Toplantıda, “Nisan’da Adana’da” projesi kapsamında düzenlenecek olan karnavala, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik başta olmak üzere Adana halkının, birbirinden değerli sanatçıların, gazetecilerin, işadamlarının ve sivil toplum örgütlerinin büyük destek sağladığı dile getirildi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş,  Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı’nın Adana’nın tanıtımına büyük katkı yapacağını belirterek “Şehrimiz diğer sanatsal ve kültürel aktivitelerin yanında şimdi de Portakal Çiçeği Karnavalı ile adından söz ettirecek. Bu karnavalda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Vali Coş şunları söyledi; Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı ”Adana’nın sahip olduğu değerleri, ilimizin yansıttığı tüm renkleri tüm dünyaya tanıtmak açısından hayli yararlı olacak çok önemli bir çalışmadır. Adana sevdalıları, Adana gönüllülerince düşünülen bu etkinliğin gerçekleştirilecek olması, bizleri hayli mutlu etmiştir. Bu karnaval ile on binlerce insanımız, Adana’nın sahip olduğu renkleri yaşayacak ve portakal çiçeğinin mis kokusu ile harmanlanan havasını soluyacak, her yıl tekrarlanacak olan bu etkinlik “Adanalılık” olgusunu tüm dünyaya yansıtacaktır. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik’in öncülüğünde, ilimiz ve bölgemizdeki turizm potansiyelinin layık olduğu ölçüde değerlendirilip geliştirilmesine yönelik tüm girişim ve faaliyetler, bu karnavalın organizasyonunda olduğu gibi duyarlı dostlarımızın kişisel istek ve heyecanları, bizleri “Adana’yı marka kentler arasına taşımak” konusunda motive ve teşvik etmektedir. Çeşitli etkinlikler ve çok geniş bir katılımla düzenlenmesiyle, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanındaki Adanalıları bir araya getirecek olan “Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı”nın, halka ve tüm Adana’ya mal olacağına, bu karnavalın sahiplenilip, benimseneceğine ve gelenekselleşeceğine hiç kuşku yoktur.”

Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı için büyük destek sağlayan Seyhan Belediye Başkanı Prof. Dr. Azim Öztürk, karnavalın Adana’nın tarihi ve doğal özelliklerini taçlandıran bir güzellik olacağına dikkat çekerek şöyle konuştu;
“2013 yılı Nisan ayı bu şehrin geçmişten geleceğe uzanan doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerine yeni bir katkının yapıldığı dönem olarak geçecek tarihe.

Çünkü bu tarih ‘Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı’nın ilkinin düzenlendiği dönem olarak geçecek kayıtlara ve bundan sonraki yıllarda geleneksel hale getirilerek bu şehre özgü portakal çiçeği kokusunun sokaklarından tüm dünyaya yayılmaya başlayacağı dönem olacaktır”

“Nisan’da Adana’da” projesi kapsamında düzenlenecek olan Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir babası Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt ise önceliklerinin bir sevgi hareketi olduğunu belirterek “Çok kısa bir sürede bu kadar çok kişiye duyurmayı başardığımız Portakal Çiçeği mucizesini görmeye farklı şehir ve ülkelerden onbinlerce misafirimizin geleceğini ve sokakları portakal çiçeği kokan Adana'nın keyfini yaşayacaklarını ümit ediyoruz. İlk yılında elimizden gelenin en iyisini yapmayı amaçlıyoruz. Gelecek yıllardaki amacımız ise çok daha iyi organizasyonlar ile yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin Adana’daki bu mucizeye tanıklık etmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Bozkurt şöyle devam etti; “Bu sevgi hareketinin bir karnaval ile taçlandırılması yönünde konuyu sahiplenen Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik’e Adana Valiliği’ne, Seyhan Belediyesi’ne ve ilk günden bu yana yanımızda olan Adana halkına da çok teşekkür etmek istiyorum. En büyük dileğimiz, hava şartlarında herhangi bir olumsuzluk olmadan, portakal çiçeklerinin en yoğun olacağını tahmin ettiğimiz 13 Nisan hafta sonundaki aktivitelerimize en yoğun şekilde katılımın sağlanmasıdır. Adana halkını ve dışarıdan gelecek tüm misafirlerimizi portakal çiçeği mucizesinin yarattığı sevgi, kardeşlik ve hoşgörü dolu bir atmosferde iyi vakit geçirmeye davet ediyoruz.”

ETKİNLİKLER 12 NİSAN AKŞAMI BAŞLIYOR
Portakal Çiçeği Karnavalı etkinlikleri 12 Nisan akşamı Şinasi Efendi Caddesi’nde gerçekleştirilecek konserlerle başlayacak. 13 Nisan Saat 11’den itibaren şehrin farklı noktalarında sokak etkinlikleri gerçekleştirilirken, organize grupların farklı kostümler ile katılabileceği karnaval korteji 15:30’da Vali Yolu, Gazipaşa Bulvarı, Sular Mevkii ve İstasyon Meydanı güzergahında yol alacak. Kortejde ayrıca Motorsiklet, Bisiklet, Klasik Araba kulüpleri, Dans okulları, Tiyatro Grupları, Spor kulüpleri, Üniversiteler, Okullar, Jonglörler, Keçi Ayaklılar, Sokak Sanatçıları, Ressamlar ve birçok sivil toplum kuruluşu da bulunacak.
Karnavalın açılışı saat 17:00’de Ece Vahapoğlu’nun sunuculuğunda Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleştirilecek ve ardından birçok sanatçı katılımcıları selamlayacak. Etkinlik Keremcem konseri ile devam edecek. 13 Nisan akşamı bir diğer etkinlik ise saat 21:00’de Taşköprü üzerinden 5 bin adet dilek fenerlerinin uçurulması olacak. Karnaval etkinlikleri 14 Nisan’da da devam edecek. Şehirdeki sokak etkinlikleri sürerken, saat 14:00’de Güney Rotary Kulübü’nde çocuklar tarafından yapılan 20 bine yakın resim ile oluşturulan barış temalı mozaik ile Guinness Dünya Rekoru Denemesi yapılacak. Polifonik koro konserinin ardından akşam saat 17:30’da Senfoni Orkestrası eşliğinde Adana Şarkı ve Türküleri Konseri izlenebilecek ve devamında konserler devam edecek. Portakal Çiçeği Karnavalı çeşitli etkinlikler ile 23 Nisan tarihine kadar sürecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in “Portakal Çiçeği Karnavalı” mesajı:“Adanamız Marka Şehir Olma Yolunda”

Yüzyıllar boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Adana, tarihi, turistik ve kültürel zenginlikleriyle ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından birisidir. Kentimiz Hitit, Asur, Pers, Mısır, Roma, Bizans, Selçuklu, İslam ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapmasının yanı sıra, doğal potansiyeli ve güzellikleriyle de her bakımdan ilgiyi hak etmektedir. Yemyeşil doğası, suyu, toprağı, yaylaları, sahilleri, yemek kültürü ile Adanamızın çok yakın bir gelecekte turizmde hak ettiği konuma ulaşacağına olan inancımız tamdır.

Şehrimizin turizm potansiyelini daha da geliştirmek ve uluslararası alanda tanınır hale getirmek, ancak Adana’yı bir “marka şehir” yapmakla mümkündür. Bir şehrin ulusal ve uluslararası bir marka haline getirilmesinin yolu ise kültürel hayatının zenginleştirilmesinden geçmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, Adanamızın turizm potansiyelini uluslararası düzeyde sergilemek ve kentimizi bir marka şehir haline getirebilmek için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz. Nitekim Adana, son dönemlerde hayata geçirilen kültürel projeler ile bir marka olma yolunda hızla ilerlemektedir.

Adını şehrimizi en önemli tarım ürünlerinden birisi olan portakalın baharı müjdeleyen çiçeklerinden alan bu festivalin, Adanamızı bir kültür-sanat merkezi haline getirme hedefimize önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum.
Karnavalın düzenlenmesinde ve tanıtımında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyor, tüm hemşerilerimi muhabbetle selamlıyorum.