NEVRUZ ORTAK KÜLTÜRÜN ADIDIR

Yaptığı yazılı açıklamada, Nevruz’un yeni gün, hayatın akışı içinde bireyin ve toplumun ruhunda oluşan, kırgınlıkları, hüzünleri arındırma günü olduğunu dile getiren Eğitim İş Adana Şube Başkanı Kayadan, “Yaşadığımız coğrafya,  Mezopotamya, Ortadoğu, Anadolu, Akdeniz, Ege, Karadeniz, hiçbir coğrafyaya nasip olmayacak kültürel zenginliklerle doludur. Çok tanrılı mitolojiler, tek tanrılı dinler hep yaşadığımız coğrafyadan doğmuştur. Bu zenginliklere sahip olmak adına topluluklar tarih boyu birbiriyle çatışma halinde olmuş ve yıllarca süren savaşlar yaşanmıştır. Ancak bir tarafta paylaşım kavgası sürerken, bir taraftan da farklı inançlar ve etnik yapılar ortak yaşama kültürü oluşturmuştur. Nevruz, aynı zamanda insanların birlikte oluşturdukları ortak kültürün de adıdır. Bu nedenle bu coğrafyanın insanları Nevruzu en iyi biçimde kutlamalı ve yaşatmalıdır. Nevruz ayrışmanın değil birlik ve beraberliğin sembolü olmalıdır. Bunu yapacak olanlar da yine bu coğrafyanın insanlarıdır” dedi.

 

BÖLGENİN SORUNLARINDAN EN ÇOK TÜRKİYE ETKİLENECEK

Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgenin bugün ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunun ifade eden Kayadan, gözünü bu bölgeye diken emperyalist güçlerin bir taraftan Türkiye’de etnik ve dinsel ayrımcılığı körüklediğini diğer taraftan da Ortadoğu’yu yeniden biçimlendirmeye çalıştığını vurguladı. Irak, Suriye ve bütün kuzey Afrika ülkelerinde yaşananları bu bağlamda değerlendirmek gerektiğinin altını çizen Kayadan, “ABD ve AB’nin bölgemizi küresel politikalarına uygun olarak yeniden düzenleme projesinin farkında olmak son derece önemlidir. Çünkü bu coğrafyanın merkezinde bulunan Türkiye, bu olaylardan en çok etkilenecek ülkedir” diye konuştu.

 

NEVRUZ’A ULUSAL BÜTÜNLÜK İÇİNDE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Nevruzu şiddetin bir parçası haline getirenlerin yakın bir gelecekte, bunun ülkeyi büyük felaketlere sürükleyebileceğinin hesabını yapmak zorunda olduğunu aktaran Kayadan, Nevruza ulusal bir bütünlük içerisinde sahip çıkmanın ülkenin yaşayabileceği pek çok sorunu da kendiliğinden halledeceğini söyledi. Nevruz kutlamalarının sevinç ve mutluluk getirmesi yerine, çatışma ve gözyaşı getirmesinin bu bağlamda düşünülmesi gerektiğine işaret eden Kayadan, “Çünkü bu coğrafya büyük uygarlıkların ortaya çıktığı bir coğrafya olduğu gibi, büyük çatışmaların da olduğu bir coğrafyadır. Bu gerçek asla göz ardı edilmemelidir” şeklinde konuştu.

 

AYRIŞMAYI DEĞİL BÜTÜNLEŞMEYİ ÖN PLANA ÇIKARMALIYIZ

 Emek örgütü olmanın bilinciyle verilecek antiemperyalist mücadelenin, bu sorunun çözümünde önemli bir rol oynayacağının altını çizen Kayadan, şöyle konuştu:

“Bu nedenle her zaman, ayrışmayı değil, bütünleşmeyi; çatışmayı değil uzlaşmayı ve sınıf bilinciyle ortak mücadele etmeyi savunmalı ve ön plana çıkarmalıyız. İşte o zaman Nevruzun gelişini büyük coşkuyla karşılayıp o heyecanı yaşamamız mümkün olacaktır. Baharın sevinci, özgürlüğün coşkusu ve emperyalizme karşı ortak mücadele edebilmenin heyecanıyla, ulusumuzun ve  tüm Ortadoğu halklarının Nevruz Bayramı’nı kutluyoruz.”