Programa Türkiye’nin farklı illerinden üniversitelerin lisans bölümlerinin 3. ve 4. Sınıf öğrencileri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ve ayrıca değişik sektörlerde çalışan konu ile ilgili kişiler katıldı.

 Bu yıl düzenlenen ORSAM Ortadoğu Kış Okulları Programı farklı üç şehirde, üç farklı üniversite ile gerçekleştirirken bu Üniversitelerden biri de Çukurova Üniversitesi oldu.

ORSAM ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın işbirliği ile gerçekleştirilen Çukurova Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı “ORSAM Ortadoğu Kış Okulları” programı, Ortadoğu konulu derslerden oluştu. Dersler ORSAM uzmanları, danışmanları, bürokratlar ve üniversite öğretim üyeleri tarafından katılımcılara aktarıldı.

İlk gün “Küresel Siyasetin Temel Unsurları” Prof. Dr. Harun Arıkan (Çukurova Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü), “Ortadoğu’da Din ve Siyaset İlişkisi” Doç. Dr. Mehmet Şahin

(SDE Başkan Yrd. - Gazi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü), “Terörizm ve Ortadoğu’da Örnek Olaylar” Doç. Dr. Nihat Ali Özcan (TOBB-ETU, Uluslararası İlişkiler Bölümü, TEPAV), tarafından katılımcılara anlatıldı.

Kış okulları derslerinin ikinci gününde ise “Ortadoğu’da Güvenlik” Yrd. Doç. Dr. Aslı Ilgıt (Çukurova Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü), “İslami Hareketler ve Mezhepsel Dinamikler” Prof. Dr. Hasan Onat (Ankara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi), “Irak’ta Güncel Sorunlar ve Türkmenler” Prof. Dr. Mahir Nakip (Çankaya Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü), “Türkiye ve Afrika; Türkiye’nin Afrika’ya Yönelik Politikaları” Prof. Dr. Ali Engin Oba (Çağ Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü, TASAM) tarafından yapılan sunumla öğrencilere aktarıldı.

Ders Konuları Neler?

Programın 3. gününde (28 Ocak 2015)  “Ortadoğu’da Su Sorunu” Dr. Tuğba Evrim Maden (ORSAM), “İran’ın Türkiye ve Ortadoğu Politikası” Yrd. Doç. Dr. Bayram Sinkaya (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü), “Enerji Politikaları ve Stratejileri” Dr. Efgan Niftiyev (Hazar Strateji Enstitüsü, Strateji ve Politika Koordinatörü), “Çevre Politikası ve Ortadoğu’da Çevre Güvenliği” Dr. Çağatay Dikmen;

29 Ocak 2015 Perşembe günü ise “Ortadoğu Ekonomilerinin Genel Yapıları” Yrd. Doç. Dr Rüstem Yanar (Gaziantep Üniversitesi, İktisat Bölümü), “Ortadoğu’da Yeni Bölgesel Düzen ve Türkiye” Doç. Dr. Şaban Kardaş (ORSAM Başkanı, TOBB-ETU, Uluslararası İlişkiler Bölümü), “IŞİD’in Doğuşu, Gelişimi ve Bugünkü Durumu” Bilgay Duman (ORSAM),  “20.Yüzyılda Ortadoğu’nun İnşası” Yrd. Doç. Dr. Arif Behiç Özcan, (Selçuk Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü);

30 Ocak 2015 Cuma günü ise,  “Göç” Yrd. Doç. Dr. Fulya Memişoğlu (Çukurova Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü), “İsrail- Filistin Meselesi” Dr. Bora Bayraktar (Kültür Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü, Euronews İstanbul Temsilcisi),  “Dışişleri Bakanlığının Kariyer İmkânlarının Tanıtımı” Dışişleri Bakanlığı, “Ortadoğu’da Demokrasi ve Demokratikleşme” Erdem Özlük (Selçuk Üniversitesi, Uluslar arası İlişkiler Bölümü) konuları öğrencilere anlatılacak.