Adnan Menderes Bulvarı Piknik Alanı’nda  gerçekleştirilen  etkinliğe, Başkan Hüseyin Sözlü’nün yanı sıra, Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Abrar Gulyamov, ilçe belediye başkanları, MHP Adana Milletvekili Adayları, Adana’da yaşayan Türkistanlılar ve Adanalılar katıldı.

Anadolu coğrafyasının binlerce yıldır Türkistan’dan bu tarafa doğru bir Türk akınına, akışına sahne olduğunu belirten Başkan Sözlü, “Anadolu coğrafyasının adı kimi zaman İlhanlı, kimi zaman Artuklu olmuş, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklusu ve Osmanlı ile devam etmiş ama hep beslendiği kaynak Türkistan olmuştur. Anadolu’ya siyasi girişimiz olan 1071 Malazgirt’te de yine Türkistan Coğrafyası’ndan Anadolu’ya uzanışımız vardır. Bu coğrafyada biz Arap ya da Kürt kardeşlerimizden yer almadık. Ya Bizans’tan ya da başka bir Türk boyu olan Memluklardan aldık. Burada bulunuşumuzun hep bedeli vardır, Anadolu medeniyetler mezarlığıdır. Bin yıldan fazla Anadolu’da sadece Türk milleti kalmıştır. Onun da bedelini ödemiştir. En sonunda Gazi Mustafa Kemal Paşa, Anadolu’ya bizim adımızı, Türk’ün adını verdi, Türkiye oldu ülkemiz. Bu binlerce yıllık bir kazanım” dedi.

Başkan Sözlü, konuşmasını şöyle tamamladı: “Türkistanlıların bu geleneksel buluşmasında bir kez daha aranızda olmaktan dolayı bahtiyarım. Bizim de ilk geldiğimiz yer Türkistandır ve hepimiz Türkistanlıyız elhamdülillah.”

Konuşmalarından ardından Türkistanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İlker Medeni, Hüseyin Sözlü’ye plaket verdi. Başkan Sözlü ise, İstanbul Başkonsolosu Abrar Gulyamov’a plaket sundu.

6. Türkistan Pilav Şöleni’nde, Dilfuriza Kadryova, Seracettin Takitov, Grup Göktürkler sahne aldı ve katılımcılara güzel saatler yaşattı.