattığı sorunların artmasına katkı sundu" dedi.

“MÜLTECİLERİN İSTİHDAM ALANLARI”

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, "Örneğin Mersin ve Gaziantep illerinde ticaret ve sanayi sektörlerinde çalışan mülteciler, Adana ve Hatay’da mevsimlik tarım işçiliği yapmaktadır.

Suriye'den göç eden çocuklar, çalışma hayatının en dikkat çeken kayıt dışı unsurlarıdır. Kayıt altına alınmayan çocuk işçiler ve çıraklarla birlikte sayı 2 milyona yaklaştı. Çalışan her 10 çocuktan 8'i kayıt dışı çalışıyor" diye konuştu.

İçişleri Bakanının 2017 yılına kadar  Suriyeliler için Türkiye’nin 25 milyar dolar harcadığını söylediğini hatırlatan Av. Küçük, " Baro olarak gerek Mülteci Hakları Komisyonumuzla gerek Adli Yardım hizmetlerinde mecburen ülkemize sığınan mültecilere hizmet vermekteyiz. Ancak bölgedeki savaş bir an evvel sona ermelidir. Suriye'de 6 yıldır yaşananlar tam insanlık dramıdır. Bu duruma  sessiz ve duyarsız kalabilmemiz mümkün değildir” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Oturum Başkanlığını Türkiye Barolar Birliği Emek Komisyonu Başkanı Av. Ali Çetin Aygün'ün yaptığı sempozyuma geçildi.

Konularında etkin ve yetkin isim olan konuşmacılar; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gaye Burcu Yıldız "İş Hukuku Açısından Mülteciler" konusunda, Namık Kemal Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. İhsan Çetin "Bir Göç Ülkesi Olma Yolunda Türkiye'de Suriyeli Mülteciler ve Entegresyonları Meselesi" ve "Türkiye'de Suriyeli Göçmen İşçi olmak" konusunda Kocaeli Dayanışma ve Araştırma Derneği Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu önemli ve verimli sunum yaptılar.

Semyozyum sonunda katılımcılara Baro adına teşekkür plaketleri takdim edildi. Bu arada, TBB Emek Komisyonu Başkanı Av. Ali Çetin Aygün tarafından Baro Başkanı Av. Veli Küçük'e teşekkür plaketi sundu.