Mimarlık Nedir? Nasıl Mimar Olunur? Mimarlık Eğitimi Neleri Kapsar? Mimarlık Eğitiminden Sonra Ne Yapılabilir? Konu başlıklarına görsel sunum yaparak açıklık getiren konferansın konuşmacı Mimarı Derman Gökçe Çelik, öğrencilere kültürel miras, kent ve çevre duyarlılığı hakkında da bilgi verdi.

MİMARLIK EVRENSEL BİR MESLEKTİR

Mimarlığın evrensel bir meslek olduğunu, insanlık tarihinin her döneminde önemli yer tuttuğunu söyleyen Mimar Derman Gökçe Çelik,  yaptığı konuşmada “Mimar, dini yapıların tanrıya ulaşma arzusundan iktidarı simgeleyen saraylara ya da bir kentin dokusunu oluşturan basit konut tiplemelerine kadar her türlü açık ve kapalı mekanı tasarlar. Otel, Hastane, AVM, gökdelen gibi aklınıza gelecek her türlü yapı mimarlar tarafından tasarlanıp, çizilir”

MİMARLIK TASARLAMA SANATIDIR

Mimarlığın dünya’nın eski mesleği olduğunu ve yapı sektörünün ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Mimar Çelik, “Yaşanacak mekânlar tasarlamak biz mimarların işidir. Yapı sektörü ise tüm dünya ülkelerinde en büyük sektör olup diğer sektörlerin de itici gücü olarak kabul edilmektedir. Mimarlık, insanın içinde yaşamını sürdüreceği yapıların estetik ve kullanışlılık ilkelerini göz önüne alarak tasarlama sanatıdır”


MİMAR BİRÇOK ALANDA ÇALIŞIR

Mimarlık okullarından mezun olanların mesleğin ilgi alanının çok geniş bir yelpazeyi kapsaması nedeni ile birbirinden çok farklı alanlarda çalışabildiklerinide ifade eden Çelik, bir mimarın serbest çalışacağı gibi kamu kurumları’nda, yapı denetim firmasında, özel sektör’de serbest çalışan mimarların bürolarında, şirketlerde, bankalarda, şantiyelerde, yapı sektörü’ne ilişkin malzemelerin tasarımında, üretim sürecinde, pazarlamasında ve satış noktalarında, sergi vb. organizasyonların hazırlanmasında, mimarlık ve ilgili alanlarda dergi yayıncılığında ve akademisyen olarak çalışmaktadır.” Diye konuştu.

Öğrencilerin mimarlık mesleği ile ilgili soruların yanıt bulmasının ardından 5 Ocak Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Ergin Çiğdem, konferansı veren Mimar Derman Gökçe Çelik’e teşekkür ederek Dünya Mimarlık Günü’nü kutladı.