Birlik Başkan Vekili ve Adana Yağlı Boyacılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Göktaş ile Adana ve ilçelerde hizmet veren esnaf odası başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile esnaf ziyaretlerinde de bulunan Birlik Başkanı Nihat Sözütek'e sıralanan sorunların başında, her türlü ürün satışları nedeniyle küçük esnaf ve sanatkarı bitirecek şekilde sayıları hızla artan AVM'ler, sıkça yaşanan TEDAŞ elektrik kesintileri, faturalara haksız şekilde yansıtılan kayıp kaçak bedeli ile açma - kapama kesintileri, başta Suriyeliler olmak üzere kayıt dışı çalışan işyerlerine tedbir alınmaması, kayıtlı esnaf ve sanatkarların zor şartlar altında hizmet vermeye çalışan kendi odalarına üyelik aidatları ödemelerindeki gecikmeler, Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarların ödediği yüksek prim ve vergiler, ileri emeklilik yaşı nedeniyle, primini dolduran esnafın yıllarca haksız şekilde prim ödemeye mecbur edilmesi, belediyelerin başta ucuz ekmek ve taşımacılık olmak üzere esnaflarla haksız rekabete girmesi, yaz aylarında özellikle Çukurova'da vatandaşın deniz ve yaylalara gitmesi nedeniyle, şehrin boşalması ve siftahsız geçen günler, geciken çek - senet ödemeleri ile okul açılışlarının ertelenmesi yer aldı.

Birlik Başkanı Sözütek ve Başkan Vekili Göktaş'ın Tufanbeyli'de başlayan ziyaretlerinin ilk durağı Başkan Cuma Sardoğan oldu.

Esnaf Odası, Şoförler Odası Başkanı Sardoğan, Merhum Birlik Başkanı Kazım Barışık'a Allah'tan rahmet dilerken, yönetim kurulu kararı ile göreve getirilen Başkan Sözütek ve ekibini de kutlayarak, "Hayırlı olsun, Allah yolunuzu açık etsin" dedi. Başkan Sardoğan, okul, fabrika, işyeri personel taşımacılığı yapan araçlara verilen S, köy ve ilçelere yolcu taşıyan araçlara verilen U, şehir içi taşımacılık yapan taksilere verilen T plaka sorunları ile TEDAŞ'ın Enerjisa'ya devriyle yaşanan yetkiliye ulaşma sorununu da mutlak çözmesini, ekonomiye büyük katkısı olan, primi dolan esnafın yaş bekleme süresine de çözüm üretilmesini istedi.

Saimbeyli Esnaf Odası Başkanı Mustafa Ambarcı da, yeni yönetimi kutlarken, küçük ilçe ve köylerdeki esnafın devlet tarafından desteklenmesini, ticari araç plakalarına da acil çözüm bulunmasını talep etti.

Feke Esnaf Odası Başkanı Zürhan Kurt ve yönetim kurulu üyeleri de, yeni yönetimi kutlarken, ülkedeki siyasi belirsizliğin ekonomiyi de vurduğunu ve bir an evvel Türkiye'ye yakışan güçlü bir hükümetin oluşmasını isterken, primi dolan, yaş mağduru esnafa kolaylık getirilmesini isterken, "Devlet herkesin, her kesimin arkasında ama esnafın arkasında kimse yok. Esnafız diye devletten hiçbir destek almıyoruz. Bu haksızlık önlenmeli"dediler.

Kozan ziyaretinde ilk durak, Birlik Yönetim Kurulu Üyesi ve Kozan Şoförler Odası Başkanı Mustafa Atlı oldu.  Başkan Atlı ve yönetim kurulu üyeleri, Birlik Başkanı Sözütek ve Başkan Vekili Göktaş'ı kucaklayıp, "Başımız sağolsun. Sizlere de hayırlı olsun" derken, toplu taşımacı esnafının, belediyeler ve akaryakıt maliyeti ile ilgili sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğini ifade ettiler. Ziyarete katılan Kozan Kuaförler ve Berberler Odası Başkanı Zahide Azgın da, esnafının vergi, prim sıkıntısını dile getirirken, kayıt dışı ile de mücadele edilmesini istedi.

Kozan Kunduracılar Esnaf Odası Başkanı Yahya Ocak da, konuk Birlik Başkanı Sözütek ve Başkan Vekili Göktaş'ı kutlayıp, makamında ağırlarken, okulların açılmasının beklenmedik şekilde ileriye alınmasının bu sektörde iş yapan, çek - senet ödemeleri bulunan esnafları zor duruma düşürdüğünü belirterek, "Bu işler domino taşı gibidir. Birbirleriyle bağlantılı, dokundunuz mu yıkılır. Karar alanlar, küçük esnafı ve ödemelerini de düşünmeli"şeklinde konuştu.

Ziyaretlerde, Terziler Odası Başkanı Rıfat Özcanlı, aidat bile toplayamadıkları meslek grubunun hızla tükendiğini, ayakta durmakta zorlandıklarını ve vergi ile primde devlet desteği istediklerini belirtirken, Fırıncılar, Tatlıcılar, Lokantacılar Odası Başkanı Muhammet Yorulmaz, esnafla rekabet eden belediyenin ekmek fiyatlarını dengelemesini sağlayarak ve yeni fırın açılışında 400 metre mesafe sınırı uygulaması ile kısmi rahatlama sağladıklarını, ancak diğer esnafı grubunun ekonomik sıkıntılarının sürdüğünü, devletin prim ve vergilerde kolaylaştırıcı olması gerektiğini ifade etti.

Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Üzeyir Öztürk de, yeni yönetimi kutlarken, oda aidat ödemelerinin geciktirilmesinin sıkıntılara yol açtığını, söz veren herkesin sözünün arkasında durmasını, ayakta durmakta zorlanan küçük odaların da ortak odalarda birleşmesini istedi.

Kozan Elektrikçiler Odası Başkanı Hakan Sağmen de, yeni yönetimi kutlarken, plansız, zamansız elektrik kesintilerinin vatandaşlar gibi esnafları da perişan ettiğini, çözüm için Enerjisa da yetkililere ulaşamadıklarını, özelleştirmede hizmetin her yerde eşit verilmesi gerektiğini belirtti.

Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Süleyman Delibaş da, Kozan Hali'ndeki makamında Başkan Sözütek ve Başkan Vekili Göktaş'ı sıcak ve samimi şekilde karşılayarak, "Hayırlı olsun" dedi. Oda olarak en büyük sorunlarının, aidat tahsilatı ile belediyelerin keyfi tutumları olduğunu ifade eden Delibaş, özellikle şu günlerde artan salçalık biber satışlarının, hal yerinde, belediyenin dayatması ile hal dışındaki pazarlarda yapılmasının, gelir kaybına yol açtığını, bunun da kabul edilemez olduğunu, anlayış beklediklerini kaydetti.

Birlik Başkanı Sözütek de, istişare ziyaretlerinin amacının bağlı esnaf ve sanatkar odalarının sorunlarını yerinde görmek,dinlemek ve çözüm önerilerini alarak üst mercilere iletmek olduğunu belirtirken, "Bizler de sizler için, esnaf ve sanatkarlarımıza hizmet için varız. İnşallah, meselelerimizi elbirliği, güçbirliği ile çözeceğiz"diye konuştu.