Balkan Türkleri'nin Anadolu'yu yurt tutma yolunda ağır bedeller ödediğini belirten Başkan Sözlü, "Cumhuriyet mücadelesinin önderi, kurucumuz, aynı Türk Milleti'nin yetiştirdiği en önemli isimlerden Mustafa Kemal Atatürk de sizin gibi özbeöz Balkan çocuğudur. O zaman o mirasa sahip çıkmak hepimiz için bir şeref, haysiyet meselesidir" dedi.
 
Adana Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği'nin bu yıl 26' ncısını düzenlediği geleneksel Hıdrellez Şenlikleri, Sarıçam Piknik Alanı'nda yapıldı.  Hıdırellez Şenlikleri'ne katılmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Balkan Türkleri ‘Cihad-ı ekber’ diyerek geldiler, önce Çanakkale'de, ardında da Birinci Dünya Savaşı'nda olmak üzere Osmanlı Türkiyesi'nin bütün cephelerinde savaştılar. Balkanlı olmak aslında mazlum olmaktır. Türkiye'de Balkan dernekleri, Kırım-Tatar dernekleri, Kafkas dernekleri gibi  muhacirlerin, bir dönem mazlumluğu yaşayanların kurdukları dernekler var. Aynı zamanda Yörük Türkmen ve  Varsak Dernekleri de var. Ama bunlar bu topraklarda doğmuşlar, istedikleri yere hep gönüllü gidip gelmişler fakat öncelik mazlumlarındır” diye konuştu. 
CUMHURİYET TEHLİKEDE
Balkanların Türk Milleti'ne en büyük armağanın Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lider olduğunu vurgulayan Başkan Sözlü şunları söyledi: " Anadolu'nun yeniden fethedilmesinin, bağımsızlığımızın kazanılması ve Cumhuriyet'in kurulmasının lideri bir Balkan Türkü değil midir? İşte sizin o yeniden mücadelede şahadetle, gazilikle ödediğiniz bedel sonucu kurulan Cumhuriyet bugünlerde tehlike altında. Balkan Türkleri'nin kıymetli evlatlarına diyorum ki; bu Cumhuriyet'in Anadolu'da yeniden filizlenmesinde, Anadolu'nun yeniden fethedilmesinde en ağır bedeli siz ödediniz. Cumhuriyet mücadelesinin önderi, kurucumuz, Türk Milleti'nin yetiştirdiği en büyük evladı olan Mustafa Kemal Atatürk de sizin gibi özbeöz Balkan çocuğudur. O zaman o mirasa sahip çıkmak hepimiz için bir şeref, haysiyet meselesidir."
YALINAYAK, TOZ VE TOĞRAĞIN İÇİNDE...
Osmanlı ile Karamanoğlu mücadelesi sonucu insanların ailelerinden koparak Balkanlar'a gittiğini belirten Başkan Hüseyin Sözlü, şöyle devam etti: "Topraklarımızı siyasi olarak kaybettikten sonra, ana yurda göç etmişiz. 'Siyasi olarak' diyorum çünkü hala oralarda Türkler var. Bugün hala orada bir Türklük varsa ve orası bir Türk yurduysa sizlerin ecdadının ödediği ağır bedellerin sonucunda olmuştur. Balkan Türkleri bu göç sırasında, bugünlerde 'sistemli soykırım'  denilen şeyi iliklerine kadar hissederek yaşamışlar. Yalınayak, çamur, toz ve toprağın içerisinde kağnılarla büyük yollar aşarak gelmişler. Bunun nasıl acı, nasıl bir göç olduğunun en yakın şahidi sizlersiniz."
BALKAN TÜRKLERİ, EVLAD-I FATİHANDIR
Balkan Türklerinin Birinci Dünya Savaşı'nda da mazlumluğu defalarca yaşadığına dikkat çeken Başkan Sözlü, "Filistin'den, Yemen'den dönenler bu defa Anadolu'nun bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesinde savaşıyor. Aslında  Balkanlar'da Evlad-ı Fatihan olan Balkan Türkleri, bu kez gelip Anadolu'nun yeniden yurt edinilmesinde, bağımsızlık savaşında ve Cumhuriyet'in inşasında yer alıyor. Balkan Türkleri Evlad-ı Fatihandır. Bunu iltifat olsun diye söylemiyorum. Ben Türk çocuğuyum. Onun için Türk'ün Balkanlı oluşu, Yörük Türkmen oluşu, Avşar, Varsak oluşu önemli değil. Hangi kültürün kök değerlerinden geldiğimiz önemli. Çünkü onlar o  bölgelerde Müslüman olmanın, Boşnak olmanın, Türk ve Türk'ten yana olmanın bedelini ödeyip, sıkıntısını çekip buraya gelmek zorunda kalmışlar. Geldiklerinde de Anadolu'nun yeniden kazanılmasında, yeniden vatan olmasında ağır bedeller ödemişlerdir" şeklinde konuştu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Adayı Mevlüt Karakaya, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Baş, Karaisalı Belediye Başkanı Sadettin Arslan, Sarıçam İlçe Başkanı Mehmet Koca'nın da katıldığı etkinlikte Başkan Sözlü katılımcılar ile öz çekim yapıp, Balkan müzikleri eşliğinde halay çekti.