Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya, Adana 5 Ocak Stadyumu’nun yerine Alışveriş Merkezi (AVM) ve konut yapılması girişimlerine tepki gösterdi.
Adana’nın kurtuluş günüyle aynı ismi taşıyan 5 Ocak Stadyumu’nu AVM yapmak için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından hazırlanan imar planı değişikliğinin kamuoyuna yansıdığını hatırlatan Çetinkaya, aynı yerde AVM ile birlikte konut alanı oluşturulacağı bilgisine ulaştıklarını vurguladı.
TOKİ tarafından hazırlanan imar planı değişikliğinde sözkonusu alana AVM ile birlikte konut yapımına da imkan sunulduğunu dile getiren Çetinkaya, “Kentimizde ihtiyaç duyduğumuz yeşil alanlar, spor alanları yeteri kadar yokken mevcut olanın da yapılaşmaya açılması telafisi güç sonuçlar doğuracaktır” dedi.

“HALKIN YARARINA KULLANILMALI”


Belli bölgelerde yoğunlaşmış nüfus ve eksik donatı alanları ile oluşan yerleşim yerlerine karşı çıkılırken bu alanlardaki gece ve gündüz nüfus yoğunluğunun daha da artırılarak işin içinden çıkılmaz hale getirildiğini ifade eden Çetinkaya, “Daha önce  söylediğimiz gibi yeni stadyumun yapılması ile bu alanın spor alanı dışında çıkarılmasından sonra bu yerin halkın yararına yeşil alan ve sosyal kültürel tesisler yapılmalıdır. Kentimizde eksik olan yeşil alan miktarının artırmak ve deprem gibi doğal afetlerde sığınma alanı olarak yer yapması gerekirken kamu kuruluşu olan TOKİ bunun tam tersini yapmaktadır. Kamu eliyle kamu yararı olmayan bu tür imar planlarını belediyelere onaylanması için dayatılması da kentimize karşı işlenmiş bir suç olup bunun dayatılmasını da doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

 

 


TOPLU KONUT KANUNU NE DİYOR?


Açıklamasında Toplu Konut Kanunu’nun 4. Maddesine dikkat çeken Çetinkaya, şunları söyledi:


“Toplu Konut Kanunu’nun 4. Maddesinde çevre ve imar bütünlüğünü bozmayacak şekilde her tür ve ölçekteki planlar ile imar planlarını yapmaya, yaptırmaya ve tadil etmeye yetkilidir.  Bu planlar; büyükşehir belediye sınırları içerisinde kalan alanlar için büyükşehir belediye meclisi tarafından, il ve ilçe belediye sınırları ile mücavir alanları içerisinde kalan alanlar için ilgili belediye meclisleri tarafından, beldelerde ve diğer yerlerde ilgili valilik tarafından,  planların belediyelere veya valiliğe intikal ettiği tarihten itibaren üç ay içerisinde aynen veya  değiştirilerek onaylanır” denilmektedir. Bu yasaya dayanarak Adana Belediyeleri’nin gelen rant için olan plan değişikliği talebini yeşil alan ve sosyal kültürel tesis olarak değiştirerek onaylaması kentimizin yararına olacaktır.”