Söz konusu mağdurlar ikincil mağduriyet yaşamamak için yargılama sürecinde de adliyelerde kurulan Adli Görüşme Odaları’nda ifade vermek istedikleri takdirde, şüphelilerle yüz yüze gelmeden, polis merkezi ve mahkemeye gitmeye gerek kalmadan adli süreçlerini tamamlayabilecek.

            6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uygulamalarında yaşanan sorunlar ve kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi amacıyla Adana Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Adana Aile İçi Şiddet Suçları ve Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcıları, Aile Mahkemesi Hakimleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri ile polis merkezi amirlerinin katılımıyla toplantı düzenlendi.

‘ETKİLİ VE DOZUNDA TEDBİRLERLE ŞİDDET ÖNLENİR’

            Bu alanda görev yapan hakim, savcılar ile diğer kurum temsilcileri aile içi şiddetin önlenmesine yönelik görüş alışverişinde bulunduğu toplantıda konuşan Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, şiddetin önlenmesi için işbirliğiyle hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Herkesin hakkının önemli ve kutsal olduğunu belirten Başsavcı Yeldan, “Biz elimizdeki yasayı en etkili şekilde uygulamak için işbirliğiyle, dayanışmayla koordinasyonla hareket etmek durumundayız. Aile içi şiddet çözülemez diye bir şey yok. Bana göre önlenemeyecek, çözümlenemeyecek herhangi bir sorun yok. Etkili, kararlı, dozunda tedbirlerle ilgililer şiddet eylemlerinden vazgeçirilebilir. Yeter ki biz kararlılığımızı, duyarlılığımızı sürekli gösterelim” dedi.

ŞİDDET MAĞDURUNA ÖZEL MERKEZDE UZMANLAR EŞLİĞİNDE İFADE

            Özellikle sıcak olayları durdurmanın önemli olduğunu vurgulayan Yeldan, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliğinde ‘Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nde aile için şiddet mağduru kadınların ifade ve beyanlarının alınması için özel bir merkez kurulmasının planlandığını söyledi. İlk aşamada merkez Çukurova ilçesindeki 100. Yıl Şehit Rüştü Bayram ile Fatih Polis Merkezlerinin uygulamaya dahil olacağını anımsatan Yeldan, şunları söyledi:

“Özellikle kadın şiddet mağdurları, olayın polise intikalinden sonra gerekli sağlık raporu alınarak merkeze getirilecek. Burada alanında uzmanlaşmış kolluk görevlileri vasıtayla psikolog, sosyal hizmet uzmanı gibi uzmanlar eşliğinde ifadesi alınacak. Ve akabinde şiddet mağduru ile ilgili hazırlanacak raporla konuk evine yerleştirme, sağlık, eğitim, sosyal ve psikolojik destek verilmesi gibi değerlendirmeler hemen yapılabilecek. Gerekli yönlendirmeler Başsavcılığımız dahilinde anında gerçekleştirilecek. Böylece şiddet mağdurları polis merkezinde yaşayabileceği ikincil örselenmeyi yaşamayacak. Bu şekilde önemli konuları bu merkezden yönetip sonuç alabileceğimizi düşünüyorum.”

            Vali Yardımcısı Mehmet Seyman da, şiddete maruz kalan özellikle kadın ve çocukların hiç korkmadan devlete sığınmalarını, devletin her yönüyle kendilerinin yanında olduğunu belirterek, Adana ŞÖNİM’de kurulması planlanan merkezle ilgili gerekli girişimlerin yapılacağını söyledi. Merkezin kurulmasıyla birlikte söz konusu mağdurlar ikincil mağduriyet yaşamamak için yargılama sürecinde de Adana Adliyesindeki Adli Görüşme Odaları’nda ifade vermek istedikleri takdirde, şüphelilerle yüz yüze gelmeden, polis merkezi ve mahkemeye gitmeye gerek kalmadan adli süreçlerini tamamlamış olacak.