Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, hayvanlarla yaşamayı bilmeyenlerin, insanlarla da yaşayamayacaklarını söyledi.

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Çocuklarımıza hayvan sevgisini öğretelim. Hayvanları sevmeyi öğrenmeden insanları sevmeyi öğrenemeyiz.” dedi.

Nihat Köse yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“İlk çağlardan bu yana insanlarla hayvanların ilişkileri devam etmektedir ki bunun ilk insanların çizdikleri duvar resimlerinden anlıyoruz. İlk çağlarda insanlar hayvanlardan korkuyorlardı. Bu nedenle evlerini yamaçlara kayalıklara kuruyorlardı. Şimdi ise hayvanlar insanlardan korkuyorlar. Bir kentin insanlarının nasıl insanlar olduğunu anlamak için sokak hayvanlarına bakın. Eğer hayvanlar insanlardan korkup kaçıyorlarsa güvende değilsiniz demektir. O kentte yaşamayınız. Hayvanlarla yaşamayı bilmeyenler, insanlarla da yaşayamazlar. İnsanlarla hayvanların ilişkileri arttıkça hayvan sever bir insan grubu oluşmuş, hayvanlara daha iyi davranılması gerektiğini düşünen ilk kez 1822 yılında bir araya gelip Hayvanları Koruma Birliğini kurmuşlar. Bu hareket daha sonra bütün Dünya’ya yayılmaya başlamışlar. Yurdumuzda da Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kurulmuştur. Daha sonra aynı amaçlı dernekler bir araya gelerek Lahey’de Dünya Hayvanlarını Koruma Federasyonu’nu oluşturmuşlar. Bu federasyonda 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü olarak ilan etmişlerdir. Hayvanları Koruma Günü ilan edilmesi hayvanların korunduğu anlamına gelmiyor. 5199 sayılı yasa sokak hayvanlarını koruma onların sağlığını koruma görevini belediyelere veriyor. Belediyeleri görevlerini yapmaları konusunda uyarıyorum. Kentteki sokak hayvanlarını korumak, beslemek, sağlığını korumanın yanında popülasyonun artarak devam etmemesi için kısırlaştırma işlemine önem verilmesini öneriyorum. Bu konuda biz Veteriner Hekimlere ne düşerse yapmaya hazırız. Hayvanları sevmeyi öğrenmeden insanları sevmeyi öğrenemeyiz. Çocuklarımıza hayvan sevgisini öğretelim.”