Seyhan Belediyesi, bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’yu, katledilişinin 22. yılında özlemle andı.

 

Yazar Uğur Mumcu'nun, 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban gitmesinin üzerinden tam 22 yıl geçtiğini anımsatan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Araştırmacı gazetecilik kültürünün önemli temsilcilerinden olan Mumcu'nun, Türkiye’nin aydınlık yüzünü de temsil ettiğini söyledi. Başkan Karalar konuşmasında, "Uğur Mumcu 24 Ocak Pazar günü arabasına konan bomba sonucu öldürüldü. Mumcu; yürekli, düşündüğünün arkasından giden, asla yılmayan bir savaşçı, aydın ve gazeteci kelimesinin içini dolduran özgür bir kalem idi. İğrenç, planlı düzenlenmiş bir suikast sonucu aramızdan ayrılan Uğur Mumcunun katledilmesinin üzerinden tam 22 yıl geçti. zamanın yetkilileri cinayetin kısa zamanda aydınlatılacağına ilişkin namus sözü vermişlerdi. Ne var ki şu ana kadar bu cinayeti planlayanlar ve bizzat işleyenler hakkında en ufak bir ipucu elde edilmiş değil" ifadelerini kullandı.

 

Ülkemizde basın tarihinin öldürülen gazetecilerin tarihi olduğunu belirten Karalar, öldürülen gazetecilerin listesine bakınca ürkütücü bir tablo ile karşılandığını söyledi. Başkan Karalar, "Türkiye'de düşünce özgürlüğü tarihi yada basın tarihi deyince öne çıkan nedir? Araştırmalarda öne çıkan somut olgu şu;ülkemizde basın tarihi 'Öldürülen Gazetecilerin Tarihidir' Osmanlının çöküş sürecinden başlayarak öldürülen gazetecilerin listesine bakınca ürkütücü bir tablo ile karşılaşıyoruz" şeklinde konuştu.

 

Konuşmasının sonunda Uğur Mucu'ya seslenen Başkan Karalar, sözlerini şöyle sürdürdü; "Sevgili Uğur, seni aramızdan genç yaşında alan sürüngenlerin bir gün yakayı ele vereceklerine inanmak istiyoruz. Senin ve senin gibi suikastlara kurban giden dostların dosyalarının faili meçhuller arasında durmasına gönlümüz razı olmuyor. Bu dosyaları bir gün tek tek açacağız ve ülkemizdeki karanlık tüm kirli ilişkileri teşhir edeceğiz. Bu bizim demokrasi şehitlerine vefa borcumuzdur" dedi.

 

Etkinlik Alişer Avcı'nın Uğur Mumcu'ya atfen yaptığı resimlerden oluşan resim sergisi açılışı ve sinevizyonun ardından müzik grupları ve şiirler ile tamamlandı.