Seyhan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ilçede bulunan okaliptüs ağaçların kesildiği yönündeki haberler ile ilgili olarak açıklama yaptı. Açıklamada ağaçların vatandaşlardan gelen yazılı şikayetler doğrultusunda çevreye verdiği zarardan dolayı kesildiği vakit kaybetmeden de yerlerine çam fidanları dikildiği belirtildi.

 

YERİNE TEKRAR AĞAÇ DİKİLECEK

Vatandaştan gelen yoğun şikayet üzerine ağaçların kesildiğini belirten Seyhan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Arif Kanber, parkın vakit kaybetmeden tekrar ağaçlandırıldığını bildirdi. Kanber yaptığı açıklamada, "Belediyemizi bünyesinde bulunan Döşeme Mahallesi 3 NO'lu Çocuk ve Dinlenme Parkı'nda bulunan okaliptüs ağaçları bölgede yaşayan vatandaşlarımızdan gelen çok sayıda yazılı ve sözlü şikayetten dolayı kesilmiştir. Bilindiği üzere okaliptüs ağaçları çevreye yarardan çok zarar vermektedir. Okaliptüs ağacının kökü yıllar içerisinde 40 metreye kadar ulaşmakta ve etrafında bulunan apartman, yol ve kaldırımlara büyük zarar vermektedir. Yine aşırı su tüketimi doğaya ve boyunun çok uzaması ise olası fırtınalarda çevreye büyük zarar vermektedir. Bunun Son örneği ise yakın zamanda bölgemizde meydana gelen fırtınada görülmüştür. Fırtınada sadece ilçemizde 400'ün üzerinde ağaç devrildiği tespit edilmiş ve bu devrilen ağaçların 350'sinin okaliptüs ağacı olduğu görülmüştür. Böyle bir durum mal kaybının yanında telafisi güç can kayıplarına da neden olabilmektedir. Bu nedenle bu tür ağaçlar şehir ağaçları olmaktan çok bataklık kurutmakta kullanılan ağaç türüdür. Yeşile ve doğaya büyük önem gösteren belediyemiz tarafından kesilen ağaçlar yerine şehir estetiğine uygun, bulunduğu alana zarar vermeyen türde olan ağaçlar vakit kaybetmeden dikmiştir" ifadelerine yer verildi.

 

DAHA ÖNCE ÖRNEKLERİ VAR

Hatırlanacağı üzere 2010 yılında İzmir Kuş Cenneti’ne verilen su miktarının korunması ve özellikle kurak yaz aylarında suyun çekilmemesi için harekete geçen İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği, suyu tutma özelliği olan 350 okaliptüs ağaçlarını kesmişti.

Yine konunun uzamı bilim adamları da bu tür ağaçların şehir ağaçları olmaktan çok bataklık kurutmakta kullanılan ağaçlar olduğunu makalelerinde sık sık belirtmiştir.