Sarıçam İlçe Milli  Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 4 anaokulu ve 1 ilkokulun ‘’Dışlama, Dahil et (Don’t exculude, please inculude) projeleri Türkiye Ulusal Ajans tarafından desteklendi. Bunun  üzerine Proje Ortağı 4 anaokulu ile bir ilkokulun öğretmen ve idarecilerinin Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve İtalya’da eğitim görmeleri sağlandı.
Proje ortağı okullar Abdullah Öngen Anaokulu, Kozanoğlu Lions Anaokulu, Sevgi Anaokulu, Adana Rotary Kulübü Anaokulu ile Buruk İlkokulu Öğretmen ve idarecilerinden oluşan gruplar 3 ülkede 5’er gün eğitim gördüler.
‘’Erasmus + K1 bireylerin öğrenme hareketliliği’’ projeleri 84.928 euro hibe ile desteklenen projede 16 Personel Çekoslovakya’da, 16 Personel İtalya’da, 16 personel ise Macaristan’da olmak üzere toplam 48 öğretmen ve yöneticinin eğitiminde, özel eğitim ve sosyal kültürel problemlerle Toplumsal dışlanma yaşayan öğrencilerin gruba, sınıfa ve topluma dahil edilmesi amaçlanıyor.

Özel durumlara sahip öğrencilerin sınıf içi ortamda akranları tarafından sosyal dışlanmaya maruz bırakılması nedeniyle,   Eğitimcilerin standart uygulamaların dışında problemleri en aza indirecek doğru ve yenilikçi uygulamalar geliştirmelerinin zorunlu olduğunu ifade eden Sarıçam İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri,  proje ile ilgili şunları söylediler.:
‘’Projemizi hazırlarken araştırmalarımızı sırasında, sosyal içerme konularının 2020 AB stratejisinde önemli yer tuttuğunu gördük. Etkili bir 'Sosyal Dışlanmayla Mücadele' AB'nin kapsayıcı büyüme hedefini gerçekleştirecek temel girişimlerden biridir.
Sosyal dışlanma ülkemizin geleceği için önemli bir sorun oluşturmakta ve alınacak önlemler geleceğimizdeki stratejik hedefleri arasında öncelikli yerini almaktadır.
Müdürlüğümüz Sosyal dışlanmayı en aza indirgemek ve iyileştirmek için okul öncesi eğitim kurumlarından başlayarak çocukluğun kişiselliğine anlayış, farkındalık ve sosyal yakınlık ekleyip toplumsal gelişimin önemli bir alt yapısını oluşturmak, AB sosyal platformunda yer almak ve ortak sorunumuz olan özel eğitim ve sosyal dışlanmaya somut çözümler bulmak, uygulamak amacı ile bu projeyi hazırlamış ve alınan kurslar ile ilçemizdeki eğitim kurumlarda başarı grafiği arttırılmıştır’’

Yetkililer, gidilen ülkelerdeki kurslarla ilgili olarak da şunları söylediler:
‘’İlk kursumuz Çek Cumhuriyeti-Prag'da almış olduğumuz 'Özel Eğitime İhtiyaç duyan Çocuklar' başlıklı kurstur. Bu kursumuzda Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar ile ilgili teorik bilginin yanında Çocukların eğitiminde kullanılacak farklı metot ve aktiviteleri görme ve deneyimleme fırsatı bulduk. Ayrıca katılımcılar velilerle nasıl iletişim kurulacağı ve Özel eğitim öğrencilerinin gelişimlerinin değerlendirme aşamalarını öğrenmelerine olanak sağlayarak çok kültürlü sınıflar ve farklı sosyo kültürel geçmişten gelen öğrencileri için uygun aktiviteleri öğrendiler.
İtalya-Rimini’de aldığımız ikinci kursumuz 'Çatışma Yönetimi, akran uyumu, sınıfın duygusal okuryazarlığı' konularını içermektedir. Bu kurs grup dinamiğini ve bunun sınıf içi eğitim sürecini nasıl etkileyeceğini anlamak isteyen eğitimciler için oluşturuldu. Bu kursla katılımcılarımız sınıf içi akran uyuşmazlığı bunu yarattığı çatışmayı kusursuzluğu en aza indirgemeyi öğrenerek, bu olumsuzlukları olumluya çevirip, etkili sınıf yönetimi gerçekleştirmenin yolunu buldular. Böylelikle öğretmenler ve öğrenciler daha güçlü, daha pozitif sınıf ortamına kavuşmuş, eğitim hizmetinin kalitesini arttırdılar.

Üçüncü kursumuz Macaristan-Budapeşte aldığımız 'Dahil Etme' başlıklı kurstur. Katılımcılarımız Dahil Etme Kursuyla; Fonksiyonel engel, fiziksel engel, zihinsel engel, öğrenme güçlüğü, dilsel bozukluklar şeklinde öğrencinin yaşadığı problemler dolayısıyla sınıf içinde dışlanmış öğrenciler için sınıfa dahil etme stratejisini geliştirdiler, dahil etmeyle ilgili önemli kavramları anlayarak, sınıfta dahil etme uygulamalarını deneyimlediler ve öğrendikleri uygulamaları paylaşabilecekleri yeni iletişim ağları ve kontaklar kurabilmişlerdir.’’