TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, uzun süreli elektrik kesintilerinin katlanılmaz hal aldığını söyledi. Mak, “Kesintiler hem üreticileri, hem esnafı, hem de vatandaşı zora sokmaktadır.” dedi.

Son günlerde Adana, Hatay, İskenderun, Osmaniye ve Mersin’de yaşanan uzun süreli elektrik kesintilerine tepki gösteren Elektrik Mühendisleri Odası(EMO)  Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Yaz sıcaklarının artmasına bağlı olarak klima kullanımı ve tarımsal sulama nedeniyle elektrik enerjisine en fazla ihtiyaç duyulan bir dönem yaşanmaktadır. Yaşanan kesintiler hem üreticileri, hem esnafı, hem de vatandaşı zora sokmaktadır. Enerji kesintisinin uzun sürmesi, ayrıca içme suyu şehir şebekesinde de sıkıntılara yol açmış bazı bölgelere su verilememiştir. 

ŞEBEKE ALTYAPISI YETERSİZ

Yaşanan problemin temel sebebi, şebeke altyapısındaki yetersizliktir. Dağıtım şirketinin görevi; ortaya çıkan talebi elektrik kesintisi yaparak düşürmek değil şebeke altyapısını güçlendirerek talebi karşılamaktır. Yaklaşık bir yıl önce özelleştirilerek EnerjiSA‘ya devredilen Toroslar EDAŞ’daki bölgeyi ve şebekeyi iyi bilen kalifiye personel yetersizliği de ayrı bir sorundur.

VATANDAŞI BEZDİRDİ

Yaşanan kesintiler, trafo patlaması, aşırı yüklenme, bakım ve onarım gibi gerekçelerle açıklanamayacak ölçüde uzun süreli ve geniş çaplıdır. Kesintiler, karanlığın gezdirilmesiyle vatandaşı bezdirir hale gelmiştir. Dağıtım şirketi kamuoyunu tatmin edecek doyurucu bir açıklama yapmamaktadır. Yetkilileri göreve davet ediyoruz. Uygulanan enerji politikaları iflas etmiştir. Özelleştirmeler ve serbest piyasa ısrarı sonucunda vardığımız nokta iddia edildiği gibi kaliteli, kesintisiz ve ucuz enerji değil, tersine kalitesiz, arzı sorunlu ve pahalı enerjidir. Bir an önce kamu adına enerji alanına yönelik müdahalelerde bulunulması zorunludur.”