Evlerinde kullandıkları içme ve temizlik suyunu bu su kaynağından karşıladıklarını belirten köylüler; balık çiftliklerinden su kaynaklarına, balık yemlerinde bulunan kimyasal yem artıklarının yanı sıra çok kötü kokular karıştığını öne sürüyorlar. Aynı pis suyun  Adana’ya içme suyu sağlayan  Çatalan Barajına akması ise başka bir husus.

Konuyu hukuk yoluyla çözmek için birçok dava açan köylüler, yetkililerden duruma el atmasını bekliyor.

3 Balık Çiftliğinden 2’sinin Ruhsatsız Olduğu İddia Ediliyor

Metin Kılıçlı isimli işadamı tarafından 2006 yılında kurulduğu öğrenilen 3 ayrı balık çiftliğinin 2’sinin ruhsatsız olduğunu ileri süren köylüler; balık çiftliklerinin çevre mevzuatlarına aykırı yapıldığını, kültürel yaşamı ve yaylacılık faaliyetlerini tehdit ettiğini ifade ediyorlar.

Yine aynı iş adamı Metin Kılıçlı tarafından aynı su kaynağı üzerinde kurulması planlanan Kılıçlı-I ve Kılıçlı -2 Hidro Elektrik Santrali (HES) projesine karşı olduklarını savunan köylüler, bu projenin de köy içme suyu ile doğal yaşama zarar vereceğini söylüyorlar.

İşte Köylülerin Şikayetçi Olduğu Hususlar

Konuyla ilgili tepkilerini dile getiren köylülerden Gökhan Keskin  şunları söyledi:

“Danıştay’da (HES) projelerinin iptali için dört dava açtık. Bu davaları devam etmektedir. Ayrıca Adana İdare Mahkemesinde İmar projesinin iptaline karşı iki davayı kazandık. Bu projelere ilişkin ÇED raporu gerekli değildir kararına karşı 4 dava açtık bu davaların dördünü de kazandık bu davalar da Danıştay’da temyiz sürecindedir. Bu davalardan yürütmeyi durdurma kararı çıkmış olup (HES) projelerine ilişkin işlemler durdurulmuştur. Toplamda 10 dava açılmış olup süreç devam etmektedir.”

“Köylüler ve bölge halkı direnmeye doğal güzelliklerini ve köy yaşantısını korumaya kararlıdırlar. (HES) projelerini yürüten Methal Enerji sahibi Metin Kılıçlı mahkeme kararlarına, doğaya, köy yaşantısına saygısı olmadığından her defasında idari birimleri yanıltarak yeniden bu projeleri mahkeme kararlarına rağmen yürütmeye çalışmaktadır”.

“Kızılağaç köyünden itibaren Feke ilçesine kadar olan havzada yaşayan bütün köylüler balık çiftliklerinin kirliliğinden kokusundan tarıma ve hayvanlara verdiği zararlardan dolayı şikâyetçidir.

Köylülerin bu çiftliklerin suyu verdiği kirlilikten dolayı tarımda damlama sulama yapamamaktadırlar sulama sistemleri tıkanmaktadır. Çiftlikler dere yataklarına kurulmuş olup dereden insan ve hayvan geçişlerini engellemektedir. Köylülerin yararlandığı piknik alanlarını çiftlikler işgal etmiştir. Kızılağaç köy merkezi balık çiftliklerinin kokusundan adeta yaşanamaz hale gelmiştir. Hatta bazı yaylacılar gidecek başka yayla yerleri aramaktadırlar. Köylülerin içme su kaynakları bu çiftlikler tarafından kirletilmektedir” dedi. 23/09/2013