Katliamın 24.yıldönümü nedeniyle, 11 Temmuz 2019 Perşembe günü saat 19’da, Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde anma gecesi düzenlenecek…

Avrupa’nın merkezinde yaşanan ve dünyanın seyirci kaldığı katliamın 24.yıldönümü. 11 Temmuz 1995’de Sırp katilleri tarafından Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde gerçekleşen vahşetin acısı hala ilk günkü tazeliğini koruyor. BM gözetiminde gerçekleşen katliamda 8372 Bosnalı hayatını kaybetti.

Srebnenitsa’da gerçekleştirilen soykırımın 24.yıldönümü çerçevesinde; Adana’da bir dizi etkinlik yapacak. Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği; 11 Temmuz 2019 Perşembe günü saat 19.00’da, Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Toplantısı düzenleyecek.

Katliamın kınanacağı ve Avrupa’nın göbeğinde gerçekleşen vahşetin tüm yönleriyle ele alınacağı etkinlik öncesi, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Adana Bosna Yardım Kardeşlik ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Gül, “Srebrenitsa Soykırımı’nı unutmadık, asla unutturmayacağız” dedi.

Srebrenitsa Katliamı’nın soy ve inanç karşıtı bir vahşet olduğuna dikkat çeken Kasım Gül ve Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Üçüncü, ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ve gazetecileri Srebrenitsa Katliamı’nın 24.yıldönümünde Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenleyecekleri anma gecesinde görmek istediklerini dile getirdiler.

Başkan Cafer Esendemir de ziyarette yaptığı konuşmada; “Büyük bir insanlık trajedisi olan ve tarihin en karanlık sayfalarından biri olarak  gösterilen Srebrenitsa Soykırımı’nı bir kez daha kınıyorum. Aradan 24 yıl geçmesine rağmen acılar hala ilk günkü gibi. Soy ve inanç katliamı olan; uygar geçinen dünyanın gözü önünde gerçekleşen, 5 gün boyunca süren infazlarda 8372 insanın katledildiği Srebrenitsa asla unutulmayacak. Bu anma gecesinde yanınızda olmaktan gurur duyarım” dedi.

KANAYAN YARA: SREBRENİTSA

Srebrenitsa; 2.Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da gerçekleşen en büyük katliamdır. BM tarafından korunan ve güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa’daki korunmasız 36 bin Müslüman, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp katillerin saldırısına uğradı. Daha önce silahları ellerinden alınan Srebrenitsa halkı, yoğun bombardıman sonucu kenti terk ederken, esir alınan 1000 müslümandan 8372’si Mladıç’in emriyle kurşuna dizilerek katledildi. Avrupa’dan yüz bulan Sırp katiller; 5 gün boyunca gerçekleştirdikleri katliamda 8372 insanı infaz etti. Kimlikleri belirlenmesin diye cesetleri parçalanan Bosnalılar 64 toplu mezara gömülürken, günümüze kadar yapılan kazılarda kimlikleri tesbit edilen 409 kişi, vahşetin 18.yıldönümünde toprağa verildi. Katledilen 8372 kişiden 3 bininin cesetlerine hala ulaşılamadı.

Bu büyük vahşet; daha sonra Lahey Adalet Divanı tarafından SOYKIRIM olarak kabul edildi. 530 gün süren yargılama sonunda 11 ayrı suçtan ve soykırımdan yargılanan Sırp Kasabı Ratko Mladıç suçlu bulunarak 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.