Yrd. Doç. Dr. Girginer, bugüne kadar yapılan kazılardan elde edilen 2000 adet tarihi eserin Arkeoloji Müzesi’ne kazandırıldığını bildirdi.

Adana'nın Ceyhan ilçesinde Tatarlı Höyüğü'ndeki 3 bin 500 yıllık Kizzuwatna Uygarlığı'na ait antik kentte kazılar devam ediyor. Tatarlı Höyük kazısında 3 Değişik alandaki çalışmaları yerinde izleyen Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, anıtın  ‘A Yapısı’, ‘Taş Döşemeli Şehre Giriş Bölümü’ Ve ‘Sur Yapısını’ büyük bir dikkatle inceledi. Rektör Prof. Dr. Kibar Tatarlı Höyüğü’nün önemine dikkat çekerek kazı ekibine bugüne kadarki yaptıkları çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, Tatarlı Höyüğü'nde 6. yıllarını doldurduklarını dile getirerek, bu yıl yapılacak olan kazılarda yukarı ve aşağı kent olarak adlandırdıkları, iki kenti gün ışığına çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti.

Bu yıl ki kazılarda Tatarlı Höyük'te, yukarı şehrin (stadelin) doğusunda yer alan ve Geç Tunç Çağı'nda farklı evreleriyle kullanılmış bir yapıya ait kalıntılara ulaşıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, son verilerin de bu yapının bir 'sur yapısı' olduğu ihtimalini güçlendirdiğini söyleyerek; “Çalışmalarımız neticesinde tapınağın 4 bin yıl önce kurulduğunu ancak 3.500 yıl önce kullanıma başlandığı bilgilerine ulaştık. Sağlamlığı ve hiç restore edilmemişliğiyle Orta Anadolu dahil tüm Türkiye’nin en büyük yapısı olma özelliğine sahip” diye konuştu.

Adana’daki müze yerinin değişeceği bilgisini de veren Yrd. Doç. Dr. Girginer, Milli Mensucat’a ait olan yerin Kültür Bakanlığı’na devrolduğunu bildirdi. Bu alana dört veya beş adet müze kompleksinin yapılacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Girginer, kendisinin de bu kapsamda danışmanlık yaptığı Tatarlı Höyük kazısından elde edilen eserlerden oluşan büyük bir vitrin açacaklarını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, da sonra kazı evine geçerek kazılarda çıkan Hitit dönemine ait değerli taş ve buluntuların restorasyon çalışmalarını inceledi. Tarihi eserlerin burada yapılan restorasyon çalışmalarının ardından müzeye teslim edildiği öğrenildi.