Halk arasında, "Kış lastikleri kar yağdığında kullanılır" şeklinde yaygın ama yanlış bir düşünce olduğunu, hava sıcaklığının 7 dereceden az olduğu günlerde kış lastiğinin kullanılması gerektiğini ifade eden Başkan Nihat Sözütek, soğuk havaların yaz lastiklerinin performansını düşürdüğünü, geniş tabanlı kış lastiklerinin kara en iyi tutunmayı sağladığını, diş derinliği 4 milimetreden az lastiklerle güvenli sürüş sağlanamayacağını söyledi.

Yola çıkmadan önce lastik hava basıncının kontrol edilmesinin hayat kurtardığını ifade eden Sözütek, "Bazı sürücüler hava soğuduğunda lastiğin yere daha iyi tutunması için hava basıncını düşürmeyi düşünürler. Bu da yanlış bir uygulama. Lastik hava basınçları fabrika hava değerlerinde korunmalı. Lastik hava basıncını düşürerek yaz lastiğini kış lastiğine döndüremezsiniz" dedi.

Sileceklerin sürücünün görüşünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan olduğunu vurgulayan Sözütek, iyi bir görüş için sileceklerin 6 ayda bir değiştirilmesinin fayda sağlayacağını söyledi.  

Kışın, bazı sürücülerin de kalın montlarla direksiyon başına geçtiğini,  bunun da kaza riskini arttırdığına dikkat çeken Sözütek, "Oturma pozisyonuna bağlı olarak,  mont üzerinde bolluk oluşur. O bolluk nedeniyle sürücülerin giydiği kalın montlar, kaza anında emniyet kemerinin işlevini yerine getirememesine neden olur. Dolayısıyla sürüşe hazırlık için montu çıkartarak, emniyet kemerimizi montun altından geçecek şekilde takmamız daha doğru olur"dedi.

Karlı, buzlu yolların kaza riskini yüzde 60-70 oranında artırdığını, buzlu yollarda ani ve sert direksiyon hareketinde bulunmanın, savrulma ve kayma riskini artıracağını, bu şartlarda güvenli sürüş için aracın gerekli bakımlarının yapılmasının hayati önem taşıdığını belirten Sözütek, "Sürücülerin, ileri sürüş tekniklerini de bilmesi gerek. Özellikle ticari araç kullananların bu konuda bilgi edinmesi mutlaka lazım”diye konuştu.

Kazaların birçoğunun takip mesafesinin doğru ayarlanmamasından kaynaklandığını da işaret eden Sözütek, "Takip mesafesi yeterli ayarlanamadığında acil frene ihtiyaç olacaktır ki karlı, buzlu yollarda o da risktir. Sürücüler; 'Nasıl olsa benim aracımda kış lastiği var, ABS (Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi) var, kışın da olsa hemen dururum' inanışından kurtulsun. Araçlardaki ABS fren sistemi, lastiklerin yola tutunduğu ölçüde faydalıdır"dedi.