Güney Adana Kalkınma Programı kapsamında Güney Adana’da yaşayan kadınların sağlıklı yaşam kalitesini iyileştirmek ve kentsel yaşama katılımlarını arttırmak amacıyla hazırlanan Sağlık Eğitim Sosyal İletişim Merkezi (SESİM) projesinin açılışı Vali Mahmut Demirtaş ve Eşi Hanımefendi Beyhan Demirtaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
 
Seyhan Oteli’nde düzenlenen programa Vali Mahmut Demirtaş ve Eşi Hanımefendi Beyhan Demirtaş’ın yanı sıra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Vali Yardımcıları Mustafa Yavuz ve Mehmet Seyman, ilçe kaymakamları ve çok sayıda kadın katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören, Güney Adana Kalkınma Programı tanıtım videosu gösterimi ile devam etti.
 
Adana Kent Konseyi Başkanı Zeynep Cennet Ünal ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün konuşmalarının ardından Hanımefendi Beyhan Demirtaş bir konuşma gerçekleştirdi.
 
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü erkeklerle kutlamanın onur verici olduğunu belirten Hanımefendi Beyhan Demirtaş, ‘’Yaşamın başrolündeki biz kadınlar, annelik görevimizin yanı sıra toplumsal, siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda önemli görevler üstlenmekteyiz. Hızlı değişimle birlikte yaşamın her alanında var olan ve sunulan hizmete katkı sağlayan bizler milletlerin öncü kesimiyiz.’’ dedi.
 
Her Türlü Ayrımcılığa Karşı Mücadele Etmek, Kadın-Erkek Herkesin Sorumluluğudur
 
Hayatın her alanında sevgiyi, fedakarlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınların, huzurlu ve sağlıklı bir toplumun temel taşları olduğunu ifade eden Hanımefendi Beyhan Demirtaş, ‘’Bu konuda mütevazı olmama hakkımızı sonuna kadar kullanabileceğimizi düşünüyorum. Bu bağlamda aile kurumunun temeli, değerlerimizin temsilcisi, taşıyıcısı ve koruyucusu olan kadınların, hayatın bütün alanlarına etkin bir şekilde katılmalarına imkân sağlayacak şartları hazırlamak, her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmek, kadın-erkek herkesin sorumluluğudur.’’ dedi.
 
Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır sözünü herkesin bildiğine değinen Hanımefendi Beyhan Demirtaş, ‘’Bizlere saygı duyduğunuz, desteklediğiniz ve daima yanımızda olduğunuzu hissettirdiğiniz sürece, bizim başaramayacağımız hiçbir şey olamaz. Yeter ki önümüze set çekilmesin. Gerçi engelleri aşmak konusunda da başarılı olduğumuzu hatırlatmak isterim. Nitekim, dünyada olduğu gibi ülkemizde de her alanda ekonomiye katkı sağlayan, hem evini hem de işini birlikte götürebileni başarıya ulaşmış birçok kadın bulunmaktadır. Yeter ki fırsat verilsin.’’ dedi.


 
Projelerin 10 Tanesinin Sadece Kadınlara Yönelik Olması,
Kadınlara Verdiğimiz Değerin En Önemli Göstergesidir
 
Birleşmiş Milletler Öncülüğünde başlatılan ve ülkemizde de kutlanan Dünya Kadınlar Günü’nün, kadın haklarının hatırlanması, sorunların çözülmesi ve yeni projelerin uygulamaya konulması noktasında önemli bir gün olduğunu hatırlatan Hanımefendi Beyhan Demirtaş konuşmasının devamında, ‘’Biz de bu önemli günde, Adana Valiliğinin yürütmüş olduğu Güney Adana Kalkınma Programı’nda yer alan bir projenin daha açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kapsamda hazırlanan projelerin 10 tanesinin sadece kadınlara yönelik olması, kadınlara verdiğimiz değerin en önemli göstergesidir. Özellikle SESİM projesi kadınlarımıza öncülük yapacak, kadın liderlerin yetişmesini sağlayacaktır. Bu kapsamda yürütülen projeyi can-ı gönülden destekliyorum. ‘’ dedi.
 
Hanımefendi Beyhan Demirtaş’ın ardından bir konuşma gerçekleştiren Vali Mahmut Demirtaş, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladığını belirtti.
 
Şiddet İnsanlık Suçudur
 
Modern çağda özellikle çalışma hayatında, hiçbir meslek gurubunda artık kadın erkek ayrımının kalmadığına değinen Vali Demirtaş,  ‘’Dünyanın dört bir tarafında yaşanan bu değişim ve dönüşümle birlikte kadına yönelik şiddet, istismar ve ötekileştirme haberleri de art arda gelmektedir. Bugün en gelişmiş ülkelerde bile kadına karşı şiddet, yüksek boyutlarda seyretmektedir. Maalesef ülkemiz de kadına yönelik şiddetin yoğun bir şekilde yaşandığı bölgeler arasında yer almaktadır. Altını çizerek belirtmeliyim ki, şiddet, kabul edeceğimiz bir tutum, bir davranış değildir. Bariz, insanlık suçudur. En küçük tolerans, şiddete arka çıkmak demektir.’’ dedi.


 
Kadına Yönelik Şiddet Konusunda Karnemiz Pek İç Açıcı Görünmüyor
 
Vali Demirtaş, şiddetle mücadele hususunda herkesin sıfır tolerans ilkesiyle yaklaşım sergilemesi gerektiğini kaydederek ‘’Bugün kadınların maruz kaldığı fiziksel şiddetin yanında; cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet gördüklerini de biliyoruz. Şiddet konusunu, topyekûn değerlendirmek durumundayız. Birçok hanım kardeşimizin, etkilendikleri şiddetten dolayı resmi bir kuruma başvurmadıklarını da biliyoruz. Ne yazık ki, ülkemizde 'kol kırılır, yen içinde kalır' düşüncesi bu anlamda hâlâ hâkimiyetini sürdürüyor. Adana'da da kadına yönelik şiddet konusunda karnemiz pek iç açıcı görünmüyor. Üzülerek belirtmeliyim ki, kadın ölümlerinde ikinci, kadın koruma tedbiri kararlarında ise dördüncü sırada yer almaktayız.’’ şeklinde konuştu. 
 
Bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak için en başta cinsiyet eşitliği, kadına karşı şiddetin önlenmesi ve erken yaşta evliliklerin önüne geçilmesi ile ilgili 29 kurum ve kuruluşta, 4000 vatandaşa yönelik eğitim faaliyetlerini hayata geçirdiklerini söyleyen Vali Demirtaş, ‘’Şiddetle mücadele ve kadınlarımızın mağduriyetlerini ortadan kaldırmak amacıyla ilimizde 3 kadın konuk evi, 1 şiddet önleme merkezimizle faaliyetlerimizi tüm hızıyla sürdürüyoruz. Bununla birlikte kadına karşı şiddetin önlenmesinde hareket noktamız, hukuki ve ahlaki tedbirlerle birlikte, değerler eğitimi de olmalıdır.’’ dedi.
 
Bu meyanda Güney Adana Kalkınma Programı kapsamında SESİM adı verilen, Sağlık Eğitim Sosyal İletişim Merkezi projesini hayata geçirdiklerini belirten Vali Demirtaş,  SESİM hizmet biriminin Bey Mahalle Muhtarlığı binasının üst katında hizmet vermeye başlayacağını kaydetti.
 
100 Kadın Kursiyerimiz Güney Adana’daki Kadınlarımızın Gözü, Kulağı ve Sesi Olacak
 
Burada SESİM projesi kapsamında kadınlara; kadın ve çocuk sağlığı, kadın hakları, aile bilinci, sosyal uyum süreçleri, liderlik, girişimcilik, KOSGEB ve İŞKUR destekleri konusunda eğitimler verileceğini dile getiren Vali Demirtaş,  ‘’Bu eğitimlerin sonunda 100 kadın kursiyerimiz, mahallelerindeki kadınlarımıza eğitim aldıkları alanlarla ilgili liderlik, rehberlik ve danışmanlık yapacaklar. Kısacası Güney Adana’daki kadınlarımızın gözü, kulağı ve sesi olacaklar.’’ dedi.
 
‘’Biz, Güney Adana Kalkınma Programı’nı başlatırken her gelişimin bir değişimle başlayacağına olan inancımızı ortaya koymuştuk.’’ diyen Vali Demirtaş, ‘’Kadınların ‘Ben de Varım’ dedikleri, ‘SESİM’le seslerini duyurdukları projeler ve Güney Adana Kalkınma Programı kapsamında başlattığımız diğer projeler, bu kararlılığımızın en önemli göstergeleridir. Attığımız adımlarla kadına yönelik şiddet başta olmak üzere ilimizle ilgili oluşan tüm olumsuz algıları ortadan kaldıracağız. Bunu hep birlikte başaracağız.’’ şeklinde konuştu. 
 
Vali Demirtaş’ın konuşmasının ardından SESİM projesinin tanıtım sunumu ile devam eden program, Proje Koordinatörü Uzman Reşan Arlıer tarafından gerçekleştirilen kadınlara yönelik projelerin tanıtım sunumunun ardından sona erdi.