Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi'nin geçen yıl başlattığı ve bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği kahvaltıda buluşma etkinliğine ilgi yoğun oldu. Açık havadaki kahvaltıya başta Adana Tabip Odası olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarıının temsilcileri hazır bulundu.

SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, konuşmasına bu anlamlı kahvaltıda kendilerini yalnız bırakmayan kuruluş temsilcileri ve üyelere teşekkürler ederek başladı. Yüksel birlik, dayanışma ve örgütlülüğün önemine vurgu yaparak, bir anekdot anlattı. Kısa süre önce ciddi bir operasyon geçirdiğini ifade ederek., "Siz değerli insanlar bana destek olup yanımda olmamış ve o güçlü iradenizi hissetmemiş olsaydım, bugün aranızda olmayabilirim  Dayanışma insanı ayakta tutan bir güçtür" dedi.

Sağlıkta yaşanan sorunları başlıklar altında anlatan Yüksek, bu sorunların çözümü için daha güçlü bir dayanışmaya ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNI MAĞDUR ETMEYİN

Sağlık emekçilerinin Ocak ayında yüzde 10 zam aldığını, yıllık enflasyonun yüzde 20, işsizliğin yüzde 17, doğalgaz zammının yüzde 30, ulaşımın ise yüzde 60 olduğunu anımsattı.

Performans ücretinin adil olmadığına dikkat çeken Yüksel, "Ekip hizmeti anlayışı kaybolmuş, örnek vermek gerekirse, Adana Yüreğir Devlet Hastanesi'nde bir hemşire 250 Tl. Performans ücreti alırken, Seyhan ve Çukurova Devlet Hastanelerindeki hemşire  1200 TL almaktadır.  Bu adaletsizliği ortadan kalkması gerekir. Bakanlık bu sistemden vazgeçmeli. Sabit döner sermaye ödemeleri de iki katına çıkarılmasını istiyoruz"vurgusu yaptı.

HER MAHALLEYE SAĞLIK OCAĞI

Aile Sağlık Merkezlerinde angarya işler yapıldığını, hastaların sık sık hekim değiştirdiğini söyleyen SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, şunları kaydetti: "Birinci Basamak Sağlık hizmetlerinin toplum yönelimli ve bölge tabanlı sunulmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin tüm giderleri kamudan karşılanmalıdır. Aile Sağlık Merkezlerinin giderleri bütçeden karşılanmalıdır. ASM'lerin tamamı uygun standartlarda ve donanıma kamu binası olarak yapılmalı. Nüfus ve performansa dayalı ücretlendirme yerine emekliliğe yansıyacak temel ücret uygulaması hayata geçirilmeli. Ayrıca her mahalleye bir sağlık ocağı açılmalıdır".

YIPRANMA PAYI VE 3600 EK GÖSTERGE

Konuşmasında yıpranma payı, ek gösterge, kreş sağlıkta şiddet, ekonomik kriz ve tıbbi ilaç konularına da değinen Muzaffer Yüksel, daha sonra şunları kaydetti:

"Sağlık emekçileri bu yıldan itibaren yıpranma payından yararlanacak. Sağlık bir ekip hizmetidir. Her sağlık çalışanı yararlanmalıdır. Emekli maaşları artırılmalı. En düşük kamu emekçisinin ek göstergesi  3600 ek göstergesi olmalı. Ayrıca her işyerine kreş açılmalı.

SAĞLIKTA ŞİDDET

Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri her an hasta, hasta yakınlarının saldırısına ugramaktadır. Ayrıca idarecilerin mobingi ile karşı karşıyadır. Günde 30_35 kişi şiddete maruz kalmaktadır. Şiddet Yasası derhal çıkarılmalıdır. Atama bekleyen sağlık ve sosyal hizmet emekçileri güvenlik soruşturması beklenmeden atamaları yapılmalıdır."

Yüksel, ekonomik krizin her geçen gün apırlaşarak toplumun sağlığını bozduğunu anlattı. Riskli hastalıkların ve intiharları arttığını da belirten Muzaffer Yüksel, kriz nedeniyle işten çıkartmaların arttığını kaydetti. Bunun sonucu özel hastane ve tıp merkezlerinde sağlık çalışanlarının işten stılmakla karşı karşıya kalacağını, bazı tesislerin de kapanacağını dile getirdi.

Tıbbi ilaç konusuna da değinen Yüksel  ilaçlara yğzde26. 4 zam yapıldığını hatırlattı. Tıbbi ilaçta yüzde 54, tıbbi cihazda yüzde 84, aşı da ise yüzde 100 dışa bağımlı olduğumuzu dile getirdi.