Adana Bilişimci işadamları Derneği (ABİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aladağ, 2014 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye’ye yönelik siber saldırıların yüzde 6’lık artış gösterdiğine dikkat çekerek, bu durumun ‘siber güvenlik’ kavramını da kritik bir noktaya taşıdığını vurguladı. Aladağ, bu kapsamda da 28 Kasım’da Adana’da ‘Siber Suçlarla Mücadele’ konusunu masaya yatırıp, bu konuda bir yol haritası oluşturacaklarını söyledi.

‘SİBER SALDIRI’ KONUŞULDU

Bülent Aladağ, ABİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ganza, Türkiye Bilişim Federasyonu (TÜBİFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda da Adana Ticaret Odası (ATO) ATO 31. Grup Meslek Komitesi Başkanı Sarkan Semerci ile birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni (ÇGC) ziyaret etti. ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir ile bir araya gelen Aladağ, ‘siber saldırılar’a dikkat çekti, çarpıcı bilgiler verdi.

35 MİLYON FACEBOOK KULLANICISI

Bugün Twitter’daki kullanıcı sayısının 700 milyona ulaşırken, saniyede ortalama 600 tweet atıldığına dikkat çeken Aladağ, Türkiye’de ise 35 milyon kullanıcıya ulaşan sosyal paylaşım ağı Facebook’u, her gün ortalama 22 milyon kişinin aktif olarak kullandığını belirtti. Aladağ, “Türkiye’de online nüfusun yüzde 94’ü Facebook kullanıyor. Facebook, her gün Türkiye online nüfusunun yüzde 58’ine ulaşıyor” dedi.

450 MİLYON WHATSAP ZİYARETÇİSİ

Bunun yanında dünyada 450 milyon kişinin de Whatsapp’ı ziyaret ederek, her ay ortalama bin 200’ü aşkın mesaj gönderdiği bilgisini de veren Aladağ, “Bilişim, inanılmaz bir büyüme gösteriyor ve girmediği alan kalmıyor. Hal böyle olunca da güvenlik önlemi vazgeçilmez oluyor. Siber güvenlik kuruluşu Arbor Networks’ün araştırmasına göre; 2014 yılının ikinci çeyreğinde siber saldırılar yüzde 68 oranında hız kesti” ifadesini kullandı.

SİBER SALDIRILAR YÜZDE 6 ARTTI

Aynı dönemde Türkiye’ye yönelik siber saldırıların yüzde 6 arttığını vurgulayan Aladağ, Türkiye’yi de yılın ilk çeyreğinde sırası ile Malezya, İsviçre ve Rusya takip ederken, ikinci çeyrekte ise, Rusya’nın başı çekerken, onu ABD ve İsviçre’nin takip ettiğini anlattı. Aladağ, siber güvenliğin; geçtiğimiz yıllarda dünyaya damgasını vurduğu yorumunu yaparak, siber dünyadan gelebilecek tehditlere karşı ‘siber güvenlik’in öneminin daha da arttığını vurguladı.

‘SİBER GÜVENLİK’ KRİTİK ÖNEMDE

Bülent Aladağ, şöyle devam etti; “Siber güvenlik, siber casus yetiştirme politikaları, siber savaşlar ve bu alana yönelik olarak ülkelerin bütçelerinden ayırdıkları hatırı sayılır oranlara ulaşan rakamlar, siber güvenlik kavramını bireysel, kurumsal ve ülke güvenliği açısından kritik öneme kavuşturmuş olup, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem planı oluşturularak resmi gazetede yayımlandı.”

‘SİBER SUÇLAR’ MASAYA YATIRILACAK

Bu kapsamda da ABİAD olarak, 28 Kasım Cuma günü ‘Siber Suçlarla Mücadele’ konusunu masaya yatıracaklarının altını çizen Aladağ, ATO Toplantı Salonu’ndaki oturumla birlikte ‘siber saldırılar’ konusunda çözüm önerilerini ortaya koyup, bölgede bir bilinç oluşturmak istediklerini belirtti. Aladağ, bu noktada çalışmaların devam ettiğini, tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte Adanalıları etkinliğe beklediklerini de sözlerine ekledi.

‘GÜVENLİK’ KONUSUNU ÖNEMSİYORUZ

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir de, bilim ve teknolojinin başdöndürücü bir gelişim gösterdiği yorumunu yaparak, “Ancak bu hızlı değişim ve gelişim karşısında, ‘güvenlik’ konusu da büyük bir önem taşıyor. ‘Siber casuslar’ın yetiştirilip, ‘siber savaşlar’ın yaşandığı günümüzde biz de bu güvenlik konusunu önemsiyoruz. Bu noktada da ABİAD’a gereken desteği vermeye hazırız” dedi.