Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Tüymebayev ve beraberindeki heyet, Kazakistan’ın Adana Fahri Konsolosu Tarkan Kulak’la birlikte Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü ziyaret etti. Prof. Dr. Tüymebayev’i Adana’da ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Başkan Hüseyin Sözlü, “Turan coğrafyasının bir parçasındasınız, kendi yurdunuzdasınız” diye konuştu.  

 Büyükelçi Tüymabayev de, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün, Adana-Kazakistan ve Türkiye-Kazakistan arasında ilişkilerin zenginleşmesi ve bağların güçlenmesine önemli katkı koyacağına inandığını belirtti. Tüymebayev, “Adana her alanda büyük potansiyeli olan bir şehir. Böyle bir şehirde, sizlerle de birlikte inşallah ilişkiler daha da canlanacak.

Sizleri de Kazakistan’a davet ediyoruz. Türkiye, Kazakistan’da aktif faaliyetlerde bulunuyor. Cumhurbaşkanımız Nursultan Nazarbayev’in isminin Adana’da bir caddeye verilmesiyle büyük onur yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Ziyaretin ardından, Kazakistan Cumhurbaşkan Nursultan Nazarbayev’in ismi TEM Otoyolu Hastaneler Kavşağı çıkışı ile Altun Bulvar arasında yeni açılan caddeye verildi.
 Etkinlik nedeniyle düzenlenen törene, Başkan Sözlü ve Tüymebayev’in yanı sıra, Adana Valisi Musafa Büyük de katıldı

 

Kazakistan Büyükelçisi Prof. Dr. Tüymebayev ise caddeye Nursultan Nazarbayev’in ismi verilmesi nedeniyle Vali Mustafa Büyük, Başkan Hüseyin Sözlü ve Adana halkına teşekkür etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü de açılıştan kıvanç duyduğunu vurgulayarak, “Nur Sultan Aga Türk Dünyası fikrine inanan, Turancı ideale sahip, onu yaşatmak ve yüceltmek noktasında Türk dünyasında iş birliğini geliştirmek için çaba sarf eden bir kardeş ülkenin kıymetli bir devlet başkanıdır. Onun adını Adana’da yaşatmaktan kıvanç ve şeref duyuyoruz. İki ülkenin münasebetlerine katkı koymak bizim için elbette bir şeref payesidir” diyerek düşüncelerini açıkladı.

 

Kazakistan Fahri Konsolosu Tarkan Kulak da Kazakistan’ın, Orta Asya’da kalkınma, refah, sosyal ve kültürel gelişmişliği artırma ve medeniyeti ilerletme konularında öncü fikirleri hayata geçiren kardeş ve dost bir ülke olduğunu kaydetti.
Kazakistan’ın son yıllardaki atılımları sonucunda bölgesine, Türkiye’ye ve dünya ekonomisine hatrı sayılır etkileri bulunduğunu ve bu etkilerin hissedilir düzeyde olduğunu anlatan Kulak şunları söyledi: “Kazakistan, bağımsızlığını kazandıktan sonra geçen çok kısa sürede bu atılımları gerçekleştirebilmiş olan güçlü, vizyoner, hedefli ve uzun vadeli bakış açısına sahip bir ülkedir. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in isminin Adanamız’da bir caddeye verilmesinin, hem Kazakistan ile Türkiye arasındaki gönül bağımızın pekişmesine hem de vizyon sahibi büyük bir Türk büyüğümüzün isminin yaşatılmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.”


 

Konuşmaların ardından Vali Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü ve Fahri Konsolos Kulak’a Kazakistan Büyükelçisi Tüymebayev tarafından madalya takılıp, berat verildi.
 Daha sonra Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in isminin yazıldığı beton cadde levhasının üzerindeki örtü açıldı ve kurdele kesildi.