Suyun bilinçsiz, programsız ve kayıt dışı kullanımının yer altı su kaynaklarını tüketerek, ekosistemlerin bozulmasına neden olduğunu belirten Yaşar Özkan, bölgedeki arazi drenaj çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekti. Tarlaları aşırı sulamanın toprağın tuz oranını arttırdığını belirten Özkan, "Sulu tarımda birçok çevresel sorunlar ortaya çıkmaktadır. Yenilenebilir bir doğal kaynak sayılan su, bu özelliğini kaybetme noktasına gelebilmektedir. Adana'da tarım alanlarının halen yüzde 64,3'ü sulanmakta olup, Yedigöze Barajı'nın faaliyete geçmesiyle bu oranın yüzde  84,3'e ulaşması beklenmektedir. Sulanan alanların büyük çoğunluğunun halen yüzey sulama ile bilinçsiz bir şekilde sulanması, özellikle zayıf drenajlı arazilerde tuzluluk problemlerini ortaya çıkarmakta ve ayrıca Adana için yeterli olan su kaynağının randımanlı bir şekilde dağılımını engellemektedir."

FAZLA SUYUN ZARARLARI
Islak toprağın drenajı iyi olan toprağa göre daha soğuk olduğunu belirten Özkan, "Bunun nedeni, sürekli ve daha fazla buharlaşma olmasıdır. Böyle topraklarda güneşten gelen enerjinin büyük bir kısmı, topraktaki suyun buharlaşmasına harcandığı için, enerjinin toprak yüzeyinden derinlere doğru geçerek toprak katlarını ısıtması zorlaşır. Islak topraklarda suyu seven yabani bitkiler daha iyi geliştiğinden kültür bitkileri zarar görürler ve kültür bitkilerinin direnci azaldığından çeşitli bitki hastalıkları ortaya çıkar. Islak toprakların işlenmeleri daha zordur. Böyle topraklar için normal topraklara göre yüzde 25-30 oranında daha fazla çeki gücüne gerek vardır.  Ayrıca sürümden sonra ortaya çıkan keseklerin parçalanması için de ilave çeki gücüne gerek duyulur. Islak topraklarda normal bakteri faaliyeti bulunmaz. Bunun sonucunda toprağın fiziksel özellikleri bozularak, teksel yapıya dönüşür. Islak toprakların en önemli zararlarından biri de havalanmanın yetersiz oluşudur. Toprak içindeki havanın gerek bitki köklerinin solunumu, gerekse yeterli hava koşullarında yaşayabilen bakterilerin faaliyetleri bakımından çok önemlidir. Yüksek taban suyu, toprak yüzeyinde tuz birikimine neden olur. Toprakta tuzlanmanın temel nedeni toprakta bulunan fazla su miktarıdır."
DRENAJ ÖNEMLİ
Drenajın yararının büyük olduğunu belirten Yaşar Özkan, "Toprak-su-hava oranını düzelterek, topraktaki bakterilerin ve mikroorganizmaların faaliyetini artırır. Diğer arazilere göre toprak ısısı 5.5 derece yüksektir. Toprakların fiziksel özellikleri düzenlenerek toprakta yeterli bir hava akımı oluşur ve ortamda artan oksijen sayesinde bitki kökleri solunumu kolaylaşır ve iyi bir kök gelişimi sağlanmış olur. Hava, sıcaklık ve mikroorganizmalar yardımıyla organik maddelerin daha fazla ayrışması sağlanır. Daha bol ve kaliteli ürün elde edilir. Toprağın yapısı düzeleceğinden toprağın işlenmesi kolaylaşır ve çeki gücü gereksinimi azalır. Toprakta tuz birikimi önlenmiş olur."
Drenaj çalışmalarına bu sezon başlanacağını belirten Özkan, üreticilerin çalışmaları yapan ekiplere yardımcı olmalarını istedi.