SP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Süleyman Çalışkan, Adana İl Müfettişi Hasan Şaybak, Adana İl Başkan Yardımcıları Çelebi Keyhıdır ve Mustafa Çekilarız ile birlikte Birlik Başkanı Kazım Barışık’ı ziyarete gelen Genel Başkan Yardımcısı Erbaş, Adanalı esnaf ve sanatkârların durumu hakkında bilgi aldı.

 Birlik Başkanı Barışık da, Adana ve çevre illerde hizmet veren esnaf ve sanatkârların en büyük problemlerinden birinin, Suriye’deki savaş sonrası Türkiye’ye sığınan ve yasal olmayan yollardan geçimlerini temin eden Suriyeli vatandaşlar olduğunu belirterek, “Suriyeliler hemen her işi yapıyorlar. Devlete vergi vermiyor, prim ödemiyorlar. Kayıtlı esnafımız ile haksız rekabet yapıyorlar. Ucuza çalışıyorlar, ucuza satıyorlar. Esnafımız, Suriyelilerden müzdarip durumda. Bu duruma sağlıklı çözüm bulunamazsa yerli esnafın perişanlığı daha da artar”dedi.

 Barışık, Hükümetin esnaf ve sanatkâra kredi ve faiz oranlarının indirme konusunda destek sağladığını, ancak bunun borç batağındaki esnafı kurtarmaya yetmediğine işaret ederken, toplu taşımacı esnafının yüksek akaryakıt maliyeti ve vergiler yüzünden mağdur olduğunu, Bağ-Kur emeklisi esnaftan yüzde 15 kesinti yapmanın da büyük haksızlık olduğunu ifade etti. Barışık, her gün bir köşe başında açılan ve her türlü ürünü satan AVM’ler yüzünden küçük esnafın tükenme noktasına geldiğini de belirterek, Hükümetin bu meseleyi bir an evvel çözmesi gerektiğini kaydetti.

 

Genel Başkan Yardımcısı Erbaş da, bugün Türkiye’de hizmet veren milyonlarca esnaf ve sanatkârın, Suriyeli göçmen meselesi başta olmak üzere, piyasalardaki nakit sıkıntısı ve yüksek vergiler nedeniyle zor şartlarda işlerini yürüttüğünü belirterek, “Allah esnafın yardımcısı olsun. Allah esnafa sabır versin” diyerek çözümün Saadet Partisi’ni iktidara getirmekte olduğunu bildirdi.

 

Erbaş, Hükümeti yönetenlerin, ABD’nin sözüne uyarak Suriye Devlet Başkanı Başer Esad ile kötü olduğunu, olumsuz gidişat üzerine de barışmaya yanaşmadığını ifade ederek, “Suriye’de milyonlarca insan evinden yurdundan oldu. Çadır kentlerde yaşayanlar soğuktan donuyor. Kapıları açsanız Lübnan ve diğer yerlerden gelenler de olacak. Bunların vebalini kim çekecek. Bükemediğiniz bileği öpün demedik, tokalaşın dedik, ona da yanaşmadılar. Bu ülkeyi ancak SP iktidarı huzura kavuşturur”diye konuştu.